Stanovništvo Srbije će se smanjiti do 2100

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Већ сада је четвртина насељених места насељена на начин да је тамо само по пар пензионера.
Имају некако струју, вода је из бунара, путеви су земљани... Живе исто као у време свог рођења.
Како је стање то мање - више знамо него имамо ли решење да се то стање поправи?
Како решитиовај проблем?
Шта је узрок оваквог стања?

Држављанство и те како има везе са свим наведеним.

Пописивање овако или онако... Мене пре занима чињенично стање.

Иако су ми занимљиви, пописни подаци су само једна ствар. Мени је најважније да у бирачком списку буду они који мисле да гласају... По том питању мислим да је наша бирократија крута и да ће те држати на списку од рођења / пунолетства па све док се не одјавиш из држављанства.

Savetujem ti da malo procitas zakonodavno uredjenje svih tih oblasti koje pominješ, pošto je očigledno da si u teškoj zabludi kako neke stvari funkcionišu.

Како је стање то мање - више знамо него имамо ли решење да се то стање поправи?
Како решитиовај проблем?
Шта је узрок оваквог стања?
Прекинути са југословенизмом и комунизмом. Ми још увек имамо Партију, а ко је супротног мишљења буде спремљен за Голи оток (буде "прегажен" вођи оданим таблоидима... раније се то звало партијско саопштење).

Партија изнад свега... предузимљиви у Немачкој и Канади.
Кум, рођак, земљак добијају послове - способни раде у Америци и Енглеској.

Почело се са гашењем културе а процес се завршава са уништењем државе.
Обнова културе и морала ће решити ствар.

И без фанатизма. Нису наши 100% у праву, а они други 100% лаж.
Фанатици на обе стране одржавају једни друге.
Замисли да код нас, и по околини, дођу нормални на власт? Шака фанатика би остала без посла, што је у маси безначајно, али би народу свануло.

Savetujem ti da malo procitas zakonodavno uredjenje svih tih oblasti koje pominješ, pošto je očigledno da si u teškoj zabludi kako neke stvari funkcionišu.
Само видим да од тебе нећу добити добар одговор.

Иначе, не знам ко је гори од нашег права, правосуђа, судства и адвоката.

Бавим се домаћим правним питањима само ако морам нешто да видим. Нисам то изучавао, нит' намеравам.

То што бих прочитао... ко зна шта се у пракси примењује.
Моја логика је ИТјевска. Или јесте или није.

Само видим да од тебе нећу добити добар одговор.

Иначе, не знам ко је гори од нашег права, правосуђа, судства и адвоката.

Бавим се домаћим правним питањима само ако морам нешто да видим. Нисам то изучавао, нит' намеравам.

То што бих прочитао... ко зна шта се у пракси примењује.
Моја логика је ИТјевска. Или јесте или није.

Pa ne znam kakva ti je logika, ali nije ni IT-jevska, jer u IT-u, u svakom problemu, postoji veliki broj slucajeva upotrebe (use cases), veliki broj interakcija (zato i pravimo dijagrame interakcije kada projektujemo neki sistem) i veliki broj mogucih ishoda.

Od mene si dobio odgovor, vrlo precizno da preciznije ne moze.

Drzavljanstvo, boravak, biracki spisak i popis su četiri nepovezane stvari, regulisane različitim zakonima i hendlovane od različitih institucija (jedino drzavljanstvo i boraviste hendluje ista institucija: MUP) - i to sam ti već rekao.
Ako mi ne verujes, izguglaj, procitaj zakone i proveri.

I ono sto sam u prvom svom postu na ovu temu rekao je da popisivači (koji odgovaraju Zavodu za statistiku, nadleznoj ustanovi za popis) ne rade posao po Zakonu, popisuju i one koji ne zive u Srbiji (poput mene i mnogih slicnih), i time kreiraju laznu sliku.

Poenta: popis treba da prikaze stvarnu a ne laznu sliku.
Zato sto prikazuje laznu sliku, zato imamo cudne podatke kojima se barata u javnosti.

A kao IT-jevac, trebalo bi da shvatas bitnost tacnih podataka.

Што ти толико скачеш против вере?
Ne, nego vernici svuda vide nekakav "napad na veru" čim ih neko makar malo iskritikuje.
Да ли СПЦ, надлежна за 84% становника Србије, даје изјаве у том смислу?
Utiču negativno, naročito na omladinu.

Jer kako drugačije objasniti činjenicu da je generacija Z daleko više religioznija i nacionalistički orijentisana i od bumera i od gen. X i Y, pogotovo u Srbiji? A nije zapamtila ni ratove ni sankcije ni išta slično.
Ми смо Европљани
Dobar vic. :hahaha:
нисмо Саудијска Арабија.
Nisu samo islamske zemlje teokratije.
Разни фанатици који се појављују... они то раде у своје име. Да ли су политички, верски или шта већ постоји... мање важно. Да ли их неко плаћа... не спорим ту могућност. Али они су, што се вере тиче, неприметна мањина. Повремена гласност не значи утицај.
Važi...

Pa ne znam kakva ti je logika, ali nije ni IT-jevska, jer u IT-u, u svakom problemu, postoji veliki broj slucajeva upotrebe (use cases), veliki broj interakcija (zato i pravimo dijagrame interakcije kada projektujemo neki sistem) i veliki broj mogucih ishoda.

Od mene si dobio odgovor, vrlo precizno da preciznije ne moze.

Drzavljanstvo, boravak, biracki spisak i popis su četiri nepovezane stvari, regulisane različitim zakonima i hendlovane od različitih institucija (jedino drzavljanstvo i boraviste hendluje ista institucija: MUP) - i to sam ti već rekao.
Ako mi ne verujes, izguglaj, procitaj zakone i proveri.

I ono sto sam u prvom svom postu na ovu temu rekao je da popisivači (koji odgovaraju Zavodu za statistiku, nadleznoj ustanovi za popis) ne rade posao po Zakonu, popisuju i one koji ne zive u Srbiji (poput mene i mnogih slicnih), i time kreiraju laznu sliku.

Poenta: popis treba da prikaze stvarnu a ne laznu sliku.
Zato sto prikazuje laznu sliku, zato imamo cudne podatke kojima se barata u javnosti.

A kao IT-jevac, trebalo bi da shvatas bitnost tacnih podataka.
Добро... Сложићемо се да је тачност података веома важна ствар.

Не знам шта треба направити да пописивачи боље раде свој посао. Ваљда треба унајмити оне који се боље сналазе са техником и подацима.

Ne, nego vernici svuda vide nekakav "napad na veru" čim ih neko makar malo iskritikuje.
Не верујем да би се писмени верници много бунили, ако се критикују ствари које су очигледно погрешне (на пример, крштавање у јавном превозу када се пролази поред цркве).

Utiču negativno, naročito na omladinu.

Jer kako drugačije objasniti činjenicu da je generacija Z daleko više religioznija i nacionalistički orijentisana i od bumera i od gen. X i Y, pogotovo u Srbiji? A nije zapamtila ni ratove ni sankcije ni išta slično.
Па зар то теби није потпуно очигледно?
Држава више не рекламира безверје и југословенизам.
Млађи могу да буду верници без ограничења.

Да ли си свестан колико старијих са носталгијом гледа на комунизам... зато што су тада били млађи, лепши и са живцима? Мисле да је то било због комунизма а не због личних година.

Овде немаш ниједну врсту казне ако ниси верник, односно ако се не придржаваш обичаја.
Да ли теби смета што црква уопште постоји?

Nisu samo islamske zemlje teokratije.
Наведи пример, а да је из овог времена и да се тиче Европе.

Добро... Сложићемо се да је тачност података веома важна ствар.

Не знам шта треба направити да пописивачи боље раде свој посао. Ваљда треба унајмити оне који се боље сналазе са техником и подацима.

Mislim da nije problem ni snalazenje vec necija losa namera da prikaze netacno stanje.

Koliko sam skontao, popisivaci su dobili zadatak od svojih pretpostavljenih da prekrse zakon, i da upisuju i one koji nisu tu. Verovatno kako bi prikazali lazno stanje i prikrili kolika je zaista emigracija stanovnistva.
Drugi motiv ne znam.

Ono sto znam da je vrlo jasno definisano kako treba da se vrsi popis i da je to na terenu prekršeno, a kao sto rekoh, drugar je programer u Zavodu za statistiku, i rekao mi je da je tamo pronasao gomilu zajednickih drugara popisanih na poslednjem popisu. Neki od njih ne da ne zive u Srbiji vec vise od decenije, vec su u Australiji i N. Zelandu, i dolaze u Srbiju jednom u par godina. Plus, odjavljeni su u MUP-u.

Totalan javašluk.

Не верујем да би се писмени верници много бунили, ако се критикују ствари које су очигледно погрешне (на пример, крштавање у јавном превозу када се пролази поред цркве).
Bunili bi se. Oni svaku kritiku smatraju kao nApAdNaVeRu.
Па зар то теби није потпуно очигледно?
Држава више не рекламира безверје и југословенизам.
Млађи могу да буду верници без ограничења.
Šta nekoga, naročito mladog tera da bude vernik? Samo neka teška beda, nesreća ili ludilo.
Да ли си свестан колико старијих са носталгијом гледа на комунизам... зато што су тада били млађи, лепши и са живцима? Мисле да је то било због комунизма а не због личних година.
Kako god, čak je i (jugoslovenski) komunizam bio 100x progresivniji od svetosavske, antizapadne, palanačke, samoizolovane, ultrakonzervativne teokratije nastale 1989.

Omladina u SFRJ:

560997_germany-1974-12_ls-s.jpg

Omladina u Srbiji:

Screenshot_20250710_130442_Google.jpg

Screenshot_20250710_130425_Google.jpg

Овде немаш ниједну врсту казне ако ниси верник, односно ако се не придржаваш обичаја
Formalno-pravno još uvek nema, ali zato neformalno itekako ima, u vidu izopštavanja i ostrakizma te odbacivanja iz društva, naročito po malim mestima.

A to je još i mnogo gore.

Наведи пример, а да је из овог времена и да се тиче Европе.
Grčka, Rumunija, Bugarska, Rusija, Ukrajina, Belorusija, Kipar, Gruzija i Jermenija (ako ih računamo u Evropu) , uglavnom pravoslavne zemlje, od ostalih Poljska i Hrvatska.

Možda ne formalno-pravno, ali u praksi itekako da.

Bunili bi se. Oni svaku kritiku smatraju kao nApAdNaVeRu.

Šta nekoga, naročito mladog tera da bude vernik? Samo neka teška beda, nesreća ili ludilo.

Kako god, čak je i (jugoslovenski) komunizam bio 100x progresivniji od svetosavske, antizapadne, palanačke, samoizolovane, ultrakonzervativne teokratije nastale 1989.

Omladina u SFRJ:

Pogledajte prilog 1754414

Omladina u Srbiji:

Pogledajte prilog 1754416

Pogledajte prilog 1754417

Formalno-pravno još uvek nema, ali zato neformalno itekako ima, u vidu izopštavanja i ostrakizma te odbacivanja iz društva, naročito po malim mestima.

A to je još i mnogo gore.

Grčka, Rumunija, Bugarska, Rusija, Ukrajina, Belorusija, Kipar, Gruzija i Jermenija (ako ih računamo u Evropu) , uglavnom pravoslavne zemlje, od ostalih Poljska i Hrvatska.

Možda ne formalno-pravno, ali u praksi itekako da.
Твоје бављење са фанатицима, једне или друге стране, нема никакве везе са већином.

Једини сигурни успех комунизма је да су милиони побегли одатле (и још увек одлазе).
А додатна штета је да је политика рекламирала најгоре (али слепо верне). Они и њихови потомци су данас најгласнији, на свим странама.
Пошто су им укинуте привилегије, сада су најгласнији у критиковању било чега другог, осим њиховог слепо обожаваног комунизма. Они су ударна песница нашег садашњег вође - сами по себи нису ништа, морају да имају државни апарат на својој страни.

Набројао си све земље у Европи које имају конзервативнија друштва, у којима вера има неки степен значаја.

Теби смета што црква уопште има утицај. Смета ти што постоји другачије мишљење.

Твоје бављење са фанатицима, једне или друге стране, нема никакве везе са већином.
Tiha većina prećutno podržava fanatike.
Једини сигурни успех комунизма
Elektrifikacija, industrijalizacija, izgradnja svega i svačega, uvođenje latinice, sekularizacija, opismenjavanje, emancipacija žena a i dece, skok životnog veka i zdravstvenih prilika.....
Пошто су им укинуте привилегије, сада су најгласнији у критиковању било чега другог, осим њиховог слепо обожаваног комунизма. Они су ударна песница нашег садашњег вође - сами по себи нису ништа, морају да имају државни апарат на својој страни.
Taj bolesni kult vođe i čvrste ruke u Srbiji je postojao ihaaaaj i pre komunizma.
Набројао си све земље у Европи које имају конзервативнија друштва
Teokratije, ako ne de jure onda svakako de facto.
Смета ти што постоји другачије мишљење.
To više smeta majci crkvi. Seti se samo onog ludaka Arsenija što je pre neku godinu uticao da se zabrani koncert neke pank grupe u Beogradu.

Ili Bulovića kome smetaju kobasicijade jer su uDoBaPoSta.

Poslednja izmena:
Tiha većina prećutno podržava fanatike.

Elektrifikacija, industrijalizacija, izgradnja svega i svačega, uvođenje latinice, sekularizacija, opismenjavanje, emancipacija žena a i dece, skok životnog veka i zdravstvenih prilika.....

Taj bolesni kult vođe i čvrste ruke u Srbiji je postojao ihaaaaj i pre komunizma.

Teokratije, ako ne de jure onda svakako de facto.

To više smeta majci crkvi. Seti se samo onog ludaka Arsenija što je pre neku godinu uticao da se zabrani koncert neke pank grupe u Beogradu.

Ili Bulovića kome smetaju kobasicijade jer su uDoBaPoSta.
Тиха већина не подржава екстремизам који ти рекламираш.
Већини верска питања нису најбитнија ствар у животу. Ако теби јесу - онда си у оних 1-2 % који су слепо залепљени за то.

Струја и индустрија су стигли пре Другог рата. Увођење латинице је брисање српске културе. Хоће ли странци више знати српског језика и културе само зато што пише на латиници? Неће.
Еманципација, како је спроведена, је довела до недовољног рађања... и код нас и на западу једнако... Та "слобода" води у самоуништење.

Ако узмемо у обзир да смо раније били монархија, ништа чудно... Али нису сви владари били слепо самољубље. Комунизам је био, Милошевић је био, Тадић је био, и садашњи вођа свакако јесте. Да ли се нешто поправило? Не бих рекао. Чини ми се да је још горе.

Можеш ли да наведеш барем још неки пример... Један концерт у ко зна колико година... То се ни не примети у маси. Толики други су гостовали и пре и после.

Притом нећу тврдити да су епископи најбољи који могу бити. Када дође време да епископи буду они који су одрасли после комунизма, тада имамо шансу да се стање поправи.

Тиха већина не подржава екстремизам који ти рекламираш.
Menjaš teze.
Струја и индустрија су стигли пре Другог рата.
Samo u Beograd, Niš, Leskovac, Kragujevac, Vojvodinu i Bor (zarad potrebe rudnika koji su tada držali Francuzi, ko u nekoj afričkoj koloniji :mrgreen:).
Увођење латинице је брисање српске културе.
Jašta.......
Еманципација, како је спроведена, је довела до недовољног рађања...
U Saudijskoj Arabiji, Emiratima i Iranu gde nema ni E od emancipacije je TFR (stopa rađanja) takođe ispod neophodnih 2,5.

Menjaš teze.

Samo u Beograd, Niš, Leskovac, Kragujevac, Vojvodinu i Bor (zarad potrebe rudnika koji su tada držali Francuzi, ko u nekoj afričkoj koloniji :mrgreen:).

Jašta.......

U Saudijskoj Arabiji, Emiratima i Iranu gde nema ni E od emancipacije je TFR (stopa rađanja) takođe ispod neophodnih 2,5.
То је само твој проблем што видиш шаку верских фанатика и мислиш да је свако такав. А шта би ти без њих? Не би имао шта да радиш.

"Војводина" није постојала пре рата.
А струја је стигла у Власотинце ихахај давно, пре многих других, због индустрије.

Ко је направио борске руднике? :whistling:

Back