Staro zdanje u Aranđelovcu

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.460
Noćas je gorelo Staro zdanje..Ugašeno je,šteta je velika.
1024px-Wiki_Šumadija_V_Kompleks_„Park_Bukovička_Banja”_116.jpg

Staro zdanje se nalazi u Aranđelovcu. Gradnju je započeo knez Mihailo Obrenović 1868. godine,
po projektu minhenskog učenika, arhitekte Koste Šreplovića. Dvor Staro zdanje je svojevrstan
spomenik kulture, tokom 19. veka uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu predstavljao je jednu
od najlepših i najvećih zgrada u Srbiji.

Staro zdanje predstavlja jedan od najlepših primera arhitekture srpskog romantizma.
Sa 9.000 m² prostora, prvobitno je bilo zamišljeno kao Skupština Kneževine Srbije, međutim, premeštanjem tadašnje prestonice iz Kragujevca u Beograd, Staro zdanje postaje dvor
– letnjikovac dinastije Obrenović.

800px-Wiki_Šumadija_V_Kompleks_„Park_Bukovička_Banja”_114.jpg

Najimpresivniji deo dvora je balska sala, poznata ka Kneževa sala. U sali se
nalazi centralni luster, sastavljen od mnogo delića kristala i četiri manja lustera,
koja ga okružuju. U Dvoru Staro zdanje se nalaze vredne umetničke zbirke slika,
kao i stilski nameštaj. U vreme kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića
priređivani su balovi, o kojima se pričalo u celoj Srbiji. U ovoj sali je mladi oficir
Živojin Mišić na jednom od balova upoznao svoju buduću suprugu Nemicu Lujzu.
Posle majskog prevrata 1903. godine Dvor Staro zdanje gubi na značaju.
Tek 1906. godine kada je izgrađena pruga uskog koloseka od Beograda do Aranđelovca, Staro zdanje postaje hotel, jer su vozovima iz Beograda
svakodnevno pristizali gosti. Hotel Staro zdanje se danas nalazi u vlasništvu
Direkcije za imovinu Republike Srbije za čije upravljanje je zaduženo preduzeće
A. D. Bukovička banja.

800px-Wiki_Šumadija_XI_Bukovička_banja_023.jpg

Dvor Staro zdanje je danas zatvoren za posetioce, jer je zbog ljudskog nemara pretvoren u ruinu i često je na meti lopova i vandala. Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić planirao je da obnovi Dvor Staro zdanje. Boraveći u Aranđelovcu pred kraj 2002. godine, obreo se na terasi dvora i tom prilikom rekao tadašnjem ministru građevina Dragoslavu Šumarcu kako „želi da 2004. godine za proslavu 200-godišnjice srpske državnosti hotel bude spreman da primi delegacije“.

Wikipedija
......................................................................................................................
Iz te želje Đinđića ništa se nije ostvarilo.Zdanje je nastavilo da propada
i dalje,da bi danas postalo prava ruina..Nažalost!
Nemao mi mnogo tako lepih zgrada da bi sebi dozvolili da nam ovakvo
blago propada pred očima.

Hm..Lep objekat... Ajde da vam opisem njegovu blisku proslost, mozda shvatimo kakvi smo....
Prvo da kazem da se u Starom zdanju nalazi takozvana Sala knezeva koja je izuzetno akusticna prostorija gde su nekada odrzavani balovi...
Devedesetih godina proslog veka u podrumu Starog zdanja lokalni kriminalci i drugi u nekoliko navrata otvarali su svoje diskoteke..Te je bilo steciste bluda i razvrata . Jednom prilikom je i bacena bomba te je nekoliko Arandjelovcana tesko povredjeno... Hotel je propadao...Nije odrzavan..Postao je jedan veliki kontejner, u kome se nalaze gomile smeca... U njemu su se okupljali narkomani i golubovi. Svi prozoti su razbjeni, sve je razvaljeno..Pre par godina neka americka produkcija je dobila dozvolu od opstine uz naravno novcanu nadoknadu da iskoristi prostor za snimanje neke scene u filmu...Verovatno neki horor...
Na kraju zamalo da se hotel spase i renovira...Nas najpoznatiji vlsnik velikog broja hotela u Srbiji medju kojima i Izvora u Arandjelovcu ponudio se da otkupi hotel u odredjenom procentu... Uz naravno ugovor da ce ulozite odredjenu kolicinu novca itd... Medjutim covek je samo poslovan i nije politicki aktivan te vlast nije videla smisao da jednom takvom coveku ustupi hotel... Pa su se izmedju sebe dogovorili lokalni arandjelovacki privatnici ili barem tako predstavili gradjanima da ce oni to da otkupe, tako su i uradili...U njihovim kompanijama arandjelovcani rade za bedne plate... Sve se to desilo pre par godina... I to je tako nastavilo da stoji, niko nista nije pipnuo...Cujem da je nocas bio pozar... Tuga...

Stvarno sramota. :( Ruinirano, zapusteno, instalacije dotrajale - verovatno one uzrokovale pozar...
Da se obnovi, bio bi hit, za turizam se ubilo... :)
Samo u Srbiji se vredna arhitektura prepušta zubu vremena.
Nigde u svetu se to me radi. U Mađarskoj npr. obnavljaju se
sve zgrade,sačuva se originalna fasada,a unutra se sve obnovi .
Videla sam sopstvenim očima.

Pa u tom zdanju sad ima skitnica i raznih probisveta..kažu zato
je i došlo do požara.
Znam 2 ljudi kojima je to bio neko vrijeme nacin zivota i nisu bili ni skitnice ni probisvjeti. iako je i tamo bilo takvih.
U ovom slucaju su lokalne vlasti zakazale i krajnji rezultat je pozar. Da su ih je policija redovito posjecivala prije ili kasnije bi sami otisli.
Predivno mi izgleda i zauzeo bi prizemlje na onom mjestu gdje su skaline. Primao bi goste na terasi :D
Bolje da sam ja unutra nego neke skitnice i probisvjeti, ostalo bi barem sacuvano :mrgreen:

Znam 2 ljudi kojima je to bio neko vrijeme nacin zivota i nisu bili ni skitnice ni probisvjeti. iako je i tamo bilo takvih.
U ovom slucaju su lokalne vlasti zakazale i krajnji rezultat je pozar. Da su ih je policija redovito posjecivala prije ili kasnije bi sami otisli.
Predivno mi izgleda i zauzeo bi prizemlje na onom mjestu gdje su skaline. Primao bi goste na terasi :D
Bolje da sam ja unutra nego neke skitnice i probisvjeti, ostalo bi barem sacuvano :mrgreen:
Ideeeeemo!!:D

Samo u Srbiji se vredna arhitektura prepušta zubu vremena.
Nigde u svetu se to me radi. U Mađarskoj npr. obnavljaju se
sve zgrade,sačuva se originalna fasada,a unutra se sve obnovi .
Videla sam sopstvenim očima.
Da, severni susedi su majstori tog zanata.
Inace, interesantno je da vuqler* iz Madjarske ''brata Orbana'' (a i sire) preuzima samo najgore, a najbolje mu prolazi bukvalno ispred nosa. :P

* doticni je nazalost preuzeo sve moguce poluge drzave, pa sam zato izjednacio njega i drzavu Srbiju

Da, severni susedi su majstori tog zanata.
Inace, interesantno je da vuqler* iz Madjarske ''brata Orbana'' (a i sire) preuzima samo najgore, a najbolje mu prolazi bukvalno ispred nosa. :P

* doticni je nazalost preuzeo sve moguce poluge drzave, pa sam zato izjednacio njega i drzavu Srbiju
Mmm..Da..treba graditi smo novo na plodnim njivama.
Ono što nam je kulturno nasleđe pustiti da propada.

Back