Stari Sloveni i ostale stvari

ancika:
Kakvo je vase misljenje o uticaju starih Slovena na istoriju Balkanskog poluostrva?
Veoma je siroka tema? Pojam Slovena je danas daleko siri nego u vreme seobe naroda. Zato ima toliko nesporazuma(i namernih).
Prvobitno se pojam Sloven odnosio na narod zapadno od Dunava (danasnji Slovenija ,Austrija,zapadna Madarska). Potisnuti prvo od Rimske drzave, a kasnije od Germana mnogi se iseljavaju na istok preko Dunava( v. Nestorov letopis).
Tada dolaze u dodir sa veoma srodnim narodima sa kojima imaju priblizni isti jezik, obicaje, itd. Za zapadnije narode oni su prakticno isti pa i te narode nazivaju slovenskim, tako da pojam postaje siri, i u grupu slovenskih naroda se racunaju svi koji su srodni tim "prvobitnim" Slovenima.
Slovenci i Slovaci su jedine nacije nastale od "prvobitnih". Oni i danas svoj jezik nazivaju "slovenski". Ostatak je Germanizovan i Madarizovan, a odseljeni preko Dunava su se utopili u srodne nacije, slovenske narode u sirem smislu.

Kazanova:
Kada sam napisao ovu zadnju recenicu nisam mislio na tebe Ancika a zvucala je ironicno, tako da nemoj se osecati uvredjenom.

Stvarno ne znam zasto je dozvoljeno
Srbima da se nasele ali logikom bih mogao da odgovorim da je isti slucaj kada su Austrougari dozvolili Srbima da stvore Krajine (od odbrane protiv Turaka).

Slican primer je: posle rata Turaka protiv Mongola, u kojem su ucestvovali Srbi pod despotom Stefanom, koji je tada bio Turski vazal (i surak Bajazitov), Mongoli su primetili Srbe kao izvrsne borce. Tako (a ne bih znao kako su pregovarali i iz kog razloga) da su Srbe pozvali kao graditelje u podizanju grada Samarkanda. Tu i danas postoje cirilicnih natpisa (eto povoda splacini da dokaze da Srbi vode poreklo iz Mongolije).
Nisam se uvredila.
Drago mi je da pricam s tobom. A to sto splacina misli da Srbi vode poreklo od Mongolije- to je smesna teorija, koja bi, da je tacna (a nije), mogla pomeriti vreme nekih dogadjaja...

Back