stambeni krediti u Srbiji?!

Kod nas je vec decenijama uvazeno misljenje da se u Srbiji samo u Beogradu moze ziveti zivotom koji je dostojan zivljenja.Samo u Beogradu i nigde vise.Ne slazem se sa takvom filozofijom i smatram da je potpuno pogresna.Sto se tice uzimanja stambenih kredita,to je jedno zlo koje ljude opterecuje jednako koliko i podstanarske kirije.Resenje li je biti duzan preko pola svog radnog veka i ziveti u jednom neprirodnom grcu?Kakav se kvalitet zivota moze ocekivati pod stalnom obavezom vracanja duga banci?Koliko se moze odvojiti za decu i njihov pravilan razvoj dok prolaze te decenije?Mislim da sada nije vreme i da resenje treba traziti u unutrasnjsti Srbije gde postoje sasvim zadovoljavajuci uslovi za jedan zdrav,normalan,porodicni zivot.Te price kojima nas bombarduju svaki dan preko medija o uzimanjima kredita...to su najobicnije gluposti i zablude.

To je zato što se od Beograda pravi država u državi....i sada kada su unutrašnjost dotukli time da kada radiš ne možeš da živiš od tog rada ili što je sve češći slučaj da i ne možeš u opšte da nađeš posao, onda se beograđani žale kako je BG pretrpan kako oni to nazivaju ‚‚dođošima iz unutrašnjosti‚‚:roll:...pa niko ne bi dolazio u jedan grad iz drugog zato što voli veliki grad već zato što u svom rođenom ne vidi mogućnost za život.:neutral:

ovo za kredite se u potpunosti slažem s tobom.:aha:

hm.. prvo, bice to nekih 35 kvadrata :)
ja vec imam stan, tu cu ziveti ja sa muzem (sutra sa decom i muzem), a u garsonjeru cu roditelja mog da smestim.

i nije mi bolje da putujem iz surcina, mladenovca, rume, indjije, stare pazove, lazarevca itd.
niti zelim kucu. Kuca je velika obaveza, a ja bih kad dodjem sa posla da se bavim sobom, decom sutra, a ne da cupkam korov, cistim oluke, gledam jel crep u redu, farbam ogradu, kosim travu, itd itd itd.

Nemoj gledati sve tako bukvalno.
Dakle, ako dignem taj kredit, ja cu sutra (kad nasledim od roditelja) imati stan za sebe i svog muza i jedno dete obezbedjeno.
A daj Boze da cemo kasnije moci da obezbedimo i drugo dete kada i oni pocnu da zaradjuju...

(nego bre, ja nemam ni decu ni muza :D )

U 35 kvadrata ne može normalno da se živi ni sa bračnim partnerom a kamoli sa decom. Mada shvatam kako izgleda sa gledišta samca. Ja sam podstanar i bilo mi ok samom u 35 kvadrata. Kad sam se oženio to je bilo malo pa smo otišli u 45. Kada je stigla prinova prešli smo u 65. Prinova je još mala pa to sad funkcioniše, ali već mi je jasno da će kada on poraste i tih 65 kvadrata biti malo, a kamoli kada još dođe bata/seka.

hm.. prvo, bice to nekih 35 kvadrata :)
ja vec imam stan, tu cu ziveti ja sa muzem (sutra sa decom i muzem), a u garsonjeru cu roditelja mog da smestim.

i nije mi bolje da putujem iz surcina, mladenovca, rume, indjije, stare pazove, lazarevca itd.
niti zelim kucu. Kuca je velika obaveza, a ja bih kad dodjem sa posla da se bavim sobom, decom sutra, a ne da cupkam korov, cistim oluke, gledam jel crep u redu, farbam ogradu, kosim travu, itd itd itd.

Nemoj gledati sve tako bukvalno.
Dakle, ako dignem taj kredit, ja cu sutra (kad nasledim od roditelja) imati stan za sebe i svog muza i jedno dete obezbedjeno.
A daj Boze da cemo kasnije moci da obezbedimo i drugo dete kada i oni pocnu da zaradjuju...

(nego bre, ja nemam ni decu ni muza :D )

hahaha...kakav scenario i na kraju zaključak...e ala me slatko nasmeja.:lol:

To je zato što se od Beograda pravi država u državi....i sada kada su unutrašnjost dotukli time da kada radiš ne možeš da živiš od tog rada ili što je sve češći slučaj da i ne možeš u opšte da nađeš posao, onda se beograđani žale kako je BG pretrpan kako oni to nazivaju ‚‚dođošima iz unutrašnjosti‚‚:roll:...pa niko ne bi dolazio u jedan grad iz drugog zato što voli veliki grad već zato što u svom rođenom ne vidi mogućnost za život.:neutral:

Svuda se tesko nalazi posao. Ali, Beograd je bolji za fizikaliju, bolji je za ove sada aktuelne menadzerske poslove i poslove komercijale, ali za ostalo je gori. Ako se, ili ste se skolovali za profesora, lakse cete se zaposliti u manjem gradu, jer u Bg-u svake godine izlazi veliki broj svrsenih studenata. Kod nas u Smederevu recimo ima manjka profesora matematike. U Bg-u postoji taj fakultet, i mogu da zamislim koliko ih ima na birou.

I u manjem mestu moze lepo da se zivi, i ovde ima posta, apoteka, skola, banaka, opstine, mupa, domova kulture, arhiva, muzeja itd. Ako ste se skolovali za nesto od navedenog, onda je bolje doci u manji grad.

Poslednja izmena:

Jesi li cula da je za Uskrs oko 900.000 ,,Beogradjana' u cetvrtak popodne krenulo na praznike kuci???Pitanje je u stvari:,,Ko se to na koga ljuti i sa kojim pravom????"

Sto se tice unutrasnjosti,stvar je identicna Beogradu.Za mnoge je Beograd u stvari Crnograd...vecito su podstanari,rade na crno,pola zivota im prodje na putu kuca-posao cekajuci tramvaje,buseve i trole...deca im se vise udalje od njih i svojih korena nego sto je to slucaj sa decom iz unutrasnjosti,mrze dan kad su dosli,a kad odu u zavicaj jedva cekaju da se vrate....ima toga da se napise knjiga.Sto se tice unutrasnjosti: neuki neopoliticari,experti za sve i svasta vode im gradove i varosice na najgori moguci nacin,bezeci vikendom na selo kako bi se pokazali pred bivsim komsijama kako drmaju gradom,nema kvalitetnih skola,sportskih klubova i hala,cesto nema zeljenih skola i fakulteta pa mora da se ide drugde,malogradjanstina ubija u pojam,privreda slabija nego u BG ili u NS....ima sve svoje prednosti i mane.Ono sto me je uvek odusevljavalo kad je nasa unutrasnjost u pitanju to je sto znade da izrodi,iz muke i inata,cesto puta majstore nad majstorima i svetske genijalce.Beograd svoje genijalce ne moze nicim da zadrzi..odu napolje i svracaju na kratko i retko.

Poslednja izmena:
potpuno se slazem da je bezveze zaduzivati se na 30g za pisljivih 20m2. pomeriti se malo ka periferiji i uzeti malo vise m2 za iste ili malcice vece novce je ok.
potpuno je pogresan rezon- banci vratis duplo, jer vremenom raste i vrednost tvoga stana tako da u momentu kad ga otplatis on vredi najmanje koliko si dao za njega, to je sve proracunato.
ja sam kupovala stna pre 4g a danas sa svim padovima cena , kad bi morala hitno da prodajem on vredi najmanje 20% vise.
ali je vazno i ko ti i kako pomaze u toj kupovini.

Svuda se tesko nalazi posao. Ali, Beograd je bolji za fizikaliju, bolji je za ove sada aktuelne menadzerske poslove i poslove komercijale, ali za ostalo je gori. Ako se, ili ste se skolovali za profesora, lakse cete se zaposliti u manjem gradu, jer u Bg-u svake godine izlazi veliki broj svrsenih studenata. Kod nas u Smederevu recimo ima manjka profesora matematike. U Bg-u postoji taj fakultet, i mogu da zamislim koliko ih ima na birou.

I u manjem mestu moze lepo da se zivi, i ovde ima posta, apoteka, skola, banaka, opstine, mupa, domova kulture, arhiva, muzeja itd. Ako ste se skolovali za nesto od navedenog, onda je bolje doci u manji grad.

Izvini, ako je u Smederevu tako kao sto ti kazes, a sigurna sam da je tako, ko treba da radi stvarno i uplacuje kintu u budzet,socijalno,zdravstveno i penzisjko
da bi ti paraziti sto rade po opstinama, MUP-u ,ali i arhivima, presipaju iz supljeg u prazno,mogli da zive?

Zar ti ne shvatas da drzava ne zivi od parazita koji dobijaju plate iz budzeta, nego je obrnuto,ili bi barem trebalo da bude.

I ja sam iz neke varosi ,slicne Smederevu,iz Srbije, i u toj mojoj varoshi postoji i muzej,pa i arhiv.

Cime se bre oni bave? Arhiv bi trebalo da bude neki centralan ( a i takav postoji), isto vazi i za te silne
MUP-ove u kojima po malim gradovima radi i nekoliko stotina ljudi, a najmanje stvarno i policijaca.
Usput idu u nekakve penzije sa 50 godina, a tu ide svako ziv ko i samo kuva kafu u tim MUP-ovima.

Glede skola, uzdrzacu se.

Poslednja izmena:
Sve više kuća odlazi na doboš
Građani sve teže otplaćuju kredite, a banke ponudile tržištu više od 200 zaplenjenih nekretnina. Bez stanova, lokala, automobila ostaju i žiranti.BANKE sve češće tržištu nude imovinu zaplenjenu građanima koji ne mogu da otplaćuju rate kredita. Više od 200 stanova i poslovnih objekata trenutno je na dobošu, od kojih 180 samo zbog stambenih pozajmica. Bankari strahuju da bi nova kriza mogla da stvori još više problematičnih dužnika.

Bez stanova, kuća i poslovnog prostora, kao i automobila i mašina ne ostaju samo nosioci pozajmica, nego i žiranti, odnosno najbliža rodbina, prijatelji, kumovi, koji su pristali da budu garanti za dugove, ne razmišljajući da će njihovi najbliži da zapadnu u finansijske probleme.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:342561-Sve-vise-kuca-odlazi-na-dobos

Back