Štampanje knjige

Luka Mihailovic

Početnik
Poruka
6
Ima li neko iskustva sa štampanjem knjiga i izdavačima? Pre nekoliko godina sam pokušao da štampam knjigu, ali sam digao ruke posle višemesečnog rvanja sa izdavačima i njihovim komplikacijama... Voleo bih ukoliko je neko do sada imao iskustva sa tim, da uputi neki savet :)

Ima li neko iskustva sa štampanjem knjiga i izdavačima? Pre nekoliko godina sam pokušao da štampam knjigu, ali sam digao ruke posle višemesečnog rvanja sa izdavačima i njihovim komplikacijama... Voleo bih ukoliko je neko do sada imao iskustva sa tim, da uputi neki savet :)

nemam iskustva sa tim ali me zanima koje su komplikacije i rvanje i povodom cega? da li je knjiga strucnog karaktera, beletristika.. pretpostavljam da bi rukopis preratao u stampanu knjigu morao imati neki kvalitet da bi izdavac imao racunicu da stampa odredjeni tiraz...

Квалитет је најважнији, али зависи и од тематике.

Генерално, боље је имати што мање посредника.

Дакле, ако је књига добра, и тема привлачна, онда је најважније да добро изведеш припрему до штампарије, и потом обезбедиш пренумеранте, који ће резервисати примерак и пре самога штампања, па тако уједно и финансијски покријеш трошкове...

1. Tekst može da se ponudi nekoj izdavačkoj kući uz recenzije (stručne preporuke) nekih kritičara ili književnika
2. Štampanje može da se "naruči", odnosno plati, ukoliko se ima novaca i ukoliko imate ideju kako ćete je distribuirati i gde
3. Može se učestvovati na književnim konkursima (ukoliko je beletrističko štivo u pitanju). Ukoliko je stručna knjiga u pitanju, novac za štampanje može da da neka firma, fabrika, organizacija, udruženje ili institucija za koju je tema knjige od izvesnog interesa.

Back