Старење

Po medicini doba starosti pocinje posle 65 te.
Kao i u pubertetu neko brze nego sporije raste.U starosti neko brze nego sporije stari.
Definitivno covek koji umereno vezba sporije stari. Zato vezbam svaki drugi dan:).Deluje.

Кад је човек млад колико год да био свестан да ће једном остарити та информација не допире до њега јер он у подсвести има осећај да ће стање вечно остати тако. Ипак, како године пролазе човек све више увиђа утицај старења на тело, на психу.....и полако се безбрижно корачање кроз вечну младост претвара у паничну трку са зубом времена који након 30-е полако почиње да нас меље...... Оно што је чудно је то да без обзира да ли иза себе имаш испуњену или неиспуњену младост свеједно осећаш тај немир од помисли да ће неке ствари временом постати другачије, да нећемо моћи истим интензитетом да доживљавамо неке ствари кад дођемо у неке позне године. Што се мене тиче кад видим старе људе како бауљају и пате се, како их тело, а неретко и психа, издаје мени је то много тужно и поразно и не бих пожелео такву старост у ствари не бих никакву старост јер старост сама по себи и јесте таква, нема добре старости само лоше или мање лоше. Какав ви однос имате према старењу ?
U osnovi sličan tvom, znači ne bih voleo da živim i kad ne budem sposoban za bilo šta.

Meni nisu godine problem nego nemoć. Ponekad naletim na kratka videa neke bakice ili dekice kako igraju i mislim da bi volila tako stariti.

Ima jedna stvar kod starenja koja me dojmila ovih dana. Došle su mame sa Balkana u posjetu prijateljima. Imaju oko 70 godina. Nose tamne boje , pogurile se i pokreti su im tako spori. Ruke kao hrastova kora.. U isto vreme par komšinica amerikanki koje su istih godina izgledaju kao djevojčice naspram ovih naših.Valjda su znale da se čuvaju bolje.

Veliki procenat naših žena radi u firmama i kod kuće, pomažu i u muškim poslovima tako da ode kičma. Elem još gledaju tu nesretnu “Elitu” i slabo se sad kreću kad trebaju. Sve naopako.

Šta hoću reći..treba misliti o starosti ranije i paziti na sebe da bi ti i starost bila bolja.

Back