Staljinisticke metode EU

JABUCHILO:
agrarni sektor u eu se subvencionise vise nego bilo gde, izuzev amerike, i po subvencijama je na prvom mestu u evropskoj ekonomiji. jedan od osnovnih razloga je potreba da se istocna trzista snabdeju konkurentnom robom kako bi se pre svega ruska prehrambena baza drzala u nekonkurentnom stanju. klasicna shema radi prosto: eu proizvodi prehrambene bazne produkte po izuzetno niskoj ceni (eu pokriva skoro 200% razlike izmedju proizvodne i fakticke cene), dalje se tai polufabrikati plasiraju u poljsku, cesku, pribaltik, gde se doradjuju i brendiraju i uz srednju marzu uvoze u rusiju - mlecni proizvodi, meso, suhomenati proizvodi, povrce, voce... koliko se subvencionise eu prehrambeni sektor postaje jasno kada skapiras da je litovski (ciji vec, niko ne zna) sir u rusiji jos uvek 25% jeftiniji od ruskog, proizvedenog par kilometara od proajne tacke.

sad pitanje: na kojem tripu treba covek da bude pa da rezonuje kako eu sasvim logicno ima pravo da zabrani subvencionisanje u vinskoj industriji svoje clanice ako sama subvencionise u abnormalnim razmerama svoju prehambenu industriju u celini? ekstazi, lsd, ldp, nsdap,...?

Fantasticno...Ne razumem zasto si sve ovo pisao,ne znam gde ja napisah da EU ne subvencionise poljoprivredu... Naravno,kao sto rekoh,nece jos dugo,zbog pritiska iz WTO, subvencije ce morati da se smanjuju...Naravno poslednji dogovor na tom planu nije uspeo,ali to ne znaci da neki buduci nece uspeti... Ne razumem zasto ljudi vide ekonomska stanja kao zacementirana za sva vremena... Ako oni nece da ih Mital pokupuje ,to je njihov problem,nece moci zauvek da se odupiru... A sto se tice riljanja rumunskih vinograda,zaista ne znam sve detalje pa ne mogu da komentarisem.

kami83:
Fantasticno...Ne razumem zasto si sve ovo pisao,ne znam gde ja napisah da EU ne subvencionise poljoprivredu... Naravno,kao sto rekoh,nece jos dugo,zbog pritiska iz WTO, subvencije ce morati da se smanjuju...Naravno poslednji dogovor na tom planu nije uspeo,ali to ne znaci da neki buduci nece uspeti... Ne razumem zasto ljudi vide ekonomska stanja kao zacementirana za sva vremena... Ako oni nece da ih Mital pokupuje ,to je njihov problem,nece moci zauvek da se odupiru... A sto se tice riljanja rumunskih vinograda,zaista ne znam sve detalje pa ne mogu da komentarisem.

napisao si: "... ako Rumunija kojim slucajem daje subvencije vinogradarima,onda ti vinogradi i treba da budu izriljni."
ako pretpostavljas da eu ima pravo da ukida subvencionisanje na nacionalnom nivou najkrupnije grane privrede u Rumuniji, onda si podrazumevao sledece:

1) ulazak u eu podrazumeva prestanak subvencionisanja i eu ima pravo, posto ne podrzava takvu ekonomsku politiku i sama je ne sprovodi - da natera rumune da prestanu i sami to da rade. ovo bi bila laz.

ili

2) eu i sama subvencionise svoje strateske sektore, ali posto ce morati uskoro da prestane to da radi (sto je u celom svetu samo tvoja teorija, jer nece, nije joj u interesu da preko noci nestane) onda ima pravo da nove clanice odmah primorava na buducu adaptaciju. ovo bi bilo cinicno i neistinito istovremeno. iz poslednjeg ogovora cini se da naginjes ka ovoj varijanti objasnjenja.

a ono na sta nisi mislio, i ono sto je zapravo potpuna istina je:

3) cak i da je prestanak subvencionisanja osnovni motiv, bez ulazenja u problematiku sta eu radi i sta planira da radi, u tom slucaju - mera je samo prestanak subvencionisanja, na liberalnom trzistu nema zabrane i direktnog kvotiranja, jednostavno subvencija se ukida i ko se spase spase se. medjutim, predlog/preporuka/naredba (u eu to je isto, jezik birokratije samo umeksava ton) da rumuni uniste tj direktnim merama sprece proizvodnju vina putem unistavanja vinogradarskog fonda - to je samo posledica politike kvota, koju niko ne planira u eu da menja, zapravo planiraju uskoro da je planiraju dugorcno za sve grane industrije. subsidije sa tim nemaju nikakve veze. zapravo - ukidanje subsidija - liberalna mera optimizacije, kvotiranje - planska optimizacija. dakle, liberalna ekonomija, planska ekonomija, liberalna ekonomija, planska ekonomija,... mantraj dalje sam, kazace ti se samo.

Back