Staro gvozdje vs igracke

uh, sa suvise lakog si otisla na suvise tesko pitanje.:)

Ali to je to pitanje - ja i rekoh mayi na početku teme da je teško odrediti ko je kakav. Eto, kakav bi to test bio, na osnovu koga biste mogli da saznate da li je neko na istoj istorijskoj dužini kao vi? Koja su to pitanja? Crkva? Promiskuitet? Poslušnost prema mužu? Prevara? Kocka? Ja ne znam. Mene bi interesovao omiljeni film i knjiga, ali da još dObro prodiskujtujemo o tome zašto to vole...

Ali to je to pitanje - ja i rekoh mayi na početku teme da je teško odrediti ko je kakav. Eto, kakav bi to test bio, na osnovu koga biste mogli da saznate da li je neko na istoj istorijskoj dužini kao vi? Koja su to pitanja? Crkva? Promiskuitet? Poslušnost prema mužu? Prevara? Kocka? Ja ne znam. Mene bi interesovao omiljeni film i knjiga, ali da još dObro prodiskujtujemo o tome zašto to vole...

pa da, ali dete..najvaznije za dete je da bude sa nekim ko ume da ga podrzi i da ga voli, i to bez obzira na sopstvena stanovista.
za odgajanje deteta najvaznije kakav je neko covek. a sve sto si pobrojala, crkva, promuskutiet, poslusnost, pprevara..sve to moze da bude i dza i bu..hocu reci, nekad vrlo losi ljudi zive vrlo uzorne zivote, a vrlo dobri ljudi zive sasvim nekonvencionalno..sto naravno ne znaci da neko ko zivi uzoran zivot, po recimo hriscanskim merilima, nije i zaista uzoran covek, u svakom smislu.
hocu reci, nas ne cine nasi stavovi.
mozda nas cine ako je stav: treba ubiti sve jevreje npr.
ili silovanje je ok.
ali u vecini stvari i odnosa u zvotu, stav je teorija, a nacin primene ga cini dobrim ili losim.

Bas je dobra tema i ja sam se zamislila i potrudila i sve, ali ne mogu nikako da razgranicim. Oprostite mi, malo sam umorna i ispranog mozga trenutno. Jedino znam da me nervira to kad neko kaze da je starog kova onako sa visine kao da je to onda argument za sve, ali je to primenljivo i na one koji sa visine govore da su strasno urbani, tako da to dodju dve strane iste ogranicene medalje. Mislim da se u svetu kroz vreme neke sustinske stvari ili ne menjaju ili se minimalno menjaju, samo se povecavaju apetiti i onda nam se servira sve vise svega, pa lepo mozemo nesto da zamaskiramo, nesto da jos vise ulepsamo, nesto da vise zaseremo i tako...

Kod mene bi to zavisilo od slucaja:npr ako mi je potreban lekar bitna mi je njegova strucnost i odnos prema pacijentu, ne interesuje me njegov privatni zivot uopste ,ako trazim cistacicu bitna mi je temeljnost,postenje,osecaj za cistocu,za dobrog komsiju opet neke druge osobine....itd.

A da li je neko religiozan ili ne,mislim da mi nikada ne bi bilo bitno,ali ima jos takvih osobina koje me se ne ticu.....

Definitivno ne bih koristila upitnik za to. Jer svako od nas može da da odgovor na hipotetičko pitanje, a zapravo nemajući pojma kakav mu je stav. Npr.smatraš sebe liberalnom osobom, sve dok se ne nađeš u konkretnoj situaciji koja se tiče tebe i shvatiš da si mnogo radikalniji nego što si mislio. Ne znam da li sam jasna...:think:

U svakom slučaju, bilo bi veoma teško odrediti samo na osnovu upitnika. Ali mi se čini, ovako na prvu loptu, da ipak ne bih izabrala nekog teškog tradicionalistu. Ne volim ništa što je isključivo, a nemam pojma zašto, ali mi to "tradicionalno" tako zvuči...:think:

Kod mene bi to zavisilo od slucaja:npr ako mi je potreban lekar bitna mi je njegova strucnost i odnos prema pacijentu, ne interesuje me njegov privatni zivot uopste ,ako trazim cistacicu bitna mi je temeljnost,postenje,osecaj za cistocu,za dobrog komsiju opet neke druge osobine....itd.

A da li je neko religiozan ili ne,mislim da mi nikada ne bi bilo bitno,ali ima jos takvih osobina koje me se ne ticu.....
To je jednom, čini mi se Vazdušasta, sjajno objasnila. Nije bitan nečiji stav, nego njegov odnos prema istom. Veruj u šta hoćeš, slušaj šta hoćeš...samo mene nemoj gušiti time.

Definitivno ne bih koristila upitnik za to. Jer svako od nas može da da odgovor na hipotetičko pitanje, a zapravo nemajući pojma kakav mu je stav. Npr.smatraš sebe liberalnom osobom, sve dok se ne nađeš u konkretnoj situaciji koja se tiče tebe i shvatiš da si mnogo radikalniji nego što si mislio. Ne znam da li sam jasna...:think:

Meni si jasna - to što si rekla potvrđuje ono što sam (nas nekoliko) rekli na početku - da je jako teško reći kakav je ko (moderan, stari kov). Ova priča sa upitnikom je bila samo zato što me je interesovalo da li neko ima 'naučan' metod kojim bi moglo da se utvrdi kakav je neko...

hocu reci, nas ne cine nasi stavovi.

Da, kao. Ali stavovi i ponašanje, tj. ono što radimo su usko povezani. Pitala sam za dete, zato što ono sa cimerom ili saputnikom nije bilo dovoljno važno - kod cimera možda i jeste dovoljna samo tolerancija, a dete treba vaspitati ...
Ali da se vratimo na mayinu temu - mislim, na osnovu čega se utvđuje da li je neko moderan ili staromodan?

Poslednja izmena:
sto se tice zposljavanja da kazem i ja koju posto eto kao imam iskustva
zaposlila sam i dala otkaz brdu ljudi,sto osoblja na poslu sto bebi siterki
i ne postoji naucni metod,ne postoji tehnika-najbitniji je filing,postavljam ja neka pitanja po sablonu ali ne zato jer me zanima odgovor nego da proniknem u to ko je ispred mene,da kupim vreme kako bih ga posmatrala
i naravno prevarim se,desavalo se,posebno u pocetku,ali to je isto kao s ljudima,neki bolje glume,nekad sam dekoncentrisana,ili nedovoljno budna
a posebno kad ti neko cuva najvrednije sto imas gledas sve,kako izgleda,je l gruba,je l osorna,je l joj sredjena kuca pod konac(mislim to je minus),kakva su joj deca,kako prica s ukucanima,koliko je sitnicava za ugovor
i iskreno preferiram neku modernu,a ne da mi uci dete religiji,ili tako neka sra,nja da izvinedu vernici :mrgreen: ali pre svega da ima zdrava nacela(ne ubij,voli bliznjega svoga,ne siluj decu,ne sutiraj ih u glavu :lol: ) i da voli decu

sto se tice zposljavanja da kazem i ja koju posto eto kao imam iskustva
zaposlila sam i dala otkaz brdu ljudi,sto osoblja na poslu sto bebi siterki
i ne postoji naucni metod,ne postoji tehnika-najbitniji je filing,postavljam ja neka pitanja po sablonu ali ne zato jer me zanima odgovor nego da proniknem u to ko je ispred mene,da kupim vreme kako bih ga posmatrala
i naravno prevarim se,desavalo se,posebno u pocetku,ali to je isto kao s ljudima,neki bolje glume,nekad sam dekoncentrisana,ili nedovoljno budna
a posebno kad ti neko cuva najvrednije sto imas gledas sve,kako izgleda,je l gruba,je l osorna,je l joj sredjena kuca pod konac(mislim to je minus),kakva su joj deca,kako prica s ukucanima,koliko je sitnicava za ugovor
i iskreno preferiram neku modernu,a ne da mi uci dete religiji,ili tako neka sra,nja da izvinedu vernici :mrgreen: ali pre svega da ima zdrava nacela(ne ubij,voli bliznjega svoga,ne siluj decu,ne sutiraj ih u glavu :lol: ) i da voli decu
E to: od A do Ž!

Meni si jasna - to što si rekla potvrđuje ono što sam (nas nekoliko) rekli na početku - da je jako teško reći kakav je ko (moderan, stari kov). Ova priča sa upitnikom je bila samo zato što me je interesovalo da li neko ima 'naučan' metod kojim bi moglo da se utvrdi kakav je neko...

ja mislim da je to razlika izmedju onih koji su drkadzije i onih koji nisu :D
drkadzije se uvek vade na tradiciju, proslost, vaspitanje - uvek na neko nepisano pravilo sa kojim bi da vas zadavi...
nepisano, jer je to zgodno - kao sto si rekla, ne postoji naucni metod da se to utvrdi...

ja mislim da je to razlika izmedju onih koji su drkadzije i onih koji nisu :D
drkadzije se uvek vade na tradiciju, proslost, vaspitanje - uvek na neko nepisano pravilo sa kojim bi da vas zadavi...
nepisano, jer je to zgodno - kao sto si rekla, ne postoji naucni metod da se to utvrdi...

Eh, kad bi to bilo tako jednostavno. I 'moderni' ljudi mogu da budu drkadžije, i da svoje svinjarije prikrivaju time što su moderni i nesputani. A to što su za sobom na primer ostavili pustoš ili dar-mar, to je samo iluzija konzervativnih posmatrača...
Haha, kakva tema, može da se mudruje danima : )

Neam pojma, meni su te floskule "ah, pa ja sam staromodan" obična stilska figura kojom čovek uglavnom pokušava da sebe predstavi vrednijim od ostalih, odnosno, da druge unizi. Jer, zaboga, uvek je ono ranije bolje od ovog danas, pa ako sam ja proizvod tog boljeg vremena, možete svi da mi pljunete kroz prozor :lol:
A obično se to potegne u nekim pitanjima koja nemaju veze za epohom i protokom vremena, kao ovo za posvećenost porodici. Msm, uvek je bilo ljudi posvećenih ili neposvećenih porodici i uvek će ih biti, to nije stvar mode i trenda, nego individualna kategorija.
Slično važi i za ove koji potenciraju kako su moderni.

Zapravo, retko ko koristi ove izraze za ono što najpre i znače, za nešto što se zaista može reći za "staro" i "novo" vreme. "Ja sam staromodna/tradicionalna/starog kova, perem na ruke/šijem singericom/slušam vinil". Za takve stvari obično se koriste neke druge poštapalice, ove uglavnom služe za spuštanje.

Ja ne mogu da se setim kad sam sebe opisala staromodnom ili modernom. Mislim u svakodnevno zivotu ne dolazim u priliku da sebe objasnjavam i definisem na taj nacin. Mislim da je uvek neki mix u pitanju, svako pokupi sta mu odgovara pa sad nesto je moderno nesto zastarelo.

"ja sam starog kova" i varijacije je stav na koji se cesto nailazi, obicno izreceno sa visine u smislu da "stari kov" znaci da osoba ima neke kvalitete koje ove novije (?) nemaju...

gde se pronalazite i sta to znaci vama?
da li mislite da je moderno = zlo a da je "tradicija" jedini cuvar zenskih vrednosti?

da li mislite da je u proslosti zaista sve bilo bolje/moralnije/lepse i tako to?

meni moderno znaci slobodno a to nikako ne moze da bude lose samo po sebi..
zastarelo za mene znaci da tu postoje stege koje ljudima ne daju da se izraze....to je za mene staro gvozdje koje se trudi da ispadne antikvitet :lol:

Sloboda modernog doba je najgore sistematski stvoreno i vekovima unapredjivano surovo ropstvo koje se ne moze primetiti golim okom i plitkim umom.

Back