Onako,ja idrugar nesto polemisemo...testiramo itd.
Inace on tvrdi da:
Skoda fabia 1.9tdi moze u 2,3 i 4om stepenu prenosa da ide na kvacilo npr 30-40km/h po ravnom. Kaze da moze da predje 3-4km tako bez pipanja gasa. Ako je tako,onda bi svi ljudi u gradu vozili na kvacilu...
Dizeli po pravilu idu bez pipanja gasa, barem stariji modeli, dovoljno je da ubacis u brzinu i polako da pustas kvacilo i ici ce koliko toliko na ravnom.
I jos nesto...
Evo npr neka jaka masina.... Honda civic tr 1.6 160ks....mislim da lagano moze ici drugom 70ak km/h...e sada situacija:
Ides nizbrdo,ubacio si u drugu...i pustio gas,ne drzis kocnicu, samo volan...
pitanje: Kada ce auto biti stabilnije:
AUTO NECE BITI STABILNIJI I KOM GOD DA SI STEPENU PRENOSA. Da li ce ili nece zavisi od mnogo faktora a najvise od OSLANJANJA
1. Ako u drugoj brzini pustis da se kotrlja ili prebacis u 5-i stepen prenosa?
2. Kada ce pre da stane,sam od sebe, u 2-oj ili 5-oj?
Nece stati uopste ako ne raskvacis ili ne naidjes na nagib, a po mom misljenju pre ce se udaviti motor u 5
moje misljenje:
1. Bice stabilnije u 5-oj. Jer je sila okretanja tockova teza, tj motor koci. Zasto covek kad ostavlja negde kola ubaci u 3-u brzinu...pa teze ce krenuti u 3-oj nego u 1-oj. NETACNO, kola se ostavljaju u najnizem stepenu prenosa... Stani na sred neke vece nizbrdice ugasi motor i ubaci u 5 i sve zivo pusti i videces da ce krenuti sam
Uzmi podigni kola, ubaci u 1 i probaj da okrenes tocak, neces moci ili ces moci ali jako tesko. Ponovi postupak sa 5 brzinom i shvatices
2. U 5-oj. Zato sto si ga zaletio npr 70km/h i on se kotrlja,a cim nestane brda ona sila pokretanja tockova se smanjuje i auto staje.
Drugarevo misljenje:
1. Stabilniji je u 2-oj,jer granica motora u toj brzini neda da auto ide brze od 70km/h.
2. U 2-oj, jer je u drugoj brzina kretanja manja nego u petoj. Ne kapiram te za ovo
Sta vi mislite o ovome?