Stari Rimljani?

• Začetnik teme Začetnik teme V.K.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

V.K.

Zainteresovan član
Poruka
175
Mozhe li mi neko reci neshto o Rimskom Carstvu?Pre se nisam mnogo zainteresovao za Rimljane,ali sada sam dobio neku zelju da saznam sto vise o njima.Pregledao sam skoro ceo Google pod "Ancient Romans" i zachudo-nisam nashao skoro nishta,mozhete li mi reci neshto o njima?

crow:
pirocanac
:D chestitam plasman u chetvrtfinale!

e, imam ideju za knjigu
al mnogo mora mashtamo ;)

to vazi i za bi2
pisnucu vam u petak, sad mora da brishem, imam ispit sutra.

Hvala, bio danas na utakmici al' smo ih roknuli!!!

grbrad.gif

Ajd drzimo ti fige sutra na ispitu!!!
2.gif

crow:
e, imam ideju za knjigu
to vazi i za bi2

A gde sam ja - Ako neznam datume i omasim za koji vek u to se necu petljati ali znam da postavim psihicki profil znam kako se ponasaju : Sonje, dronje, picopatnici,bede i ludaci, kako je kad se od sile ili jada pobesni ili obesi.
Pitaj Bi2, kad ja zamrsim neznam ni sam da odmrsim a kamo li jadni
citaoci.
Mozda je Bi smakla onu lovu pa se odricete mene kao sponzora za prvi tiraz.
Neka, neka, sve ja pamtim. E da znate necu vam to prevesti na nemacki.

Ajd zdravo !

Duboko uvredjeni
Dadel

bolje nadji knjigu,npr ja imam Ilustrovana Istorija Sveta(200 i nesto strana najmanje...) u njoj 45% ti je sve napisano o rimu od ....p.n.e. do raspada rimskog carstva posle velike seobe naroda..............tu imas sve i o rimskoj republici,cezaru,neronu...osvajanja bitke sta god hoces....dobro moja je starije izdanje(od 1991),ali imas i najnovije od prosle godine..... 8-) :-P

knindza88:
Evo malo da vam pomognem. Ja bih voleo kada bih se vise koncentrisali na najlepsu i najuspesniju epohu Rimske istorije- period Marka Aurelija i njegovih predhodnika pocinjuci sa Trojanom.

Hvala.

Možemo da krenemo sa dinastijom Antonina, kojoj pripada i Trajan i Marko Aurelije, ali najbolje bi bilo da krenemo od rodonačelnika, dakle od Nerve. Evo ja ću kasnije da napišem nešto o Nervi, pa će neko o Trajanu, zatim će neko o Hadrijanu, Antoninu Piju itd.

DINASTIJA ANTONINA (96 – 192. godine n.e.)

1. Nerva (96-98 )
2. Trajan (98-117)
3. Hadrijan (117-138 )
4. Antonin Pije (138-161)
5. Marko Aurelije (161-180)
6. Komod (180-192)

NERVA (96-98 )

nerva.jpg

Pasle Domicijanove smrti proglašen je za cara Marko Kokcej Nerva (96-98. g.), Kada je proglašen za cara Nerva je imao oko 36 godina. On je vodio poreklo iz jednog starog senatorskog roda i njegov izbor simbolisao je nastupanje jedne nove epohe, epohe sloge između senata i princepsa. Početak Nervine vladavine obeležen je obustavljanjem procesa za uvredu veličanstva, amnestijom prognanih i kažnjavanjem potkazivača, koji su igrali veliku ulogu pod Domicijanom. Rimskim plebejcima podeljenje uobičajeni kongiarij. Iako su trupe dobile darove koji su bili uobičajeni prilikom promene vladara, ipak je u vojnim krugovima bilo ljudi nezadovoljnih izborom senatorskog cara. Nezadovoljnih je bilo i u redovima pretorijanaca. Da bi našao oslonac u vojsci, Nerva je usinio namesnka Germanije – Marka Ulpija Trajana, koji je uživao popularnost među vojnicima.

Od Nervinih mera koje se tiču unutrašnje politike treba istaći agrarni zakon, po kome je najsiromašnijim građanima podeljena zemlja u vrednosti od 60 miliona sestercija. Ali je od osobitog značaja bilo osnivanje tzv. alimentarnog fonda, koji se razvio u vreme Nervinih naslednika.

Posle smrti nasledio ga je posinak Marko Ulpije Trajan.

looditza:
hmm pisao Tit Livije lepo ab urbe condita tj. od osnivanja grada pa mozesh da uzmesh to...a mozesh i Polibija - Punski ratovi... i josh svashta...

Dobro, ali to su izvori - ne znam koliko bi mu bili razumljivi kad se ranije slabo interesovao za Rim. Najbolja mu je za pocetak neka sinteza Rimske drzave, kao sto je Maskinova koju sam vec naveo ili recimo 2 knjige Miroslave Mirkovic :
1.Rimska država pod kraljevima i u doba Republike
2. Rimska država u doba principata i dominata

dadel:
crow:
e, imam ideju za knjigu
to vazi i za bi2

A gde sam ja - Ako neznam datume i omasim za koji vek u to se necu petljati ali znam da postavim psihicki profil znam kako se ponasaju : Sonje, dronje, picopatnici,bede i ludaci, kako je kad se od sile ili jada pobesni ili obesi.
Pitaj Bi2, kad ja zamrsim neznam ni sam da odmrsim a kamo li jadni
citaoci.
Mozda je Bi smakla onu lovu pa se odricete mene kao sponzora za prvi tiraz.
Neka, neka, sve ja pamtim. E da znate necu vam to prevesti na nemacki.

Ajd zdravo !

Duboko uvredjeni
Dadel

taman posla... ne ljuti se
nisam te zaboravio
nego... :(
chini mi se da osi pochetka priche... stvarno neznam u kom pravcu bi mogla da ode :(

shaljem sutra na private ;)

Back