Štampani - dekorativni beton

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
24.297
Štampani, odnosno dekorativni beton u poslednje vrijeme je postao veoma popularan i kada su privatne kuće i dvorišta u pitanju.
Kvalitet, cijena ugradnje, brzina ugradnje, neiscrpna količina boja i dezena, sve su to osobine koje dekorativni, odnosno štampani beton, danas čine veoma popularnim.
Betonirana površina, ako se napravi kvalitetno, može da traje decenijama..
"Suština procesa pravljenja štampanog betona se sastoji od dodavanja boje koja će da omogući betonu da oponaša željeni materijal. Potom se na svjež beton posipa specijalni puder, da bi se na kraju na površinu betona uz pomoć specijalnih kalupa utisnule različite reljefne teksture. Puder, odnosno talk, je neophodan kako se kalup koji treba da ostavi reljefni otisak ne bi zalijepio za beton. Na kraju se površina betona pere i premazuje specijalnim lakom čime se naglašavaju boja i šara, obezbeđuje dodatna mehanička i UV zaštita, ali se na taj način kasnjie olakšava održavanje i čišćenje površine."

Štampani beton može da oponaša kamen, keramičke pločice, kaldrmu, granit, čak i drvo. Moguće su i najrazličitije dizajnerske kombinacije boja i reljefnih elemenata. Pojedini izvođači radova čak nude mogućnost da se utisne logo kompanije, restorana, hotela…
Vremenom je potrebno ponovno nanošenje završnog sloja, a to zavisi od podneblja tj klime.. Na pokrivenim terasama i zaštićenim mjestima to možda nikada neće ni biti potrebno.
Beton zaštićen visokim sjajem je zimi ipak klizav, a ako se štedi ili ne uradi kako treba, brzo dolazi do oštećenja.. najveći neprijatelj je zimska so na putevima koja ostaje na autima i tako je unesemo u dvorište.. nakon otapanja, so nagriza i običan beton, asfalt malo manje a dekorativni pogotovo.

bb.jpg

Štampani dekorativni beton se izrađuje od armiranog betona koji se dodatno ojačava polipropilenskim vlaknima i učvršćivačima u boji. Zbog kvaliteta strikturnih komponenti štampani dekorativni beton se ponaša kao jedinstvena celina – što znači: ne može doći do pucanja između fugni zbog preopterećenja, rastinje ne može da izbije na površinu, nisu moguća bilo kakva ni izdignuća ni ulegnuća. Ostaje nepromenjen i pod teretom kamiona preko 40 T.

img05.jpg

Štampani beton je zahvalan materijal. Otporan je na visoke i niske temperature, habanje, ne kliže se. Održavanje je veoma jednostavno – vodom, uz upotrebu pumpe pod pritiskom. Svakih godinu ili dvije, u zavisnosti koliko frekventnom i teškom saobraćaju je površina izložena, preporučljivo je ponovno impregniranje betona da bi se odražala njegova boja i svjež izgled.

bc.jpg

Ono što je prednost prilikom izrade štampanog dekorativnog betona je da nisu potrebni dodatni pripremni radovi poput iskopavanja zemlje, ojačavanja podloge u nekoliko slojeva, sušenja zemljišta.. štampani dekorativni beton može se izrađivati direktno na starom betonu, starom asfaltu ili bilo kojoj postojećoj tvrdoj podlozi.

Pre nekih desetak godina sam radio u firmi koja se bavila postavljanjem štampanog betona, samo bih dodao par ličnih zapažanja: armatura je nepotrebna, staklena vlakna završavaju posao, svejedno se prečesto postavlja. Da izdrži kamion od četres tona može, ali kada postaviš podlogu od metar dubine kao rimski putevi i pod uslovom da reljef nije dubok. 'Specijalni završni lakovi koji se uvoze' su bili razblažena sona kiselina koja se posle spere sa površine a ostane malo u udubljenjima da pojede čime se naglasi šara xD. U svakom slučaju zanimljivo i ne više toliko skupo, mada izrada silikonskog kalupa po posebnoj narudžbi ume da doprinese ceni.

Ako sam razumeo , prvo mora da se ošaluje , nalije i po vrhu se stavlja neki model " kalupa ".
Nije mi toliko jasno kako uglave kalup ako ima kamenjčića ili se radi od rizle i peska.
Gde imaju da se kupe imitacije za beton.
Koliko sam ja shvatila ( a nisam u materiji :lol: ) to nije imitacija betona vec ojacani beton na ciju se povrsinu stampa neka sara (tekstura) i premazuje, farba, sta li vec.
Ukucaj u pretrazivac stampani beton cena i tvoj grad i izacice ti najblize gde ima.
Koliko sam videla dosta njih sada to rade...po slicicama meni se najvise svideo betonpres.rs

Koliko sam ja shvatila ( a nisam u materiji :lol: ) to nije imitacija betona vec ojacani beton na ciju se povrsinu stampa neka sara (tekstura) i premazuje, farba, sta li vec.
Ukucaj u pretrazivac stampani beton cena i tvoj grad i izacice ti najblize gde ima.
Koliko sam videla dosta njih sada to rade...po slicicama meni se najvise svideo betonpres.rs
I ja sam tako razumeo , no ako to nije podobro jeftinije od kamena ne pada mi napamet da stavljam kičeraj osim
eventualno staza za automobil .

Back