Stara narodna biblioteka

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.660
Da li neko zna konkretno koji dokumenti od izuzetnog istorijskog značaja i dragocenosti su izgoreli prilikom bombardovanja i rušenja stare narodne biblioteke 1941. godine?

narodna.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Бомбардовања и рушења? Мислиш, једна бомба која је случајно запалила кров и објекат је након тога горио двије неђеље а да се нико није сјетио Ајмо угасити и спасити шта се море?
Или то да су камиони били спремни да се сачува најдрагоцјенија грађа а да су мудре главе рекле, Не треба, није то сад приоритет?

Или то да су камиони били спремни да се сачува најдрагоцјенија грађа а да су мудре главе рекле, Не треба, није то сад приоритет?

Заборавила сам детаље..а било је на форуму ...фолкдојчер који је био запослен у Библиотеци је све организовао..нацисти су одраније имали списак жељених ствари..наши сандуци "нестали" а после 40-50 година почели на неким светским аукцијама да се продају поједини рукописи.

Заборавила сам детаље..а било је на форуму ...фолкдојчер који је био запослен у Библиотеци је све организовао..нацисти су одраније имали списак жељених ствари..наши сандуци "нестали" а после 40-50 година почели на неким светским аукцијама да се продају поједини рукописи.
За то вријеме су Срби радили шта?
Пошто су неки људи покушали припремити да се то склони. Не сумњам да је дио и украден, то је тако посвуда и то нико не море 100% спријечити.
Ствар је у томе да су Срби урадили НИШТА да спасе макар и дио блага који су могли спасити.

Имали су друге приоритете. Као што су имали милијарду приоритета 1918-1941 тако да се није имао ко бавити СРПСКИМ СТВАРИМА.

Све је могуће.
Остаје да Срби нијесу гасили нити спашавали оно што им је битно. За мене је тај догађај са библиотеком само слика српског расула и небриге зачетих несретне 1918.
Pa nije tako ličaninu. Vidi i sad ima svesnih srba. Ali problem je sto zapad diktira promene u globalu. Te promene traju stolecima.Evo sad je jos vreme da se kaže da je tvoj zemljak Tesla Srbin, ali doci ce vreme za 100 godina kad ce se pricati da je Tesla bio hrvat jer nece biti srba vise to da pricaju, krajisnici i tvoji licani su oterani iz hrvatske i unisten je krajiski etnos srba. Ista prica kao sa Skenderbegom. Danas kad kažes da je skenderbeg srbin odma si nacionalista. Dole u Albaniji nema srba vise a bilo ih je sva albanija. Posle duže vremena, menja se istorija koju pišu pobednici.

Poslednja izmena:

* 1 Abagar (srp. recenzija)
* 6 Akatisnika (1 odlomak)
* 3 Srpske Aleksandride
* 2 Amartola
* 38 Apostola (od kojih su 3 u odlomcima, a uz 1 je pridodat početak Apokalipse; 3 su apostol-jevanđelja) u periodu XII-XVII
* 1 odlomak beseda Jovana Zlatoustog
* 4 Bogorodičnika (1 je bugarski, a 1 pridodata Služba Sv. Luki)
* 1 Bogoslovlje Jovana Damaskina o pravoverju
* 17 bogoslužbenih knjiga u odlomcima (3 su bugarske)
* 1 bug. roman o Varlaamu i Joasafu
* 2 prevoda dela Grigorija Bogoslova Nazijanskog
* 2 Gromovnika
* 4 prepisa Jovana Damaskina (jedna je mešovita srpsko-bugarska recenzija)
* 8 žitija (odlomci žitija Josifa Prekrasnog i Aleksija Čoveka Božjeg, bugarski rukpis Žitija svetih, Carostavnik u celini, pa potom i u odlomcima, žitije Grigorija Omiritskog, odlomak bugarskog žitija Epifanija, žitije Jovana Zlatoustog i odlomci bugarskog žitija Sv. Petke)
* 53 zbornika (ponešto bugarsko i rusko...ima mnogo, mrzi me da kucam koga interesuje neka pogleda)
* 1 odlomak Zlatousta i 2 Zlatousta cvetna
* 1 Irmologija
* 3 Isaka Sirina (1 samo u odlomcima, a drugo je rusko)
* 12 jevanđelja (4 su bugarska, od kojih je jedno samo u odlomcima, a 1 je makedonsko)
* 4 Jefrema Sirin (samo 1 potpuno, sa Žitijem Sv. Nikole, a ostala 3 su u odlomcima, od kojih je jedno bugarsko)
* 3 kanonika (po srpsko, rusko i bugarsko)
* 1 Katavasija
* 1 Knjiga proroka
* 1 izvod iz Krmčije
* 1 Lekaruša
* 5 Lestvica (1 samo u odlomcima, a 1 je bugarsko sa srpskim i ruskim primesama)
* 1 odlomak Letopisa
* 1 Liturgija Vasilija Velikog
* 123 Mineja (ako se nekome možda dade da pregleda i prekuca detaljnije, neka izvoli)
* 7 Molitvenika
* 3 Nomokanona
* 10 Odlomaka
* 61 Oktoih
* 1 Paleja
* 6 Panegirika
* 1 Paraklitik Jovana Damaskina
* 2 Parimejnika
* 1 Paterik
* 12 Pomenika
* 4 Poučenija
* 14 Prologa
* 1 Psalomnik
* 2 Psaltikija
* 36 Psaltira
* 2 Sintagme Matije Vlastara (jedna puna i druga skraćena verzija)
* 19 Služabnika
* 4 Službe Svetima
* 2 Srbljaka (jedan sa službama i žitijama Srbima svecima, a drugi sveticama)
* 4 Stihologije
* 1 Tikara
* 7 Tipika jerusalimska
* 18 Trebnika
* 64 Trioda
* 8 Troparnika
* 3 Tumačenja
* 2 Hronografa
* 2 Časoslova
* 79 Četvorojevanđelja
* 1 Činovnik arhijerejski
* 1 Čti-minej
* 1 Čudesa Bogorodična
* 1 Šestodnev

Sve u svemu, to je ukupno 681 rukopis, u rasponu između XII i XVII stoleća, na više jezika (bilo čak malo i na vlaškom). Dve napomene:
1. Nije sve od ovoga izgorelo u požaru; ovo je popis nestalih rukopis u ratu, što ne isključuje mogućnost da se neki možda u budućnost i pojavi, kao što jeste već bio slučaj za neke (knjiga je objavljena 1982. godine, tako da treba ovaj inventar umanjiti za ono što je možda pronađeno u zadnje četiri decenije)
2. Zbog toga što u prvoj Jugoslaviji nije bilo neke detaljnije revizije, ili barem nisu preživeli podaci, nesumnjivo je da je izvestan broj (svakako ne i većina) ovih rukopisa nestao još za vreme Prvog svetskog rata

Meni se posle zbornika i mineja nije bilo dalo da prekucavam detalje; ako je neko dovoljno dokon, radi opstanka sadržaja na forumu, neka samo izvori. :)

Poslednja izmena:
Počni od sebe pa nam reci, kad si tako samokritičan.

Tvoj autošovinizam je uslovljen karakterom. U suštini, pljuješ samo po drugima, a objektivnost kao egonutrijens pripisuješ si jer su to uvek - Srbi. E, pardon. :kafa:
Самокритика није аутошовинизам. Мени Срби не сметају као Срби, ја би само да нешто науче и буду бољи и Срби и људи.

Лично имам проблем са тијем да су људи необјективни. Заиста знам људе онаквим какви јесу и живот какав јест, давно сам начисто са тијем шта је шта и ко је ко и себи немам потребе било шта "приписивати" и заваравати ни се бе ни друге.

Ви би бајке и шарене лаже. Не, то није пут да се научи и да буде боље.

Љепо би било да је српска историја препуна Србенда са снагом, моћима и вјештинанма суперхероја из амерички стрипова. АЛИ НИЈЕ.

Pa nije tako ličaninu. Vidi i sad ima svesnih srba. Ali problem je sto zapad diktira promene u globalu. Te promene traju stolecima.Evo sad je jos vreme da se kaže da je tvoj zemljak Tesla Srbin, ali doci ce vreme za 100 godina kad ce se pricati da je Tesla bio hrvat jer nece biti srba vise to da pricaju, krajisnici i tvoji licani su oterani iz hrvatske i unisten je krajiski etnos srba. Ista prica kao sa Skenderbegom. Danas kad kažes da je skenderbeg srbin odma si nacionalista. Dole u Albaniji nema srba vise a bilo ih je sva albanija. Posle duže vremena, menja se istorija koju pišu pobednici.
Да ја нијесам Србин, можда би ја и повјеровао у ту причу. 90% ствари које би ја мјењао у вези Срба су чисто ствар Срба и никога више.
Ни Запада, Истока, Кине и Јапана. Само Срба.

Ми немамо утицаја на то шта ће радити јачи, моћнији итд. ми ту ништа не моремо. Али итекако имамо утицај на оно што радимо МИ!

Zanimljivo, mislio sam da ima nesto o prepiskama Nemanjica ali nista od toga..

Шта се догодило са повељама средњег века?

Познато је да од српских повеља и писама током трајања средњег века (5-15. век) остало свега 2000 различитих докумената. Шта се збило са њима?

Османски акинџијски упади у одређеном подручју трајали су и по десетак година и том приликом Османлије нису се концентрисале на заузимање одређених тачки него на пустошење, паљење летине, утврда, села... Властела је своје повеље, записе, књиге, писма чувала у ковчежићима и кутијама. Имамо пример војводе Сандаља који је у Дубровнику маја 1406. године као поклад оставио један ковчежић са повељама, записима и књигама, као и две кутије са повељама и књигама (Ивановић 2015, 360). Не треба сумњати да је овако чувала своја документа и остала властела на простору средњовековних српских држава.

Дешавало се да у току опсаде властелин не успе да извуче своја документа која су му омогућавала повластице, наводила његове поседе, обавезе зависног становништва. Тако имамо пример из 1438. године када је војвода Степан Вукчић Косача одузео војводи Радославу Павловићу подручје Требиња. То се догодило тако брзо да Радослав Павловић није успео да извуче своју архиву. То сазнајемо на основу повеље Радослава Павловићу Дубровнику из 1439. која је имала функцију признанице за изгубљену документацију. Овде смо поставили тај део повеље:

"А ОВЬ NАШЬ ЗАПИСЬ ПОВЕЛЮ ПОВЕЛЕСМО УПИСАТИ НОВУУ ЗАⰛО ИМА СЕ РАЗМИРИЕ СА ГОСПОДИNОМЬ ВОЕВОДОМЬ СТЕПАNОМЬ СИNА ГОСПОДИNА КNЕЗА ВУКЦА ХРАNИКА А СИNОВЦА МНОГОПОЧТЕNОГА СПОМЕNУТЬѢ ГОСПОДИNА САNДАЛА БИВШАГО ВЕЛЕКАГО ВОЕВОДЕ БОСАNСКОГА КАД ПРИЕМИ NАШ ГРАДЬ ТѢБИNЮ. ТУИ МИ УЗЕ ЗААПИСЕ И ПОВЕЛЕ Ѿ ВИШЕ РЕЧNѢХЬ ПОСТАВАА ⰛО ИМАХОМО Ѿ КNЕЗА И ВЛАСТЕО ДУБРОВАЧЦѢХ У КОМУNЬ ДУБРОВАЧКИ."

М. Ивановић, Како сагледавати поједине аспекте српске средњовековне историје, Наш Траг 1-2/2015 (2015), 353-361.

E. Kurtović, Iz historije trebinjskog kraja u srednjem vijeku, Godišnjak Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", Godina XI (2011), 279-301.

https://srpskosrednjovekovlje.blogspot.com/2019/08/blog-post.html

Самокритика није аутошовинизам. Мени Срби не сметају као Срби, ја би само да нешто науче и буду бољи и Срби и људи.

Лично имам проблем са тијем да су људи необјективни. Заиста знам људе онаквим какви јесу и живот какав јест, давно сам начисто са тијем шта је шта и ко је ко и себи немам потребе било шта "приписивати" и заваравати ни се бе ни друге.

Ви би бајке и шарене лаже. Не, то није пут да се научи и да буде боље.

Љепо би било да је српска историја препуна Србенда са снагом, моћима и вјештинанма суперхероја из амерички стрипова. АЛИ НИЈЕ.
Nijesi mi na pitanje odgovorio. Optužuješ narod koji pod čizmom onije kojima se diviš na vrlinama i organizaciji i kojima sam služiš, i profitom i porezom, ne uspijeva da stane na put obnove države već dvjesto godina. Ta čizma je toliko jaka da je triput u 20. vijeku obezglavljivala Srblje ostavljajući ga bez njegovovije najljepšije mozgova. A ono malo što je ostalo, podvilo je repove i klisnulo u inostranstvo da pripomogne borbu protiv vlastitog naroda, naravno, ne sa prvom namjerom, već radeći za one koji će nam uskoro opet bombe s neba slati. Neka znate na zapadu da su te bombe što po Srbiji padaju parama od vašeg poreza plaćene. I znajte da je onaj kod kojeg ste otišli da radite stiskao Srbiju svojom čizmom tako da vi iz nje izletite. To mu je i bio cilj, jedan od.

To hoću da ti reknem - ružičastijem naočalama u sebe gledaš, a usranijem u srpstvo. Rđa u sopstvenom narodu ti je opravdanje što si od njega otiša. E, pa, ako nekad na narod budeš gleda kao na svoju porodicu, svatićeš koliko griješiš.

Poslednja izmena:
"А ОВЬ NАШЬ ЗАПИСЬ ПОВЕЛЮ ПОВЕЛЕСМО УПИСАТИ НОВУУ ЗАⰛО ИМА СЕ РАЗМИРИЕ СА ГОСПОДИNОМЬ ВОЕВОДОМЬ СТЕПАNОМЬ СИNА ГОСПОДИNА КNЕЗА ВУКЦА ХРАNИКА А СИNОВЦА МНОГОПОЧТЕNОГА СПОМЕNУТЬѢ ГОСПОДИNА САNДАЛА БИВШАГО ВЕЛЕКАГО ВОЕВОДЕ БОСАNСКОГА КАД ПРИЕМИ NАШ ГРАДЬ ТѢБИNЮ. ТУИ МИ УЗЕ ЗААПИСЕ И ПОВЕЛЕ Ѿ ВИШЕ РЕЧNѢХЬ ПОСТАВАА ⰛО ИМАХОМО Ѿ КNЕЗА И ВЛАСТЕО ДУБРОВАЧЦѢХ У КОМУNЬ ДУБРОВАЧКИ."

М. Ивановић, Како сагледавати поједине аспекте српске средњовековне историје, Наш Траг 1-2/2015 (2015), 353-361.

E. Kurtović, Iz historije trebinjskog kraja u srednjem vijeku, Godišnjak Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", Godina XI (2011), 279-301.

https://srpskosrednjovekovlje.blogspot.com/2019/08/blog-post.html
Podsetio si me na asigmatski aorist. :ok:

Nijesi mi na pitanje odgovorio. Optužuješ narod koji pod čizmom onije kojima se diviš na vrlinama i organizaciji i kojima sam služiš, i profitom i porezom, ne uspijeva da stane na put obnove države već dvjesto godina. Ta čizma je toliko jaka da je triput u 20. vijeku obezglavljivala Srblje ostavljajući ga bez njegovovije najljepšije mozgova. A ono malo što je ostalo, podvilo je repove i klisnulo u inostranstvo da pripomogne borbu protiv vlastitog naroda, naravno, ne sa prvom namjerom, već radeći za one koji će nam uskoro opet bombe s neba slati. Neka znate na zapadu da su te bombe što po Srbiji padaju parama od vašeg poreza plaćene. I znajte da je onaj kod kojeg ste otišli da radite stiskao Srbiju svojom čizmom tako da vi iz nje izletite. To mu je i bio cilj, jedan od.

To hoću da ti reknem - ružičastijem naočalama u sebe gledaš, a usranijem u srpstvo. Rđa u sopstvenom narodu ti je opravdanje što si od njega otiša. E, pa, ako nekad na narod budeš gleda kao na svoju porodicu, svatićeš koliko griješiš.
Вјеровао или не, и сам сам имао слична размишљања тамо неђе до 2000. године. Тад сам још био неинформисан, може се рећи и наиван по питању тога шта нам се дешава и зашто.
Разлог зашто сам ја отишао физички је тај, да Србима није требала моја ни снага ни знање ни умијеће. Био сам у једноме трену непожељно лице, странац и туђин међу својима? :eek:
Нешто сам у међувремену и научио, видио свијета и људи.

Нијесу Срби ништа гори од другије. Али имају далеко ГОРЕ ВОЂСТВО. Србин у свијету (сретао сам Србе и у сред Африке :mrgreen: ) море и постићи и успјети.
Шта му смета да то море код куће?
Ко му смета, странац? Или други лош рђав Србин???

Постави се тако да те сви гузе, онда ће те сви гузити, немој да ти је то чудно. И најмање од свега не очекуј никакво сажаљење по томе питању.
Све има своју цијену и све се плаћа. Срби су 1918. изабрали свој пут. То је коштало пуно. И коштаће још и више. Није Енглез то изабрао него Србин.

Back