Star Trek TOS

Juce sam gledala epizodu "Arena". Kirk se bori protiv gustera. Katastrofa! Pri pgledu na one oci pomislim na mikrofon i diskoteku. Definitivno naslabija epizoda do sada. Ali kako mi je posle lepo pala Nova generacija i kazena kolonija. Dobro, nije da je totalna katastrofa ali u velikoj meri jeste.

Miri je zanimljiva epizoda. Bas zanimljivo koliko epizoda ima sa Zemljinim blizancima ili bliznakinjama. Da izgledju isto kao Zemlja i to je dovoljno cudno, a tek kad se i civilizacija razvija istim tokom...

Povratak Arkona je na istu foru, ali ipak mnogo zanimljiviji. Mir prijatelju...ha ha... shvatices kad odgledas.

Jao kako me danas smorila The Menagerie, zato sto je pola epizode, tj. epizoda je iz dva dela, znaci dve epizode, posveceno pilot epizodi The Cage pa sam te delove premotavala...

Хехе сад контам шта си овим хтела да кажеш... баш сад гледам "The Menagerie" и супер ми је што нисам одгледао тај неемитовани пилот (прескочио сам).

Putovanje na Vavilon, mnogo dobra epizoda, naravno standardno losa tehnika po pitanju nekih stvari ubija, ali prica izuzetno zanimljiva... Saznajemo malo vise o Vulkancima...
Iskoristila bih ove spojlere sad al me mrzi da pisem...

I treba li pomenuti da je doktor konacno pobedio Kirka i Spoka...

Мени је добра она "This Side of Paradise"... са оним "рајем" на планети, када Спок одлепи. На овај дијалог сам пукао:

KIRK: Spock, I don't know what you think you're doing, but this is an order. Report back to me at the settlement in 10 minutes. We're evacuating all colonists to Starbase 27.
SPOCK: No, I don't think so.

KIRK: "You don't think so" what?!!!
SPOCK: I don't think so, sir.

005ou0.gif

Juce sam gledala epizodu "Arena". Kirk se bori protiv gustera...

Одгледао... ужас. Стварно има буђавих епизода и буквално у свакој треба укључити онај "suspension of disbelief"... мени је то коначно успело, коначно ТОС не видим као старудију са отпада, него уживам 100/100. У односу на ТНГ ме одушевљава зрелост односа међу главним ликовима. Кирк, Спок и МекКој. ТНГ-а кад се сетим, ту је само Пикард... и Ворф у гомили фићфирића и позера у фенси-оделима који покушавају... било да буду духовити, озбиљни или опасни, само покушавају.

Pre nesto manje od dve nedelje me je uhvatila neka nostalija za TOS-om i nastavila sam da je gledam, od neke 40. posto sam tu stala dok sve ne skupim. Valjda me povukao ovaj novi film ne znam, ali posle gledanja novijih serija mislila sam da necu moci da odgledam seriju. Ipak, kao sto kazes uzivam 100% mada nebuloznih epizoda ima u svakom smislu.

Return to Tomorrow recim ima losa tehnicka resenja, ali ne bas toliko losa, ali ideja je odlicna. Kako se blizim kraju sve vise nailazim na neke apokalipticne rase koje same sebe unistavaju. Takodje sam primetila da se teme iz razlicitih epizoda ponavljaju vise puta ali su uvek obradjene na nesto drugaciji nacin pa ih to cini zanimljivim.

Assignment Earth, Spectre of the gun, A piece of the action - iz ovih epizoda se da zakljuciti koje razdoblje mi je omiljeno :)

Ali nesto ce me uvek nervirati a to su civilizacije sa drugih delova galaksije koje se razvijaju po istom obrascu kao i na Zemlji, a nemaju nikakvo normalno objasnjenje, tj. nemaju ga u opste.

Jao, to mi je tako u magli... Imam ceo TNG, i nikako da mrdnem... A sad mi se bas gleda. :D

Од целог ТОС-а ја се сећам да сам као клинац гледао неку епизоду када су Кирк и Спок на некој планети, заробљени, и када им житељи планете стављају неке ларве у уши које ваљда после треба да им загосподаре умом. Не сећам се ни кад је то било тачно... пре потопа, негде средином 1980-тих ваљда.

Ја сам зимус одгледао ТНГ... комплетан, за пар месеци. Има језиво добрих епизода, језиво глупих и досадних, и у целини је одлична серија. Али овај ТОС... то је нешто потпуно другачије. Требало је доста епизода да прође да бих се уопште навикао да га гледам као нешто нормално након ТНГ-а, толико је другачије.

И @тема, један клип:

:super:

Стара ствар, али ред и да се нађе овде. :)

О целој, а ево зашто те питам.

Није лоша епизода, али сам се разочарао и више ми иде на нерв та потреба америчке продукције да када год желе да прикажу неку туђу културу или цивилизацију егзотичним, увек морају да је направе бизарном, са елементима одвратности и варварства... као да културна различитост може бити само у том смислу да се неко не понаша нормално, а ми га "толеришемо". Очекивао сам да ће Вулкан и Вулканци бити нормална различита раса, али тај обичај са "парењем", лудилом, борбом на смрт сечивима и неко позивање на традицију која је очигледно на нивоу племена из афричких прашума ми тотално одудара од слике високо уређеног, технолошки пренапредног и логички до савршенства уређеног друштва.

Na to mislis, pa da totalno odudara od jednog Vulkanca. I meni je bilo krajnje neobicno, s obzirom na to da su se odrekli svih losih navika i nasilnih, iz svoje proslosti. I onda vidis da se pridrzavaju nekog prastarog obicaja. Ova epizoda je kao uvod u neki opsti zivot Vulkana, a poznato je da je on krajnje civilizovano drustvo, pa kako onda jedno takvo drustvo, izrazito logicno ne bira partnera na logican nacin. Cela ceremonija bi se mogla odigrati i bez surove borbe. A i cudi me zloba koju sam osetila kod Spokove "mlade". U opste u celoj seriji ima epizoda koje ne prikazuju Vulkance na pravi nacin po mom misljenju i suvise kontradiktornosti.

Primitivnost obreda ali i samog mesta gde se on vrsio je mene izuzetno nervirala. Ako su toliko napredniji od ljudi, mogli su svoj zivot na toj suvoj planeti urediti malo bolje, ali to cu uvrstiti u propust koji zbog vremena snimanja nije mogo pruziti vece zadovoljstvo radoznalom oku. Deluje mi kao pustos na kojoj zivi samo sacica ljudi tj. Vulkanaca.

Ali svidja mi se Spokovo oslobadjanje nekih osecanja na brodu, prema Chapel, Kirku i donekle Mek Koju. Pitam se samo kako su objasnili Vulkancima da je Kirk i dalje ziv...

Мислим да је она Вулканка што је руководила обредом наслутила о чему се ради. Мада, можда и није, није ни битно. Али опет, и у тој безвезној епизоди (бар по мени, многима је култна) има сјајних момената... баш то ослобађање емоција код Спока кад схвати да је Кирк жив. :)

То ме је нервирало и у ТНГ-у, то рпиказивање читавих цивилизација као неких једнообразних племена. Мислим, ало, причамо о ПЛАНЕТАМА, а оно људи са једним истим обичајима и темпераметном. Ајде добро за неке расе које срећу успут... али рецимо, Клингонци... човече, култура која је изумела ворп-погон и онај cloaking-device који чак ни Федерација нема, а понашају се као распојасани кафански разбојници као да су изашли четници из Булајићевих филмова. Сви до једног! Па где су у тој култури научници, уметници, политичари, дипломате итд.... као да је неко неким агресивним дивљацима дао технологију и да још није прошла ни цела генерација како су је усвојили, а не да је реч о једној од технолошки најнапреднијих цивилизација у свемиру која се развијала хиљадама година.

Ал добро, то је сад закерање са моје стране... али стварно ми смета што макар те Вулканце нису одрадили на мало достојанственији начин. :confused:

Па где су у тој култури научници, уметници, политичари, дипломате итд.... као да је неко неким агресивним дивљацима дао технологију и да још није прошла ни цела генерација како су је усвојили, а не да је реч о једној од технолошки најнапреднијих цивилизација у свемиру која се развијала хиљадама година.
To je mnogo bolje odradjeno u DS9, serija je zrelija od svih ostalih, mada su negde i preteravali sa razlicitostima i sukobima misljenja u jednoj rasi. Ali to daje sadrzinu i dubinu. Mnogo frakcija i strana, likovi su produbljeni i ne samo oni glavni vec gotovo svaki lik im pozadinu. Prikazane su i dobre i lose strane rasa i naroda, niko nije iskljucivo dobar ili los.

Sta mislis o mladoj ekipi

To je mnogo bolje odradjeno u DS9, serija je zrelija od svih ostalih, mada su negde i preteravali sa razlicitostima i sukobima misljenja u jednoj rasi. Ali to daje sadrzinu i dubinu. Mnogo frakcija i strana, likovi su produbljeni i ne samo oni glavni vec gotovo svaki lik im pozadinu. Prikazane su i dobre i lose strane rasa i naroda, niko nije iskljucivo dobar ili los.

Да... ДС9 се нисам сетио одмах. А и ипак сам га давно гледао.

Sta mislis o mladoj ekipi

Хм, обећава. :) Мада ме то одмах подсећа на Лукасове пре-трилогије... са овим новим бесним ефектима, свет изгледа савременије и технолошки напредније у прошлости, него онда кад смо га гледали у ТОС-у. Зато ми се и свиђа оно гесло на оној реклами горе "In 1966 the future... was funky". :)

Vecina ljudi misli da su filmovi zesci trash... Donekle su mozda i u pravu, nisu nista posebno, a prvi filmovi su pomalo dosadni, neki se nadovezuju na neke epizode, ali su tako usporeni i neaktivni, ipak mogu jednom da se odgledaju. Meni se svidja The Voyage Home, mislim da je 4 deo. Ima lepu ideju i prikazuje zanimljiv problem koji je i danas aktuelan, mada je i taj film u nekim sekvencama cudan.

Back