Stalno ponavljanje negativnih misli

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.565
ruminacija-misli.jpg

Ruminacija je ponavljanje i održavanje negativnih misli u našoj svesti, što utiče i na održavanje depresije. Prema tome, bitan korak u smanjenju depresivnog raspoloženja je zaustavljanje ruminacije.Negativne misli ponekad imamo svi i ne postoji osoba koja je uvek dobro raspoložena i pozitivna. Pad raspoloženja i nalet negativnih misli i osećaja je moguć i zbog nekih svakodnevnih, banalnih situacija. Međutim, ukoliko to nije kratkotrajno i prolazno,velika je verovatnoca da je to ruminacija.

Kako da savladate negativne misli i ruminaciju
Da bismo izašli iz začaranog kruga negativnih misli, možemo preduzeti nekoliko koraka. Prvi korak je svesnost.Trebamo postati svesni svojih misli i prestati da osuđujemo sebe zbog njih. Trebamo naučiti biti saosećajni prema sebi i postati svoj sopstveni podržavajući prijatelj, čak i terapeut. Važno je razumeti da naše misli nisu činjenice, već samo odraz onoga što se dešava u našem umu. Mi nismo te misli, one su samo deo nas.

Skretanje misli sa onih koje vas vuku „dole“ može doneti veliko olakšanje.Misli mogu da se skrenu različitim aktivnostima, među kojim su i popularne „mozgalice“ (ukrštene reči, slagalice, sudoku, zagonetke, matematički zadaci).. Neke studije pokazuju da ove aktivnosti mogu da minimiziraju oštećenje moždanih ćelija i olakšaju rast novih neurona.

Dalje:
Preusmeravanje pažnje: Uključivanje u pozitivne i konstruktivne aktivnosti koje nas odvlače od negativnih misli, kao što su fizička aktivnost, čitanje knjiga, razgovor s prijateljem ili gledanje filma.

Uradite nešto što ranije niste radili i idite na neka nova lepa mesta
Dajte sebi neke nove podsticaje. Izađite iz četiri zida ako ste upali u samoizolaciju. Promena okruženja može biti od velike pomoći. Idite u šetnju po kraju u kome živite koji do sada niste videli. Otkrivajte u prirodi nešto novo što do tada niste, park ili stazu kojom do sada niste hodali. Ako želite da idete negde gde ste već bili, razmislite o odlasku na mesto gde imate pozitivna sećanja.

Fokusirajte se na zdrave navike. Dovedite san u redovan i efektivan režim, jedite što zdravije, budite uobročeni i ostanite u kontaktu sa prijateljima i porodicom. Spavanje je posebno važno. Kada ste odmorniji, imate više kontrole nad svojim mozgom i manje je verovatno da ćete upasti u zamke preteranog razmišljanja i brige. Radite što više stvari koje vas čine srećnim i idite na mesta na kojima se osećate lepo i motivisano.

Fizička aktivnost: Vežbanje i kretanje, posebno na otvorenom prostoru, može pomoći u preusmeravanju misli i smanjenju ruminacije. Aktiviranje celog mozga kroz fizičku aktivnost ostavlja manje prostora za ruminaciju i doprinosi emocionalnom izražavanju kroz pokret.

I dodala bih..družite se sa pozitivnim ljudima, smejte se i razmisljajte iskljucivo o lepim stvarima,jer stalno i konstantno razmišljanje i ponavljanje negativnih misli može nas odvuci u nacrnja stanja svesti i raspoloženja..
Ne ustrucavajte se da svemu negativnom što vas uznemirava uz osmeh kažete... „**** you, mogu ja i bolje od ovog „
......i izadjete napolje iz stana u život

profimedia-0580270152-e1688045436925-1000x560.jpg

(izvor:internet, vikipedija)

Pogledajte prilog 1451568

Ruminacija je ponavljanje i održavanje negativnih misli u našoj svesti, što utiče i na održavanje depresije. Prema tome, bitan korak u smanjenju depresivnog raspoloženja je zaustavljanje ruminacije.Negativne misli ponekad imamo svi i ne postoji osoba koja je uvek dobro raspoložena i pozitivna. Pad raspoloženja i nalet negativnih misli i osećaja je moguć i zbog nekih svakodnevnih, banalnih situacija. Međutim, ukoliko to nije kratkotrajno i prolazno,velika je verovatnoca da je to ruminacija.

Da bismo izašli iz začaranog kruga negativnih misli, možemo preduzeti nekoliko koraka. Prvi korak je svesnost.Trebamo postati svesni svojih misli i prestati da osuđujemo sebe zbog njih. Trebamo naučiti biti saosećajni prema sebi i postati svoj sopstveni podržavajući prijatelj, čak i terapeut. Važno je razumeti da naše misli nisu činjenice, već samo odraz onoga što se dešava u našem umu. Mi nismo te misli, one su samo deo nas.

Skretanje misli sa onih koje vas vuku „dole“ može doneti veliko olakšanje.Misli mogu da se skrenu različitim aktivnostima, među kojim su i popularne „mozgalice“ (ukrštene reči, slagalice, sudoku, zagonetke, matematički zadaci).. Neke studije pokazuju da ove aktivnosti mogu da minimiziraju oštećenje moždanih ćelija i olakšaju rast novih neurona.

Dalje:
Preusmeravanje pažnje: Uključivanje u pozitivne i konstruktivne aktivnosti koje nas odvlače od negativnih misli, kao što su fizička aktivnost, čitanje knjiga, razgovor s prijateljem ili gledanje filma.

Dajte sebi neke nove podsticaje. Izađite iz četiri zida ako ste upali u samoizolaciju. Promena okruženja može biti od velike pomoći. Idite u šetnju po kraju u kome živite koji do sada niste videli. Otkrivajte u prirodi nešto novo što do tada niste, park ili stazu kojom do sada niste hodali. Ako želite da idete negde gde ste već bili, razmislite o odlasku na mesto gde imate pozitivna sećanja.

Fokusirajte se na zdrave navike. Dovedite san u redovan i efektivan režim, jedite što zdravije, budite uobročeni i ostanite u kontaktu sa prijateljima i porodicom. Spavanje je posebno važno. Kada ste odmorniji, imate više kontrole nad svojim mozgom i manje je verovatno da ćete upasti u zamke preteranog razmišljanja i brige. Radite što više stvari koje vas čine srećnim i idite na mesta na kojima se osećate lepo i motivisano.

Fizička aktivnost: Vežbanje i kretanje, posebno na otvorenom prostoru, može pomoći u preusmeravanju misli i smanjenju ruminacije. Aktiviranje celog mozga kroz fizičku aktivnost ostavlja manje prostora za ruminaciju i doprinosi emocionalnom izražavanju kroz pokret.

I dodala bih..družite se sa pozitivnim ljudima, smejte se i razmisljajte iskljucivo o lepim stvarima,jer stalno i konstantno razmišljanje i ponavljanje negativnih misli može nas odvuci u nacrnja stanja svesti i raspoloženja..
Ne ustrucavajte se da svemu negativnom što vas uznemirava uz osmeh kažete... „**** you, mogu ja i bolje od ovog „

Pogledajte prilog 1451573
Ehhh,kada bi stvarno tako moglo u zivotu.Zivot bode sa svih strana.

Pogledajte prilog 1451568

Dalje:

Pogledajte prilog 1451573
važno je dodati da se ruminacija ne odnosi samo na negativne misli...ruminacija je kad se u glavi vrte stalno iste misli bez stvarnog razmišljanja...automatske misli naučene i ponavljane...ruminacija je suprotnost od razmišljanja...ona je ponavljanje (pogrešno) naučenog...

Misli su kao ptice, moramo da ih teramo, ako ih ne budem terali onda će one da sviju gnezdo - to je jasno.
ne možemo ih oterati ali ne smemo im se predati vec nekim drugim pozitivnijim mislima potoskivati negativne
nekako ja tako gledam na sve to..kada bi samo negativno mislila i dozvolila da me ta negativnost sputava..odlepila bih

Da li vam se desavaju stalna ponavljanja i prežvakavanje negativnih misli koje vas cine neraspoloženim, nezadovoljnim .
Prilično dobar tekst.

Ako se ponavljaju negativne misli, to znači da ispod njih stoji negativna
emocija. Ona i privlači takve misli. To može biti strah, ljutnja, šta god.
Kada obratiš pažnju, možeš je tačno u telu locirati u vidu nekog grča,
nelagode, pa čak i boli. Onda napraviš polugu. Opustiš telo, preusmeriš
misli i emocija će nestati.
Zapravo, taj korak gde razumeš da ti nisi te misli i da su one samo
došle, pa isto tako mogu i da odu, već je više od pola posla. Osnovni
problem je u tome što se ljudi identifikuju sa njima i nemaju ideju da to
ne mora biti tako.

Danas sam negativne misli oterala veelikim krugom okograda, i teškim radom u i oko kuće(najozbiljnije) i pošto sam povezala da mi se ujutru javljaju turobne misli- sutra ujutru skačem iz kreveta i odmah se bacam ili na loženje vatre napolju ili na nešto drugo neću da opet bude" i uz prvu kafu ruke mi se tresu"
E, tek onda može kafa
DakleM
red rad i disciplina
RAZMIŠLJANJE JE PREPREKA AKCIJI

Šta ti misliš o tome @The_Night_Hawk
O ovom Nemačkom principu 🫡

Danas sam negativne misli oterala veelikim krugom okograda, i teškim radom u i oko kuće(najozbiljnije) i pošto sam povezala da mi se ujutru javljaju turobne misli- sutra ujutru skačem iz kreveta i odmah se bacam ili na loženje vatre napolju ili na nešto drugo neću da opet bude" i uz prvu kafu ruke mi se tresu"
E, tek onda može kafa
DakleM
red rad i disciplina

Šta ti misliš o tome @The_Night_Hawk
:dzentlmen:
Mislim da si dobro postupila.
Meni uvek fizicka aktivnost mnogo pomazze u teskim trenucima.
Doduse i umni rad je OK ali kad se covek dobro oznoji ipka je bolje.
Ovih dana sam imao bas ozbiljan test...
ne bih javno o tome...
Ali kad sam uspeo sada uspecu da budem OK uvek ako Bog da,

Da. To je zato što možda nisam na neke ružne događaje stavila tačku. Nisam zaboravila.
Nekad ne možemo staviti tačku jer te osobe nisu tu. Tada možemo odigrati metodu prazne stolice - postavimo zamišljeno osobu u stolicu i njoj kažemo SVE što nam je ostalo neiskazano
Više o ovoj dobroj tehnici možete izguglati ali jednostavna je a korisna za "oslobađenje"

Nekad ne možemo staviti tačku jer te osobe nisu tu. Tada možemo odigrati metodu prazne stolice - postavimo zamišljeno osobu u stolicu i njoj kažemo SVE što nam je ostalo neiskazano
Više o ovoj dobroj tehnici možete izguglati ali jednostavna je a korisna za "oslobađenje"

Osobe su tu, mislim žive su, ali nisam više u kontaktu sa njima. Probaću sa ovom tehnikom, verovatno će pomoći. Ovim postom si mi dala ideju za novu temu. :heart:

red rad i disciplina

Šta ti misliš o tome The_Night_Hawk
ja mislim da su tako nacisti dosli na vlast, jer su ljudi bili lenji da razmisljaju

a na temu:
sta fali negativnim mislima? zasto bi neko mislio samo pozitivno, ajde gde je tu logika?
necete da razmisljate? okey, ali posle cete da kukate.
ocete samo pozitivno razmisljanje? okey, ali onda lazete sami sebe, iskljucujete se iz polovine stvarnosti

van pameti je ovo sto se napada bilo ko ko ima negativne misli; a sta treba da budem, prazne glave ako mi zafale pozitivne misli? aham, neka hvala, to ostavljam drugima, naciste sam samo uzeo u usta jer je vec pomenuta nemacka - oni danas uopste vise ne razmisljaju cak, vec mi ameri razmisljamo umesto njih, severni tok itd

ali nije problem neka ambasador hil razmislja umesto cele srbije, sigurno mu nece biti problem, a vi srbi moji nastavite da iskljucujete mozak, 'de da se bedacite sa negativnim mislima?.

Back