Star track - Svezdane staze

po kontinuistetu serije idu : Enterprise,Discovery,TOS,TNG,DS9,Voyager,Picard
A po tome kako si snimane ide: TOS,TNG,DS9,Voyger,Enterprise,Discovery(još uvek je u toku),Picard(ne znam da li će biti druge sezone)
Što se tiče filmova počinju od perioda između TOS-a i TNG-a i prate prvo likove iz TOS-a a onda se prebacuju na TNG likove.Nepisano pravilo kaže da je svaki sa parnim bojem dobar a saki sa neparmim dosadan ili malo neozbiljan.
Sa TOS likovima su:
-Star Trek: The Motion Picture
-Star Trek II: The Wrath of Khan
-Star Trek III: The Search for Spock
-Star Trek IV: The Voyage Home
-Star Trek V: The Final Frontier
-Star Trek VI: The Undiscovered Country

Sa TNG likovima su:
-Star Trek VII: Generations(ali se pojavljuje i kapetan iz TOS-a)
-Star Trek VIII: First Contact
-Star Trek IX: Insurrection
-Star Trek X: Nemesis

posle toga ovi noviji filmovi se vraćaju na TOS likove samo u paralalnoj vremenskoj liniji gde su neke stvari izmenjane zbog stvari koje se izdešavale u originalnoj vremenskoj liniji pre radnje Picard serijala i neki romulijanac se vratio u prošlost(ovo je jako teško objasniti nekom ko nije gledao).
oni idu:
-Strar Trek
-Star Trek Into Darkness (Khaaaan!!! 2.0)
-Star Trek Beyond

Inače radi se o utopiskom svetu budućnosti gde je propnađena tehnologija koja omogućava da se putuje brzinom svetlosti(worp pogon) i ljudi zajedno sa još nekoliko vanzemaljskih vrsta su osnovali galaktičku federaciju(kao evropska unija samo na galaktičkom nivou) koja međusobno sarađuje,deli resorse,tehnološka odkrića i tako to.Osnovali su i "Zvezdanu Flotu" sto mu dođe nešto kao vojno-istraživačka organizacija federacije koja brani njihovu teritoju od napadača i istražuje ostatk univerzuma u potrazi za nenaseljenim planetama za kolonizaciji ili naseljenim plenatama sa civilizacijama na tehnološkom i društvenom nivou dovoljnoom za učlanjivanje u federaciju...e serije i filmovi su ustvari o posadama i avanturama tih istraživačkih brogova.Nema nešto preterano mnogo akcije...istražuju se razna filozofska i egzistencionalana pitanja krz scenarije naučne fantastike...ima puno diplomatskih dilema...U principu sve je suprotno od Star Wars-a.Neme magije i misterioznih,neobjašnjihih sila ni čisto crno-beleih morala.Sve je čista tehnologija,objašnjivi(do duše neki teortski,neki čisto izmišljeni) prirodni fenomeni i humanistički pristup problemima.

Pa možeš bilo kojim redosledom.
Ja sam kao klinac prvo s ćaletom počeo da gledam TNG(sa kasete) i DS9(čini mi se da je išao na trećem kanalu tad) pa fim First Contact,pa onda seriju Voyager pa sam se onda vratio na TOS i ostale filmove.
Nemaš neki veliki kontinuistet među serijalima sem što se nadovezuju jedan na drugi vremenski.

Ako ti ne smetaju jeftini specijalni efekti i to što ima dosta neozbiljnih i smešno urađenih epitoda onda počni sa TOS-om,odgledaj njega pa onda pređi na TOS filmove(oni imaju mnogo bolje efekte jer je i tehnologija napredovala a i imali su pristojne budžete za snimanje) pa onda TNG i DS9 i Voyager(da pohvatao ko su Borg i tako to) pa onda TNG filmove pošto se oni dešavaju posle tih serijala...tako su izlazili po redoslednu. Posle toga možeš da udarš na Kelven vremensku liniju pošto ona ide između TNG filmova i Picard serijala mada možćeš i da ih preskočiš pošto ništa ne znače za kontinuitet,možeš odmah na Picarda da skočiš pošto taj serijal prati kapetana iz TNG-a

Ali možeš da izabereš bilo koji serijal ili film kako ti ogovara nije nešto posebno vezano radnjom da ne može da se prati.

e da,inače što se tiče Enterprise i Discovery,njih možeš da gledaš i pre ili posle ostatka.Po kontinuitetu ustvari bi trebalo da idu prvi jer je Enterprise o prvom brodu ikad poslanom u istraživačku misliju a Discovery se dešava pre TOS-a i tu se pojavljuje Spok(jedan od glavnih likova iz TOS-a),pre nego što je postao prvi oficir u TOS-u

čini mi se da je to sve što bi trebao da znaš XD

Ako mi veruješ i dalje sam kontuzovan sa informacijama. Moraću podrobno da ih čitam iznova pre nego što odlučim da gledam. Za Spok-a sam čuo. Tu je onaj što je avatar BLANKED-u? :D
Cat Spock GIF by MOODMAN

A to li jeeee. Pošto je Šeldon bukvalno kao mašina sa limitiranim sposobnostima percipiranja ljudskih emocija i pokazivanja istih. Samo intelektualno.
ustvari i u TNG-u ima jedan takav lik koji je bukvalno mašina,android Data...to je bio pokušaj da ponove to što su izveli sa Spokom jer je bio baš popularan. Inače i dosta ljudi na autističnom spektru se identifikuju sa njima(pošto oni imaju taj problem sa prepoznavanjem humora,sarkazna u nečijem tonu i neverbalnih gestova i često shvataju stvari bukvalno).

nije da nemna akcije,ima ali nisu kao u Star Wars-u neke koreografisane bitke...videćeš :D
Na nekom sajtu sugerisali ovim redosledom:
  • Star Trek: Enterprise (seasons 1-4)
  • ‘The Cage’
  • Star Trek: Discovery (seasons 1-2)
  • Star Trek: Strange New Worlds
  • Star Trek: The Original Series (seasons 1-3)
  • Star Trek: The Animated Series
  • Star Trek: The Motion Picture
  • Star Trek 2: The Wrath of Khan
  • Star Trek 3: The Search for Spock
  • Star Trek 4: The Voyage Home
  • Star Trek 5: The Final Frontier
  • Star Trek 6: The Undiscovered Country
  • Star Trek: Generations (opening sequence)
  • Star Trek: The Next Generation (seasons 1-5)
  • Star Trek: The Next Generation (seasons 6-7), Star Trek: Deep Space Nine (seasons 1-2)
  • Star Trek: Generations
  • Star Trek: Deep Space Nine (seasons 3-4), Star Trek: Voyager (seasons 1-2)
  • Star Trek: First Contact
  • Star Trek: Deep Space Nine (seasons 5-6), Star Trek: Voyager (seasons 3-4)
  • Star Trek: Insurrection
  • Star Trek: Deep Space Nine (season 7), Star Trek: Voyager (season 5)
  • Star Trek: Voyager (seasons 6-7)
  • Star Trek: Nemesis
  • Star Trek: Lower Decks
  • Star Trek: Prodigy
  • Star Trek (2009) – Prime timeline sequences
  • Star Trek: Picard
  • Star Trek: Discovery (season 3-)
  • Short Treks: 'Calypso'

jao zaboravio sam za animirani serijal i za Lower Decks...iskreno animirani serijal nisam nikad ni gledao.Relativno skoro sam i čuo da uopšte postoji(možda pre nekih 3-4god). A Lower Decks ne znam da li da uračunam u kontinuitet pošto je komedija(i crtana serija) i nema neku ozbiljnu radnju jedno što se poziva na neke događaje i likove iz ranijih serijala.Ostalo je kontinutet događaja kako se dešavaju pošto se neke epizode iz određenih serijala dešavaju između filmova i obrnuto...mada nemoraš tako da ga raspoređuješ da ubacuješ filmove između sezona serijala. Slobodno možeš bilo kojim redosledom.

Poslednja izmena:
Opet imam osećaj kao da gledam X-Men. Tu je timeline toliko fucked up, glumci izmešani, alternativne stvarnosti da i dan danas nemam pojma koji k. Meni je to najveći promašaj.

A za star trek moraću da krenem od nečega. Gledaću kako si ti napisao, pa tako nekako :D

Opet imam osećaj kao da gledam X-Men. Tu je timeline toliko fucked up, glumci izmešani, alternativne stvarnosti da i dan danas nemam pojma koji k. Meni je to najveći promašaj.

A za star trek moraću da krenem od nečega. Gledaću kako si ti napisao, pa tako nekako :D
Znaš kako,od onog reboot filma(iz 2009) pa nadalje su malo zamrsili stvari jer su stvorili tu Kelven vremenski liniju zbog autorskih prava(nisu imali prava na neke stvari) i onda smlislili izgovor sa tim kao vratio se romulijanac u prošlost izmenjao neki redosled događaja zato su stari likovi kao drugačiji... Onda se pojavio Discovery koji je smešten između Enterprise-a i TOS-a sa skroz drugajom nekom tehnologijom i nekom curom koja je kao spoku posvojena sestra koju ranije niko nije pominjao..Zato je bolje da ostaviš to na kraju da se ne zbuniš u startu

spojleri nisu uvek tako strašni...zavisi šta je u pitanju,ja ponekad volim da odgledam iz početka nešto što sam već gledao hjer mnogo toga se u radnji tek pokupi kad znaš gde vodi i na primer na prvo gledanje ti promakne da su za nesto što će kasnije da se desi smetili radnju od prih epizoda

Back