Šta učiniti ako vaš pas pojede čokoladu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.189
Zašto je čokolada opasna za pse?

Dva problematična sastojka su teobromin i kofein - od kojih oba mogu izazvati povećan broj otkucaja srca, hiperaktivnost, uznemirenost, tremor mišića i/ili napade kod pasa.

Uopšteno govoreći, što je veća koncentracija teobromina u vrsti čokolade, to je toksičnija za vašeg ljubimca. Kakao prah je najopasniji, a slede ga nezaslađena čokolada za kuvanje, crna čokolada i mlečna čokolada.

Ozbiljnost situacije zavisi od brojnih faktora, uključujući količinu i vrstu čokolade koju je vaš pas konzumirao, kao i njihovu težinu. Na primer, ako su pudlica i nemački ovčar pojeli istu količinu i vrstu čokolade, biće potrebno mnogo manje čokolade da bi se pudla razbolela.

Prepoznajte znakove i simptome trovanja čokoladom kod pasa

Iako se znaci trovanja čokoladom obično pojavljuju šest do 12 sati nakon što ju je vaš pas pojeo, simptomi mogu trajati do 72 sata i uključuju:

Povraćanje
Dijareja
Nemir
Povećano mokrenje
Tremor
Povišen ili abnormalan otkucaj srca
Napadi
Kolaps i smrt

Početak simptoma može se pojaviti mnogo brže kod starijih pasa i pasa sa srčanim oboljenjima. Obe grupe su takođe u većem riziku od iznenadne smrti od trovanja čokoladom.

Čim shvatite da je vaš pas pojeo čokoladu, prikupite sve preostale dokaze, uključujući pakovanje/zamote i svu nepojedenu čokoladu, i ponesite je sa sobom veterinaru. To će im pomoći da utvrde potencijalnu ozbiljnost situacije i kako najbolje pomoći svom psu.

Odmah kontaktirajte svog veterinara i pratite sva uputstva koja vam daju.

AAT2aFa.jpg

© Photo: Sonja Rachbauer (Shutterstock)

Zašto je čokolada opasna za pse?

Dva problematična sastojka su teobromin i kofein - od kojih oba mogu izazvati povećan broj otkucaja srca, hiperaktivnost, uznemirenost, tremor mišića i/ili napade kod pasa.

Uopšteno govoreći, što je veća koncentracija teobromina u vrsti čokolade, to je toksičnija za vašeg ljubimca. Kakao prah je najopasniji, a slede ga nezaslađena čokolada za kuvanje, crna čokolada i mlečna čokolada.

Ozbiljnost situacije zavisi od brojnih faktora, uključujući količinu i vrstu čokolade koju je vaš pas konzumirao, kao i njihovu težinu. Na primer, ako su pudlica i nemački ovčar pojeli istu količinu i vrstu čokolade, biće potrebno mnogo manje čokolade da bi se pudla razbolela.

Prepoznajte znakove i simptome trovanja čokoladom kod pasa

Iako se znaci trovanja čokoladom obično pojavljuju šest do 12 sati nakon što ju je vaš pas pojeo, simptomi mogu trajati do 72 sata i uključuju:

Povraćanje
Dijareja
Nemir
Povećano mokrenje
Tremor
Povišen ili abnormalan otkucaj srca
Napadi
Kolaps i smrt

Početak simptoma može se pojaviti mnogo brže kod starijih pasa i pasa sa srčanim oboljenjima. Obe grupe su takođe u većem riziku od iznenadne smrti od trovanja čokoladom.

Čim shvatite da je vaš pas pojeo čokoladu, prikupite sve preostale dokaze, uključujući pakovanje/zamote i svu nepojedenu čokoladu, i ponesite je sa sobom veterinaru. To će im pomoći da utvrde potencijalnu ozbiljnost situacije i kako najbolje pomoći svom psu.

Odmah kontaktirajte svog veterinara i pratite sva uputstva koja vam daju.

Pogledajte prilog 1089532
© Photo: Sonja Rachbauer (Shutterstock)
Od par kockica čokolade im neće ništa biti..
Prenaduvano je to..
Normalno da će kila čokolade izazvati katastrofu ,
Ima tako nekih "naduvanih "stvari -kao sa sirovim mesom , recimo ..
Psu je u prirodi da jede sirovo meso , a mi sada tu nešto kao pričamo ..
Šta kada ulovi sam i pojede?
(A moji to rade)
Mislim , ja kucama kuvam , obično iznutrice ,,
ali im par puta mesečno dam i sirovo meso .
I kosti..Goveđe ili svinjske ..To im je poslastica i zanimacija po ceo dan.

Tako i čokolada ..Ne treba im davati , nije to hrana za njih ,
Ali ponekada ih počastiti kojom kockicom -što da ne?Ne vidim neki problem.

zato što je to za njih otrov! Eto zato
Ma daaaj..
Kockica čokolade..Kakav otrov?

Vise voli ono sto jedem nego da mu stavim kost u ciniju....lekove bi mi pojeo da moze...
Ista priča....I onda oči..
Gledaju , gledaju dok ja jedem nešto ..
Ja im okrenem leđa , a oni dođu sa druge strane ..A jeli su..

Prenaduvano je to..
Ovo mi je i rođaka rekla, a dugogodišnji je vlasnik zlatnih retrivera koji su baš lepi i zdravi.
Kako kaže, sigurno im neće servirati čokoladu za obrok, ali kad zapnu da probaju jer je ona jede, PONEKAD im da po kockicu i momentalno prestanu da se uzbuđuju.

Mačke, npr. su sasvim druga priča, ili bar prema ovome što sam proučila do sad. Njih ne intrigira šta jedem i nikad ne jurišaju da sa mnom dele iskustvo bez opravdanog razloga.
Npr. Čarli je nedavno izrazio želju da pojede malo graška, ali ga ionako kuvam za sebe bez začina pa tek naknadno solim.
Smazao je porciju očas posla, ali da mi traži čokoladu ili voće... to nije bivalo.
Taj samo meso oseća i dolazi da naplati harač svima koji ga jedu bez pardona i griže savesti.
:maca:
Psi žele da se identifikuju sa vlasnicima, a mačke su u fazonu: ''Ne misliš valjda da bih liznuo smeće koje ti jedeš?!'' :zcepanje:

Poslednja izmena:
Koštice kajsija se suše pre konzumacije, obično na sunčevoj svetlosti tokom leta i tako postaju kao bademi, lepota Božija!
doktori obično upozoravaju da se ne jedu koštice od kajsija kao ni od jabuka jer u sebi sadrže cijanid. A sa druge strne, ispitivanja su ustanovila da oni koji redovno jedu koštice (seme) kajsije dugo žive i ne dobijaju rak

Prenaduvano je to..
Normalno da će kila čokolade izazvati katastrofu ,
Ima tako nekih "naduvanih "stvari -kao sa sirovim mesom , recimo ..
Psu je u prirodi da jede sirovo meso , a mi sada tu nešto kao pričamo ..
Šta kada ulovi sam i pojede?
(A moji to rade)
Mislim , ja kucama kuvam , obično iznutrice ,,
ali im par puta mesečno dam i sirovo meso .
I kosti..Goveđe ili svinjske ..To im je poslastica i zanimacija po ceo dan.

Tako i čokolada ..Ne treba im davati , nije to hrana za njih ,
Ali ponekada ih počastiti kojom kockicom -što da ne?Ne vidim neki problem.
Evo vec 14 ta godina zivota mog psa staforda. Za njih je to duboka starost. Svake nedelje mu dajem po jednu dve stanglice cokoladnih kakao napolitanki koje obozava. I dobar je sa zdravljem.

Back