medved_bg
Elita
- Poruka
- 15.540
Zaraditi za stan je krvav posao, a zarađivati od iznajmljivanja je, moraš priznati, opuštencija. U zavisnosti od stana, može komotno da ti kapne mesečna plata uz minimum cimanja. Malo li je na ovu glad.E, da... Imala sam ja 3-4 godine stanare kojima sam rekla da je taj stan sada njihov - zato i plaćaju kiriju. Da tekuće održavanje pada na njihov teret, a za ostale kvarove da zovu majstora jer oni najbolje znaju kad im je zgodno da majstor dođe, i da jave meni pa da donesem pare ili da prebijemo kad budu plaćali kiriju, kako im je zgodnije. I normalno su stanovali, a kad su se selili ( u svoj stan), vratila sam im depozit, jer nije bilo potrebe da ga zadržim. I dolazila sam samo po kiriju, kad mi oni jave da su kod kuće.
Meni je to normalno ponašanje.
E, sad, iznajmljivanje stana za mene nije lezi lebu da te jedem, jer sam ja da bi zaradila stan, sa svojih deset prstiju i znanjem, krvarila i znojila se jedno 15-tak godina! Nisam znala ni za slobodne vikende, ni za radno vreme, ni za godišnje odmore...
A sad živim u vikendici koju smo adaptirali i koja pripada deci mog pok. muža, a stan iznajmljujem jer mi je penzija mala.I ne mogu više da rmbam.
O tome ti i ja pričam. Mene zabole za tvoje prethodne stanare, tvoje je da kažeš uslove, moje je da kažem moje, pa ako se pogodimo, pogodimo. Ako ne, svako dobro, fala, doviđenja.I ja stanujem, i odlično znam šta se može desiti normalnim korišćenjem, slučajno, nepažnjom, teškom nebrigom ili neverovatnim razbijanjem , polivanjem hranom po zidovima, otkidanjem i bacanjem lustera... Ko se ne pravi blesav, odlično razlikuje te stvari.
I dok god dobijam dogovoreni novac i ne vidim neko nenormalno ponašanje, i komšije ne zovu policiju... ne pravim probleme ni stanarima, jer je u mom interesu da stan bude iznajmljen. Međutim, posle ovakvog iskustva, novi stanari će morati da steknu poverenje - i moraće da ih bude briga moje predhodno iskustvo, jer ću im skrenuti pažnju na to... Tj, da će izaći iz stana bez otkaznog roka, ako: budu pravili štetu, ako mi skupština stanara ptijavi da su ostavljali smeće u liftu, pravili galamu van kućnog reda, ako ne plate roškove ... Dakle, ako budu radili ono što ni ja kao vlasnik stana, ne smem da radim u zgradi. Ne vidim tu nikakvo maltretiranje.
Al' neka kombinacija da se uslovi jasno ne postave ili i pored svega dogovorenog padne neko upadanje ili dodavanje uslova do granice debilizma, sa sve izgovorom "jao, što su me prethodni ojadili"...ebg, ne dolazi u obzir.
Hoću da kažem, jesu te ojadili, ali u sledeću priču uđi opreznija, a ne osvetoljubiva ili fanatična. Greota je bre da neka dobrica sad mora da "otrpi batine" koje je neko drugi zaslužio, pa da otvara teme po forumuma "eto, kad si dobar, svi te samo jašu i maltretiraju, ma ja ću sledeći put...."