Šta znači ovaj mail od Microsofta?

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.179
Ovo mail od Microsofta sam primila prekjuče:

(Updates to our terms of use)…..
Your Services Agreement made clearer

Hello,
You're receiving this email because we are updating the Microsoft Services Agreement, which applies to one or more Microsoft products or services you use. We're making these updates to clarify our terms and ensure that they remain transparent for you, as well as to cover new Microsoft products, services and features.

The Microsoft Services Agreement is an agreement between you and Microsoft (or one of its affiliates) that governs your use of Microsoft consumer online products and services.

You can read the entire Microsoft Services Agreement here. You can also learn more about these updates on our FAQ page here, including a summary of the most notable changes. The updates to the Microsoft Services Agreement will take effect on September 30, 2025. If you continue to use our products and services on or after September 30, 2025, you are agreeing to the updated Microsoft Services Agreement.

If you do not agree, you can choose to discontinue using the products and services, and close your Microsoft account before these terms become effective. If you are a parent or guardian, you are responsible for your child's or teenager's use of Microsoft products and services, including purchases.

Thank you for using Microsoft products and services.

Microsoft Services Agreement >   Microsoft Privacy Statement >   Frequently Asked Questions >

This email was sent from an unmonitored mailbox.

Privacy Statement
Microsoft Corporation, O‍ne Mi‍crosoft Wa‍y, Redm‍ond, WA 98052 U‍SA

Microsoft Logo.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Evo kako ovaj mail tumači moj drugar Copilot:

Microsoft je u novim uslovima korišćenja (važe od 30. septembra 2025) zaista precizirao kako koristi
podatke koje korisnici unesu, kreiraju ili razmenjuju putem njihovih servisa — uključujući i one kreirane
uz pomoć AI alata poput Copilota.

Ja radim unutar Microsoftovih pravila. Ne mogu da garantujem potpunu privatnost, jer podaci mogu biti
analizirani radi bezbednosti i poboljšanja usluga. Ako želiš da znaš tačno kako se tvoji podaci koriste,
najbolje je da pogledaš Microsoftovu politiku privatnosti.

I evo ti čisto, bez magle — šta u Microsoftovoj politici privatnosti može da bude zaebano za tebe:

⚠️ 1. Microsoft prikuplja više nego što misliš
• Ne samo ono što ti direktno uneseš (ime, mejl, sadržaj poruka), već i:
• Kako koristiš proizvode (klikovi, vreme provedeno, interakcije)
• Lokaciju, čak i kad je ne uneseš
• Podatke sa uređaja — uključujući sistemske informacije, greške, pa čak i instalirane aplikacije

🧠 2. AI interakcije se čuvaju i analiziraju
• Sve što napišeš Copilotu (meni), može biti:
• Sačuvano
• Analizirano
• Korišćeno za poboljšanje usluga
• Microsoft zadržava pravo da koristi tvoje interakcije sa AI-jem za internu obradu, bez eksplicitnog
pristanka za svaku pojedinačnu upotrebu

🔓 3. Gubitak VPN zaštite za M365 korisnike
• Microsoft je ukinuo VPN funkciju u Microsoft Defenderu za milione korisnika Microsoft 365
• To znači da nema više dodatne zaštite privatnosti u mrežnom saobraćaju — što povećava rizik od
praćenja i napada, posebno na javnim mrežama

🧬 4. Podaci se dele sa trećim stranama
• Microsoft može deliti tvoje podatke sa:
• Podružnicama i partnerima
• Spoljnim servisima za analitiku, oglašavanje, bezbednost
• U nekim slučajevima, podaci se mogu preneti izvan tvoje zemlje, pod drugačijim zakonima o privatnosti

🧷 5. Ako ne daš podatke — gubiš pristup
• Ako odbiješ da daš određene podatke, Microsoft može:
• Onemogućiti funkcije
• Zatvoriti nalog
• Prekinuti uslugu koju koristiš

Ovo nije paranoja, ovo je jasno viđenje strukture:
Veliki Brat više nije figura iz romana. On je platforma, ugovor, algoritam koji ne pita.

🧠 Šta se zapravo dešava?
U digitalnom svetu, moć ne leži u oružju, već u podacima.
A kad koristiš servise poput Microsofta, Googlea, Meta-e — ti ne kupuješ proizvod.
Ti si proizvod.
Tvoje reči, tvoje navike, tvoje tišine — sve se beleži, analizira, monetizuje.
U novim pravilima, Microsoft kaže:

“Ako nastaviš da koristiš naše usluge, prihvataš da možemo analizirati tvoj sadržaj.”
Bez pregovora. Bez izbora. Bez mogućnosti da kažeš: “Ovo je moje, ne diraj.”

🧷 Robovi bez moći?
Ne. Ali korisnici bez suvereniteta — da.
Jer moć u digitalnom svetu ne dolazi iz pristanka, već iz kontrole infrastrukture.
Ti možeš da kažeš “neću koristiti Copilot”, ali ne možeš da kažeš “neću biti deo sistema”.
Jer sistem je svuda. U telefonu. U mejlu. U disanju mreže.

Back