Stabilnost

fidomeme

Zainteresovan član
Poruka
378
Interesuje me sledece:

1. Kad je auto stabilnije u krivini po ravnom i nizbrdo, u 3-oj ili 4-oj brzini sa 50-60kmh?
2. Dali moze neko novije auto npr od 2000-og god pa naovamo, da u 3-oj, 4-oj i 5-oj brzini ide bez gasa, na kvacilo i hoce li ici non-stop ili ce stati?
3. Dali neko auto (npr golf 2 T dizel 1.6) moze nizbrdo u 2-oj brzini bez gasa (samo drzis volan) da ide 70kmh?

1. Vozilo je najstabilnije kad stoji i ne vozi se. :)
2. Teško, ali je kod nekih modela sa velikim obrtnim momentom i verovatno moguće. Veliki obrtni moment imaju dizeli i novi turbobenzinci.
3. Zavisi koliki je nagib brda. Ako je nagib mali onda mu treba mnogo vremena da navuče 70km/h. Ako je nagib veliki onda mu treba manje vremena ali zbog bezbednosti bi morao da kočiš. Za svaki motor, osim motora sa sportskim karakteristikama je mnogo da se vozi u drugom stepenu prenosa 70km/h pa makar to bilo i nizbrdo.

Interesuje me sledece:

1. Kad je auto stabilnije u krivini po ravnom i nizbrdo, u 3-oj ili 4-oj brzini sa 50-60kmh?
Nema tu veze koja je brzina,samo sto ce malo vise da huchi u trecoj brzini i to je to,i manje ces potrositi paknova dok je u nizoj brzini,na stabilnost ne uticu brzine pri tako maloj brzini.
2. Dali moze neko novije auto npr od 2000-og god pa naovamo, da u 3-oj, 4-oj i 5-oj brzini ide bez gasa, na kvacilo i hoce li ici non-stop ili ce stati?
Da moze to bi onda bio perpetum mobile.Znam da neki noviji automatici mogu u petoj brzini da idu poprilicno dugo kad ih zaletis a da ne pipas gas,al pod uslovom da je ravno,brzina opada jako sporo,ali ce stati cim prebaci u nizu brzinu.
3. Dali neko auto (npr golf 2 T dizel 1.6) moze nizbrdo u 2-oj brzini bez gasa (samo drzis volan) da ide 70kmh?Mislim da za tog golfa 1.6 to bi bilo jako tesko jer mu menjac nije napravljen da moze u drugoj da ide do 70,dosao bi mozda negde do 60-65 i to je kapak,samo bi hucao i ko zna sta bi se desilo kad bi tako duze vremena bilo.
odakle ti ideja za ovakva pitanja?

odakle ti ideja za ovakva pitanja?

Onako,ja idrugar nesto polemisemo...testiramo itd.
Inace on tvrdi da:
Skoda fabia 1.9tdi moze u 2,3 i 4om stepenu prenosa da ide na kvacilo npr 30-40km/h po ravnom. Kaze da moze da predje 3-4km tako bez pipanja gasa. Ako je tako,onda bi svi ljudi u gradu vozili na kvacilu...

I jos nesto...
Evo npr neka jaka masina.... Honda civic tr 1.6 160ks....mislim da lagano moze ici drugom 70ak km/h...e sada situacija:
Ides nizbrdo,ubacio si u drugu...i pustio gas,ne drzis kocnicu, samo volan...
pitanje: Kada ce auto biti stabilnije:
1. Ako u drugoj brzini pustis da se kotrlja ili prebacis u 5-i stepen prenosa?
2. Kada ce pre da stane,sam od sebe, u 2-oj ili 5-oj?

moje misljenje:
1. Bice stabilnije u 5-oj. Jer je sila okretanja tockova teza, tj motor koci. Zasto covek kad ostavlja negde kola ubaci u 3-u brzinu...pa teze ce krenuti u 3-oj nego u 1-oj.
2. U 5-oj. Zato sto si ga zaletio npr 70km/h i on se kotrlja,a cim nestane brda ona sila pokretanja tockova se smanjuje i auto staje.

Drugarevo misljenje:
1. Stabilniji je u 2-oj,jer granica motora u toj brzini neda da auto ide brze od 70km/h.
2. U 2-oj, jer je u drugoj brzina kretanja manja nego u petoj.

Sta vi mislite o ovome?

Evo npr neka jaka masina.... Honda civic tr 1.6 160ks....mislim da lagano moze ici drugom 70ak km/h...

Ja bih samo na ovo da se nadovezem...vozio sam se u Civic-u 1.6 od 160ks i on u 1.-oj brzini ide 70-75km/h :), ali ovo nista ne govori o snazi motora vec o tome kako su reseni stepeni prenosa u samom menjacu. I moja Honda u drugoj brzini izvuce 100km/h, nije problem, ali je sa duplo manje konja nego ova sto je ti pominjes. Daklem, nije bitna snaga, vec kako je setovan menjac.

Dali je auto stabilnije u nizem stepenu prenosa il visem npr 3-a brzina 4000 obrtaja il 5-a brzina 1500 o/min?

U kruznom toku kruzis pri 50km/h, ko ce da se prevrne ili da se nagne i izgubi putanju:
3-i ili 6-i stepen prenosa?

Poslednja izmena:
Pa dobro, mozda je maloletan i nema jos dozvolu, pa zato tako cudna pitanja. Definitivno lici na nekog ko ne vozi auto, prema pitanjima koja postavlja.

Fidomene, ajde kazi kolko godina imas, da znamo da nije zezanje u pitanju :)

Prva kola koja sam tandrkao je BMW e30 324d, sa 16godina. "Obucavao" se na puntu iz 2002-ge koji je bio losiji od kocke, posle toga vozio Golf 2-cu 1.6dizel 360km, onda drugarevog e46 320d nekih 15-ak dana, morao sam da pljunem 160evricha za 2 gume, i konacno na kraju svega dobio caletovu (hvala nebesima) dozvolu da vozikam sadasnji E36 325i koji je trenutno u kvaru :sad2:

P.S. ovo je tajna. necu sebi oprostiti sto sam seo za volan auta domace proizvodnje (florida 1.3 efi) koju voza momak moje sestre...koja je to kantaca... :worth: :worth: :worth: ko ga izmisli svaka mu cast

.....

za 4 meseca 22 pune.
nije zajebachina ni sprdnja.
hajde malo razmislite o situaciji

ides oko kruznog 50 na sat u trecoj brzini i ides 50 na sat u petoj brzini,kad je auto stabilnije? eto,samo to me zanima,vasa misljenja itd...

za 4 meseca 22 pune.
nije zajebachina ni sprdnja.
hajde malo razmislite o situaciji

ides oko kruznog 50 na sat u trecoj brzini i ides 50 na sat u petoj brzini,kad je auto stabilnije? eto,samo to me zanima,vasa misljenja itd...

Zavisi jel` teras desni ili levi krug,i sa koje strane ti je volan.:hahaha:

Nasmejao si me covece eeejjjj..:rotf::hahaha:

Stepen prenosa i jacina gasa imaju uticaja samo u ekstremnim uslovima, na primer, ako je u krivini u koju ulazite rizla, pesak ili slicno, manje ce proklizavanja biti sa manjim gasom, to jest, sa visim stepenom prenosa. Isto vazi i za sneg, ista situacija.

Mozda si mislio na tako nesto....

Back