Stanica Topčider prestala da radi

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.420
Čuvena železnička stanica Topčider, jedna od najstarijih u Srbiji, od 1. oktobra više nije u funkciji - zbog čega i kako su to dočekali ljudi koji tamo rade?

Crnokosa žena u plavoj uniformi užurbano šeta po praznom peronu Železničke stanice Topčider u Beogradu. Nedaleko odatle odmaraju dve stare lokomotive - vozova nema, ne čuje se čangrljanje vagona po šinama, peronska pištaljka je utihnula, a nema ni putnika.
„Baš sam bila tužna jutros, tužna sam danima", kaže Svetlana Vasiljević, otpravnica vozova na stanici Topčider, dodajući plavoj uniformi i crvenu kapu.
„A kad sam počela da radim ovde sve je vrvelo od ljudi, putnika, teretnog i putničkog saobraćaja… Sada toga nema", dodaje.

Čuvena železnička stanica Topčider, jedna od nastarijih u Srbiji, sa koje su na putovanja kretali kraljevi, predsednici i brojni velikani, od 1. oktobra više nije u funkciji.
Svi vozovi iz Beograda polaze sa stanice Beograd centar, poznate kao Prokop, gde je preseljen kompletan međunarodni i domaći železnički saobraćaj.
Poslednji voz za Bar sa Topčidera otišao je u noći 30. septembra, zbog čega su mnogi ljubitelji ovog vida saobraćaja tužni i setni.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I tako je posle glavne železničke stanice pala još jedna žrtva meni priznajem prilično mrskog Prokopa. U mojoj glavi je bliže da se zove Potop. Ceo tekst sa komentarima imate ovde.
Šteta. Iako uveliko oromulo, ovo je bilo nesumnjivo značajno istorijsko mesto. Počistiće kažu sve i tu će ići neki bulevar. :(
Šta mislite o svemu ovome?

Malo slika za uspomenu:

_120787304_img_3320.jpg

_120787266_img_3328.jpg

_120787310_img_3309.jpg

Od kako je nstala ova garnitura koja pretstavlja gradsku vlast Beograda,na celu sa podgradonacelnikom,za nas glavni grad,nastali su crni dani.Mi gradjani
Beograda,nikada necemo oprostiti nadobudnom zameniku g radonacelnika,sto je prelepu zgradu beogrdske zeleznicke stanice,stavio van funkcije.Svi evropski
glavni gradovi imaju zel.stnicu,u samom centru grada. Ovo sto je beogradska premestena u taj OGAVNI PROKOP,pretstavlja pravi vandalizam.
Treba videti,kako osim glupe lokacije,kako izgleda ta glavna zel.stanica.Mene je prava sramota,kada treba da docekam prijatelje iz inostranstva,koji se cudom
cude,kada vide kako ta stanica bedno i jadno igleda.Nekoliko koloseka,pokrivenih jednom betonskom plocom.sa jednim WC om i......to je glavna beogradska
zeleznicka stanica.Ovo sto je ukinuta Topciderska zel.stanica,to je krajnja brutalna drskost,koja najverovatnije pretstavlja jos jednu posledicu uzasne korupcije,
koja jede nasu zemlju iznutra.U mom studiju,stavicu uramljene fotografije zgrade Glavne zeleznicke stanice,kao i fotku prekrasne Topciderske stanice,
koja je izgradjena u stlu klasicizma,neka nas dragi Bog,sacuva od buducih vandalskih iznenadjenja,ove gradske vlasti....

Вероваћу само ако будем видео... Нека је обнове па ћу поверовати да је чувају.
Нека унутра буде шта хоће, то већ не можемо да одређујемо.
da li si pročitao tekst sa linka koji sam dala.
zgrada ž.stanice u Topčideru je obnavljana a sigurno ce se oboviti i konzervirti kao spomenik
i nema šta ti da veruješ ili ne veruješ..zgrada je kulturno dobro pod zaštitom države Srbije

U sklopu radova na rekonstrukciji stanice tridesetih godina 20. veka izgrađena je, uz samu stanicu „Topčider“ i dvorska čekaonica - zgrada koja je danas u funkciji stanične zgrade, a u njenoj neposrednoj blizini nalazi se Garaža dvorskog voza. Razlog za gradnju dvorske čekaonice na ovom mestu leži u činjenici da je 1929. godine, izgrađen Beli dvor, rezidencija Karađorđevića. Stanica „Topčider“ dobija na ugledu i postaje „kraljevska“ stanica, pa je primala ugledne putnike, kralja, kraljicu, zvaničnike i visoke goste. Na svoje poslednje putovanje odavde je pošao i kralj Aleksandar 1934. godine. Devet dana kasnije, na ovu stanicu je prispeo voz sa njegovim po smrtnim ostacima. Odavde je i 1941. godine u izgnanstvo pošao i knez Pavle sa porodicom. Tokom Drugog svetskog rata, stanična zgrada u Topčideru je ponovo pogođena i srušena. Po završetku rata, odustaje se od ideje da se stanična zgrada obnovi, pa ulogu putničke zgrade pruzima nekadašnja dvorska čekaonica. Enterijer je izmenjen i prilagođen putničkom saobraćaju. Prvobitna stanična zgrada nije očuvana. Međutim, stanica „Topčider“ ne gubi na značaju. Kako je garaža dvorskog voza postala Garaža Specijalnog voza, poznatog kao „Plavi voz“, topčiderska stanica postaje polazna i dolazna stanica za brojna putovanja Josipa Broza Tita. Ovde su se u voz ukrcavali, Džimi Karter, Čaušesku i Moamer Gadafi, kao i drugi mnogobrojni državnici koji su bili gosti Josipa Broza.

Back