Stari objektivi i novi fotoaparati?

_psihomehanicar_

Zainteresovan član
Poruka
213
Veliki pozdrav svim ljubiteljima dobre fotografije, kao što i sam naslov kaže zanimaju me vaši stavovi i iskustva sa starim objektivima koji se vrlo povoljno mogu naći po raznim buvljacima i na internet prodaji i njihovoj kombinaciji sa novim digitalnim aparatima. Koje su vam omiljene marke, koje smatrate da su dosta kvalitetne i koje prave fotografije kakve volite.Koja su vaša iskustva sa njima, kad poredite stare i nove objektive koje su mane i prednosti i jednih i drugih u odnosu jednih naspram drugih.Da li je teško naći odgovarajuće adaptere za njihovo povezivanje? Da li fotografije gube na kvalitetu ako idu preko adaptera? Negdje sam pročitao da kad se koriste adapteri objektiv gubi svoj beskonačni fokus? Ja do sada nisam imao iskustva da kombinujem stare objektive sa digitalcima, početnik sam u ovoj oblasti i tek se učim raznim stvarima, tako da o tome pojma nemam. z:) Evo naprimjer ja kao lajik ako se nekad odlučim da kupim neki objektiv pa da isprobam kako to sve ide na šta moram obratit pažnju, konkretno koristim Nikon D3200, f mount, kako da izaberem pravi adapter za svoj objektiv, da li na objektivu postoji neka oznaka koju moram uzet u obzir? Hajde navalite i pohvalite svoje objektive, postavite i fotke kao argument za njihovu vrijednost! z:)z:)z:)

main-qimg-0b8b6e4b8f2839504991ba1ea6b591fd-c

Ууу, ја их опасно волим... имам их ... за пуну кофу...
добро, пола кофе, али их је макар још толико прошло кроз моје руке...
ту треба мало озбиљнија прича него што могу у овако ситан сат, али ето ме за дан два...

Па, од почетка...
Више се ни они не налазе тако повољно... Истина, у односу на овде бренд објективе значајно су јефтинији, али како се то некад продавало по пијацама за 200-500 дин, сад су се ваљда и претребили, па их има мање и углавном сви су се упознали с понудом и потражњом, па је и цена мало примеренија реалној вредности.

По мени, главна предност тих објектива је поред прихватљивих цена изузетна једноставност конструкције, па је тако могуће лако их препаковати, очистити од буђи, подмазати, репарирати... а баште фалинке су оно што може сјајном објективу драматично да спусти цену.

Онда, оно што им даје онај шмек, карактеристичан за старе фотографије су премази на стаклима који су за коришћење на филму били неопходни, а који на дигиталном сензору сад губе сврху, па се и не користе на модерним објективима...

Е, ти премази и другачија... чистоћа стакла, другачији процес самог добијања тог оптичког стакла које се користило онда, дају светлости која пролази кроз њега нека својства која се не затичу у модерним објективима и баш то је, мени бар, главни разлог због којег ја и волим те објективе...
Сад, има и њих добрих и лошијих... мада се све то врти негде око личног укуса, ја још нисам наишао на мануелни објектив који бих оценио испод 5.. (на скали од 1 до 10 z:mrgreen:)
Али било који је добар, јер то није нешто што можеш да користш за онако, свакодневно шкљоцање, него тако, за неку мало... авантгарднију варијанту, за неко... како је неки некад рекао, уметничарење...
Већина тих објектива је доста 'брза' са блендама од 1,8 - 2 - 2,2 па могу и у слабијим светлосним условима, са доступним амбијенталним светлом сјану атмосферу да ухвате...
Оштри су, дабоме, углавном су јако оштри јер су прављени за... формат који је данас ФФ, тако да је код многих велика пажња посвећена тој оштрини ка ивицама, док, код скроѕ отворених бленди ... мада и до неких ф4 нуде изузетно мек фокус... због тих премаза и остарелог стакла...

Сви они имају и мануелну контролу бленде што се показало као сјајна ствар за макро...и јес и то...
Нешто се тако подесило да је у комбинацији са овим адаптерима поље фокуса померено ка апарату, па тако, објектив који је декларисан да му је минимална даљина фокуса 40цм, уствари може да фокусира на неких 20-30 рецимо...

То повлачи и онај други крај фокусног опсега који је иначе у бесконачности, доста ближе апарату, па тако, већина објектива има свега пар метара које може да смести у то поље фокуса...
све даље од тога просто заврши на пар милиметара испред сензора и не може да буде у фокусу...
Има адаптера који у себи имају неки корективни елемент и то зависно од конструкције објектива некима даје фокус у бесконачно, а некима само то фокусно поље са 3-4 продужи на 7-8 метара, али како то раде кинези, то стакло у адаптеру више буде лоше него добро па мало и... поквари што оштрину, што контраст, што сам квалитет слике коју дају ти објективи...
мада није то нешто драматично, кад се упореди једно с другим, у неким условима уме да уштине баш онај шмек који се тражи.

Back