Šta vam deca jedu u školi?

Ispravnost namirnice ne moze niko da ti garantuje. Manja je verovatnoca naravno da kuci dodje do trovanja ali nije i nemoguce.
Siguran je jedino onaj koji sam uzgaja hranu za svoje potrebe.

Sigurno je jedino da nista nije sigurno!
U normalnim zemljama,a nekad smo i mi to imali,a zove se standard i redovna kontrola,minimalizuje mogucnost ovakvog incidenta!Malo pre direktorka skole na TVu veli da su roditelji birali snabdevaca hrane i jedini kriterijum je CENA,tj najniza cena se prihvata na tenderu.Kakav kvalitet hrane,nutricionisti i sve ostalo,cena bato,a kad je niska jesces i plesnjivo i bakterioloski neispravno!Pa sta bude,loto,molis se bogu da bas tvoje dete nesto ne zakaci.

Sigurno je jedino da nista nije sigurno!
U normalnim zemljama,a nekad smo i mi to imali,a zove se standard i redovna kontrola,minimalizuje mogucnost ovakvog incidenta!Malo pre direktorka skole na TVu veli da su roditelji birali snabdevaca hrane i jedini kriterijum je CENA,tj najniza cena se prihvata na tenderu.Kakav kvalitet hrane,nutricionisti i sve ostalo,cena bato,a kad je niska jesces i plesnjivo i bakterioloski neispravno!Pa sta bude,loto,molis se bogu da bas tvoje dete nesto ne zakaci.
Nazalost,cena odredjuje i koje cemo namirnice kupovati u prodavnici. Tad ne dobijemo instant trovanje ali se trujemo na duze staze.
Evo,sad nas ministar poljoprivrede uverava da je GMO hrana u stvari zdrava:lol:

Nazalost,cena odredjuje i koje cemo namirnice kupovati u prodavnici. Tad ne dobijemo instant trovanje ali se trujemo na duze staze.
Evo,sad nas ministar poljoprivrede uverava da je GMO hrana u stvari zdrava:lol:

Ne mozemo se iscudjavati kada se desi neki problem,jer zivimo u neuredjenoj drzavi.Sve karike u lancu zakona moraju funkcionisati,da bi lanac bio cvrst,a kod nas nema karike koja nije korodirala.

Pa kako da proveris namirnice koje su vec tamo? Ispravnost je tesko proveriti.
Sto se tice sastava,dorucak i uzina su diskutabilni jer se sastoje uglavnom od pasteta,virsli i salami,krofni i cokoladnih mleka. Ruckovi su uglavnom dobri.

Утврђено је да се бактерија појавила због непраних и већ коришћених судова за припрему хране.

Ресторан снабдева 21 школу, а по сликама које сам видела на ТВ-у, њихова кухиња је једва нешто већа од просечне кафанске за 20 столова.

Али, ако је цена у питању, нико не гледа како се припрема храна.

Утврђено је да се бактерија појавила због непраних и већ коришћених судова за припрему хране.

Ресторан снабдева 21 школу, а по сликама које сам видела на ТВ-у, њихова кухиња је једва нешто већа од просечне кафанске за 20 столова.

Али, ако је цена у питању, нико не гледа како се припрема храна.
Nekada se hrana pripremala u skolskim kuhinjama,a postojala je i kakva takva inspekcija.

Nekada se hrana pripremala u skolskim kuhinjama,a postojala je i kakva takva inspekcija.

Некада, па ни сада, немају све школе школску кухињу.

Али, за школе које немају кухињу допрема се пециво које је најбезболније за такву врсту потребе.

Схватам ја добру намеру министарства, деца треба да имају кувани оброк у школи, али нека онда то министарство направи школске кухиње у којима ће храна бити припремана, а не само дистрибуирана.

А пре свега, нека направи тоалете по сеоским школама, да деца имају где бар руке да оперу пре јела.

И тако, како и обично, почињемо од краја, а све се сломи на деци.

Некада, па ни сада, немају све школе школску кухињу.

Али, за школе које немају кухињу допрема се пециво које је најбезболније за такву врсту потребе.

Схватам ја добру намеру министарства, деца треба да имају кувани оброк у школи, али нека онда то министарство направи школске кухиње у којима ће храна бити припремана, а не само дистрибуирана.

А пре свега, нека направи тоалете по сеоским школама, да деца имају где бар руке да оперу пре јела.

И тако, како и обично, почињемо од краја, а све се сломи на деци.

Je l to samo Beogradska deca treba da jedu kuvani obrok,sobzirom da nisam cula da se takva praksa igde u zemlji sprovodi?

Je l to samo Beogradska deca treba da jedu kuvani obrok,sobzirom da nisam cula da se takva praksa igde u zemlji sprovodi?

Не знам, у нашим школама се то не спроводи, јер школе одбијају да дају храну из ресторана.

Зашто су београдске школе пожуриле, немам појма.

А није обавезно, ужина и даље може бити ђеврек, пењурлија, кифла, бурек.

Burek nije užina za dete, to je doručak, ručak i večera :sad2:

Mi smo imali užinu u prvih par razreda, sećam se samo da su roditelji zaključili da je bolje da nam daju novac u ruke da jurimo pekare nego da jedemo to što smo dobijali, a i navodno je bilo skuplje :o
I sećam se da bi u 2 od 3 dana dobili tanko izrezano parče leba sa malo margarina preko.
Stvarno nikad nisam mogla da jedem zamašćeni lebac. Daj bar neku so preko :(
Tad se "rastimo" reklamirao kao pojam zdravlja kod nas.

Nosi uzinu od kuce.
Kada ide pre podne u skolu, ne doruckuje, pa mu pravim sendvic, ispecem proju, napravim domace pecivo,...
Za poslepodnevnu smenu nosi vocku ili posudicu sa vocnom salatom i plasticnu viljusku. Pre odlaska u skolu je i doruckovao i rucao.

Isto i kod mene....osim što ponekad dobiju i novce za neku grickalicu ili sladoled ili baš kad nisam ništa spremala za parče pice ili pecivo.
Što su stariji teže im je davati da nose hranu od kuće...msm blam:roll:

Ne vidim potrebu da bilo sta jedu, doruckuje se kod kuce a do rucka se ionako vrate kuci, sad moji su mali ali koliko cujem od komsinica vecina njih tako funkcionise, ubace djeteu neku vockicu ili cikoladicu ako bas budu gladni..mislim ako izuzmemo srednju skolu u osnovnoj nemaju nikad vise od 6 casova znaci jedu oko pola 8 i dolaze u 3 na rucak. Mladja djeca i ranije.

meni ovo izgleda puno, to je 7 ipo sati bez hrane. :huh: jedino ako je dete mrljavo i nece da jede.

@tema sad se setih da kada sam isla u vrtic nam apravili pastetu od ribe u vrticu i ostala neka kost. i bas, bas meni zapadne i ja pocela da se gusim i davim, zaglavila mi se u grlu, zabola valjda. one vaspitacice histerisale, da nije bilo onog domara sto mi izvadi kost, ne bih danas pisala ovde. :lol: a covek jos nesto popravljao u tom trenutku ni ruke nije stigo da opere, al' ostadoh ziva.

al' niko se nije otrovao....mislim da je ipak bila bolja kontrola kvaliteta hrane.

Back