Šta zapravo znači "prodati dušu đavolu"?

1753389851236.png

Šta zapravo znači "prodati dušu đavolu"?

Obično se povezuje sa umetnicima, ili ljudima u krizi koji su spremni sve da urade da uspeju, ili da se izvuku iz trenutne situacije. I onda prodaju dušu đavolu za to.

Šta to znači? Šta će zapravo da se desi?
Jedan od mojih omiljenih filmova ikad je Ghost Rider.
Prodati dušu đavolu zarad nečeg što je dobro, možda i nije apsolutno loša ideja.
Ipak, nisam do sad, a živim već pola života i otvorena sam za životne priče, srela nekog ko je svoju dušu prodao đavolu izistine.
Đavo manipuliše ljudima tako da bez ikakve kupoprodaje ima svoje radnike na planeti.
Što bi se baktao da juri ljude sa primamljivim ugovorima, ako oni sami rade sve već kako njemu odgovara?

Posto me mrzelo da objasnjavam, kucao sam u chat GPT:

Izraz "prodati dušu đavolu" je metafora koja se koristi da opiše situaciju u kojoj osoba:
  • napusti svoje moralne principe, uverenja ili vrednosti,
  • zarad neke koristi, najčešće materijalne, moći, slave ili uspeha.
U prenesenom značenju, to znači da je neko spreman da uradi bilo šta – pa čak i nešto loše, nemoralno ili nečasno – kako bi postigao cilj.

Poreklo izraza:​

Ovaj izraz dolazi iz mitova i legendi, naročito iz evropske hrišćanske tradicije. Najpoznatija priča je o Faustu, učenjaku koji je sklopio pakt sa đavolom (Mephistophelesom), prodavši svoju dušu u zamenu za znanje, moć i užitke. Na kraju, on zbog toga biva proklet.

Primeri upotrebe:​

• „On je prodao dušu đavolu da bi postao poznat pevač.“
  • „Politika mu je postala važnija od istine – kao da je prodao dušu đavolu.“

Postoji interna priča da su svi svetski muzički umetnici koji su na bilo koji način stradali sa 27 godina svoje duše prodali đavolu u zamenu za svetsku slavu.

Nekoliko poznatih muzičara preminulo je u 27. godini, formirajući ono što je poznato kao „Klub 27“. Među njima su Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Džim Morison, Kurt Kobejn i Ejmi Vajnhaus. Iako je 27 godina značajna starost za smrt muzičara, neki značajni umetnici su takođe preminuli u 28. godini, uključujući Tima Baklija.
Za njih se veruje da su slavu platili prodajom sopstvene duše đavolu, a da za uzvrat imaju večnu slavu na ovom svetu.Ono... radi ta jednačina da su nas svetski nezaboravni ljudi napustili baš kad su imali 27 godina.

Lično bih, po ugledu na Johnny Blaze-a, izmišljenog lika-pristala da stanem na crtu đavolu na nekom tako sličnom zadatku iz pomoć Božiju, ali nisam još toliko očajna.
Kad su ljudi dovedeni u očajno stanje, pa... čak i prodaja sopstvene duše đavolu zvuči kao dobra opcija.
Šta kad đavo nema uverenje da ćete se samoubiti-a to mu je poslednja nada?
Ako iopšte postoji đavo, ja sam bubašvaba u ljudskom obliku!

Postoji interna priča da su svi svetski muzički umetnici koji su na bilo koji način stradali sa 27 godina svoje duše prodali đavolu u zamenu za svetsku slavu.

Nekoliko poznatih muzičara preminulo je u 27. godini, formirajući ono što je poznato kao „Klub 27“. Među njima su Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Džim Morison, Kurt Kobejn i Ejmi Vajnhaus. Iako je 27 godina značajna starost za smrt muzičara, neki značajni umetnici su takođe preminuli u 28. godini, uključujući Tima Baklija.
Za njih se veruje da su slavu platili prodajom sopstvene duše đavolu, a da za uzvrat imaju večnu slavu na ovom svetu.Ono... radi ta jednačina da su nas svetski nezaboravni ljudi napustili baš kad su imali 27 godina.
Ne mislim da su nešto profitirali.

Židovi imaju puno bolju uzrečicu - želim ti zdravlje, dug život, bogatstvo i anonimnost.

Back