Stare izreke pune diskriminacije?

"ako nećeš ti ima ko oće"

278912915_7607604179312483_681948434407349372_n.jpg

ima veci broj starih izreka koje bi se sad smatrale strasne.

nekada davno sam cuo izraz

kako su ti prljave ruke, kao da si iz ciganke decu vadio

ili

zapeo kao mutav na telefon..

koliko su te izreke prihvatljive danas, odnosno da li je svet bio losije mesto kad su se te izreke koristile?

ili smo sad drustvo forme gde je samo bitno zadovoljiti neku formu a za sustinu nas bas briga... tako da se "gadimo" na neke izraze i reci, ali zato ponasanjem gazimo svu tu "gadljivost"

da li imate jos neke primere starih izreka koje bi mogle biti problematicne u danasnje vreme
Кад породица удаје девојку, има двоструку радост. Једну због удаје, другу због тога што девојка одлази и сели се код мужа. (парафразирам пословицу, заиста постоји).

Kad već imam slobodu govora moj je izbor da li ću da vređam nekog ili ne. Isto tako je moj izbor da li ću se osetiti uvređen.

Apsolutno netačno!

Niko svoje pravo ni slobodu ne sme da koristi da drugome šteti, dosađuje ili da drugog ugrožava.

To je postulat iz rimskog prava zasnovan na zlatnom pravilu etike, opšte prihvaćen u savremenom svetu i jedan od osnovnih temelja civilizacije.

Dragi prijatelju,Imati slobodu govora ne znači da imaš pravo da vređaš druge ljude ili nanosiš štetu njihovim osećanjima. Uvažavanje tuđih osećanja je jako važno u slobodi govora. Sloboda govora ne znači da je sve dozvoljeno. Potrebno je biti odgovoran u svom izražavanju kako bi izgradio zdrav i produktivan dijalog u društvu I umesto da se fokusiraš na vređanje drugih, zašto ne bi koristio svoju slobodu govora da izneseš svoje stavove i argumente na konstruktivan način?
A ja bih rekao da ste svi u pravu, odnosno da niko nije u pravu.
Postavlja se pitanje - šta je uvreda?
Ko je taj koji propisuje koje su reči uvredljive, a koje nisu?
Nije li ovo današnje novoproklamovano politički korektno izražavanje u stvari sredstvo represije i suzbijanja slobode govora?

Evo jednog flagrantnog primera - Cigani
Cigani su narod koji je, došavši u Evropu, ostvario ogroman uticaj na kulturu i život svake evropske države. Nema ni ruske romanse, ni španskog flamenka, ni francuske šansone, ni mađarskog čardaša, ni našeg čočeka bez Cigana. Skoro da nema kompozitora klasične muzike koji nije bar jednu svoju kompoziciju napisao inspirisan ciganskim melodijama.
I onda neko odluči da je izraz "Cigani" uvredljiv i zameni ga bezličnim, opštim imenom "Romi" (Romi su ljudi na ciganskom, svi smo mi Romi, bez obzira kom narodu pripadamo). U Nemačkoj se više ne može kupiti ni Ciganska šnicla, ni Ciganski sos... Posle genocida nad narodom u WWII vrši se genocid nad preostalima i briše se svako sećanje na njih. Hoće i da zabrane da cigarete "Gitanes" nose to ime

Samo za poređenje - nekad je i reč "Jevrej" bila uvredljiva, ali Jevrejima nije palo na pamet da sebe nazovu "Izraelitima" ili slično. Razlika između Jevreja i Cigana je u tome što su Jevreji organizovani i imaju svoj lobi i novac.

Dakle, i vređanje i primanje uvreda su podložni manipulaciji. Onaj kome je uvreda upućena odlučuje da li je uvređen ili nije.
Ja uvek kažem otvoreno da sam Srbin, neki, koji naprave prezrivu grimasu dok izgovaraju "a vi ste Srbin?..." dobiju i osmehom propraćen komentar "ma sisaj ga majmune" - i to je to.

Možeš biti debeo/la, klempav/a, pripadnik neke manjine... šta god neko da ti kaže, samo si ti osoba koja odlučuje da li su ti upućene reči uvredljive, ili nisu.
Ako kažeš na primer "Ppedderi su pokvareni", ništa se neće promeniti zabranom reči "Ppedder", reći ćeš "Homoseksualci su pokvareni".
Hoćemo li da zabranimo reč "pokvaren"?
Dakle, da ponovim da je propisivanje šta je diskriminatorski i uvredljivo u stvari manipulacija sa ciljem suzbijanja slobode govora i produktivnog dijaloga u društvu.
Šta je rešenje? Po meni - vaspitanje od malena. Prihvatanje stereotipa o tebi kroz šalu. Puno je načina... Kruži anegdota da je jedan naš poznati roker "pod uticajem psihoaktivnih supstanci" doviknuo jednom liku "Hej Ganac, ti si ovde stranac". Lik mu prišao, patosirao ga i nastavio svojim putem. Ja mislim da je i to blje nego da je krenuo da kmeči "nisam ja Ciganin, ja sam Rom"
Ebote, ispade blog od ovog mig odgovora :eek:

Apsolutno netačno!

Niko svoje pravo ni slobodu ne sme da koristi da drugome šteti, dosađuje ili da drugog ugrožava.

To je postulat iz rimskog prava zasnovan na zlatnom pravilu etike, opšte prihvaćen u savremenom svetu i jedan od osnovnih temelja civilizacije.
Gde nadje postulat slobode govora u rimskom pravu? :hahaha:
Smarate sa tim glupostima, to je čist "fašizam" kako vi kažete.
Sloboda govora je neprikosnovena i nećeš ti da odredjuješ šta je sloboda govora, jer ako je ti odredjuješ onda znači da je nema.

Vidim da ne shvatate o čemu pričam.
Zakoni postoje ali niko nas ne sprečava da ih kršimo.
Vi pričate o društvenim normama i kulturi, neke su ograničene zakonom a neke ne, pa nepoštovanjem istih možete završiti na sudu.
Ako želim da izgovorim nešto ili počinim teško krivično delo to je moj izbor.
Kazne, zakoni i sudovi su druga stvar.

ima veci broj starih izreka koje bi se sad smatrale strasne.

nekada davno sam cuo izraz

kako su ti prljave ruke, kao da si iz ciganke decu vadio

ili

zapeo kao mutav na telefon..

koliko su te izreke prihvatljive danas, odnosno da li je svet bio losije mesto kad su se te izreke koristile?

ili smo sad drustvo forme gde je samo bitno zadovoljiti neku formu a za sustinu nas bas briga... tako da se "gadimo" na neke izraze i reci, ali zato ponasanjem gazimo svu tu "gadljivost"

da li imate jos neke primere starih izreka koje bi mogle biti problematicne u danasnje vreme
"Al' ga je izgazio, k'o pijan gowno"

To je očita diskriminacija ljubitelja piva i alkoholnih pića :deda:

A i somelijeri se mogu uvrediti.

Vidim da ne shvatate o čemu pričam.
Zakoni postoje ali niko nas ne sprečava da ih kršimo.
Vi pričate o društvenim normama i kulturi, neke su ograničene zakonom a neke ne, pa nepoštovanjem istih možete završiti na sudu.
Ako želim da izgovorim nešto ili počinim teško krivično delo to je moj izbor.
Kazne, zakoni i sudovi su druga stvar.
U svakom slučaju, slažem se da postojanje zakona i ograničenja ne sprečava nužno ljude da ih krše. Ipak, to ne znači da je sloboda bezuslovna i da ljudi mogu raditi šta god požele bez ikakvih posledica. Osim kazni i zakona, naša dela mogu imati i druge posledice, kao što su moralne, etičke i društvene posledice. Na primer, ako neko javno izgovori uvrede ili širi lažne informacije, to može imati posledice po njihovu reputaciju, odnose sa drugim ljudima i karijeru. Dakle, iako imamo slobodu da izrazimo svoje mišljenje i činimo dela koja želimo, ta sloboda je ograničena posledicama koje mogu proizaći iz naših dela...

Back