Stabilnost

Stepen prenosa i jacina gasa imaju uticaja samo u ekstremnim uslovima, na primer, ako je u krivini u koju ulazite rizla, pesak ili slicno, manje ce proklizavanja biti sa manjim gasom, to jest, sa visim stepenom prenosa. Isto vazi i za sneg, ista situacija.

Mozda si mislio na tako nesto....

E konacno jedan normalan odgovor. Hvala ;)

Onako,ja idrugar nesto polemisemo...testiramo itd.
Inace on tvrdi da:
Skoda fabia 1.9tdi moze u 2,3 i 4om stepenu prenosa da ide na kvacilo npr 30-40km/h po ravnom. Kaze da moze da predje 3-4km tako bez pipanja gasa. Ako je tako,onda bi svi ljudi u gradu vozili na kvacilu...

Dizeli po pravilu idu bez pipanja gasa, barem stariji modeli, dovoljno je da ubacis u brzinu i polako da pustas kvacilo i ici ce koliko toliko na ravnom.

I jos nesto...
Evo npr neka jaka masina.... Honda civic tr 1.6 160ks....mislim da lagano moze ici drugom 70ak km/h...e sada situacija:
Ides nizbrdo,ubacio si u drugu...i pustio gas,ne drzis kocnicu, samo volan...
pitanje: Kada ce auto biti stabilnije:

AUTO NECE BITI STABILNIJI I KOM GOD DA SI STEPENU PRENOSA. Da li ce ili nece zavisi od mnogo faktora a najvise od OSLANJANJA

1. Ako u drugoj brzini pustis da se kotrlja ili prebacis u 5-i stepen prenosa?
2. Kada ce pre da stane,sam od sebe, u 2-oj ili 5-oj?

Nece stati uopste ako ne raskvacis ili ne naidjes na nagib, a po mom misljenju pre ce se udaviti motor u 5

moje misljenje:
1. Bice stabilnije u 5-oj. Jer je sila okretanja tockova teza, tj motor koci. Zasto covek kad ostavlja negde kola ubaci u 3-u brzinu...pa teze ce krenuti u 3-oj nego u 1-oj. NETACNO, kola se ostavljaju u najnizem stepenu prenosa... Stani na sred neke vece nizbrdice ugasi motor i ubaci u 5 i sve zivo pusti i videces da ce krenuti sam

Uzmi podigni kola, ubaci u 1 i probaj da okrenes tocak, neces moci ili ces moci ali jako tesko. Ponovi postupak sa 5 brzinom i shvatices
2. U 5-oj. Zato sto si ga zaletio npr 70km/h i on se kotrlja,a cim nestane brda ona sila pokretanja tockova se smanjuje i auto staje.

Drugarevo misljenje:
1. Stabilniji je u 2-oj,jer granica motora u toj brzini neda da auto ide brze od 70km/h.
2. U 2-oj, jer je u drugoj brzina kretanja manja nego u petoj. Ne kapiram te za ovo

Sta vi mislite o ovome?

Pitanja su ti malo nejasna, pitaj precizno sta te zanima

Interesuje me sledece:

1. Kad je auto stabilnije u krivini po ravnom i nizbrdo, u 3-oj ili 4-oj brzini sa 50-60kmh?
2. Dali moze neko novije auto npr od 2000-og god pa naovamo, da u 3-oj, 4-oj i 5-oj brzini ide bez gasa, na kvacilo i hoce li ici non-stop ili ce stati?
3. Dali neko auto (npr golf 2 T dizel 1.6) moze nizbrdo u 2-oj brzini bez gasa (samo drzis volan) da ide 70kmh?
ako je auto zadnja vucha i ako ga teras sa malo vecim brojem obrtaja u manjoj brzini i malo jace pipnes gas, auto ce proklizati, isto to ponovi sa vecim stepenom prenosa i manjem broju obrtaja a istom brzinom i videces razliku. to je sto se tiche stabilnosti, isti je djavo dok ne svirnes po gasu, onda dolazi do izrazaja da li si u drugoj trecoj cetvrtoj petoj brzini

3. zavisi koja nizbrdica, ali sto da ne, jos ako je malo losija kompresija motora, icices i 75 :super:

ako je auto zadnja vucha i ako ga teras sa malo vecim brojem obrtaja u manjoj brzini i malo jace pipnes gas, auto ce proklizati, isto to ponovi sa vecim stepenom prenosa i manjem broju obrtaja a istom brzinom i videces razliku. to je sto se tiche stabilnosti, isti je djavo dok ne svirnes po gasu, onda dolazi do izrazaja da li si u drugoj trecoj cetvrtoj petoj brzini

3. zavisi koja nizbrdica, ali sto da ne, jos ako je malo losija kompresija motora, icices i 75 :super:
On ce proklizati, ali to ima veze sa gripom i trakcijom. Stabilnost automobila cini ogibljenje. Pitanje je jako lose formulisano

Kočenje motorom mnogo pomaže pri kočenju, pogotvo kod dizela. Ja svoj ako ne niz brdo, makadam jako loš ubacim u drugu i tako ga pustim on sam ide nekih 15-ak na sat. :) Ne moram ni da pipam kočnicu. Ali da ga ubacim u treću već bi išao brže.
Efekat kočenja motorm zavisi od prenosa, zato u drugoj koči bolje na 50, trećom na 60, četvrtom na 80 itd.

Back