Sta sve placate u vrticu?

Zuji Zolja

Domaćin
Poruka
3.567
Mozda ovo i ne zvuci kao nepravda, ali svakako je (bar meni) neobicno.
Vrtic! Placam redovnu cenu boravka deteta u vrticu, zatim higijenski paket i edukativni paket. Ako nekog zanima sta sve sadrze ti paketi rado cu napisati. Mislim da detetu ne treba toliko, ali dobro.

Danas me vaspitacica pita da li zelim da mi dete ide na casove sportskog plesa. Ples je u vrticu, dva puta nedeljno po 35 minuta, za vreme boravka deteta u vrticu i kosta samo 700 din mesecno. Oni koji budu isli ucestvovace na dva festivala plesa u toku godine, a oni koji ne uplacuju ne mogu ni vezbati ples, a samim tim ni ucestvovati na festivalu.
Dobro. Da li dolazi neki instuktor?
A ne, rece vaspitacica, mi ih vezbamo ali program podrzava fakultet za fizicku kulturu iz Beograda! :think:
Kome ja onda placam tih 700 din mesecno, pitah ja onako zbunjeno!?
-Pa nemorate, ples nije obavezan. Ja sam vam to izlozila kao mogucnost. I samo da znate da su se skoro svi iz vase grupe prijavili, nemojte posle da bude nisam vam rekla!
Eto, cini mi se da nije uredu da placam vaspitacicama nesto sto rade u vreme svog radnog vremena. Ako placam nekom drugom -kome? I na kraju -kako mogu da podele decu i kazu ...vi sad idete na ples ...a vi ...sta znam, crtajte kad vase mame i tate nece da placaju???

Ta priča traje već nekih 10-ak godina. Na mala vrata su uspele da povećaju svoju platu,... i vuk sit i koze na broju!
Moj sin je sada u 8.razredu,ali doslovno sve je bilo ovako kako si opisala. Znam da moj i još par dečaka nisu hteli
da plešu,a g-đa ih je poslala u drugu grupicu da spavaju... i tako su naprasno poželeli da plešu.:) Čisto bacanje para.

Vuk je mozda sit, ali koze nikako nisu na broju!
Prosto mi je neverovatno da to traje tako dugo, a svi cute. Ja u ponedeljak treba da se izjasnim da li sam "dobra mama ili namcor". Nisam uopste sigurna da li sam veca ovca ako platim ili ako (ne)platim. Kad bi bio neki nacin da sva deca ucestvuju onda bih sigurno platila i duplo vise, ali ako je ta "sitna lova" cena da moje dete bude srecno, a nekoliko njenih drugara tuzno (npr u grupi ima jedne blizance i jedne trojke - njihovim roditeljima to nije sitna lova) onda...
Idem da dignem pobunu. Uvek protiv iznude pa ma koliko sitna bila!
Step Up hvala, mnogo si mi pomogla!

I kod moje dece u vrtiću je ista fora sa tim plesom, mislim da je cena 850 dinara mesečno.
Ne pitah ko drži časove,jer me apsolutno ne interesuje, a ni moje dečake, bar za sada.
Naravno, tu su radni listovi, saamo 400 dinara a važe cele godine. Onda pare za bezbednjaka... i videćemo šta još, svako malo nešto smisle.

Kod nas u vrticu toga nema..............Postoji mogucnost ucenja engleskog, dva puta nedlejno i to se dodatno placa, ko zeli da upise decu na to(sto je po meni nonsens, uciti decu engleski u vreme kada ne znaju ni srpski).
Postoje takodje i rekreativne nastave ko zeli, u organizaciji neke turisticke agencije, kao i casopisi za decu, koji takodje nisu obavezni.
Ove godine su na mala vrata progurali neke knjige za predskolsko, ali i to jedva, jer se ovde roditelji bune, i ne daju da se na taj nacin otimaju pare.
Inace cisto za usporedbu, kod nas obdaniste kosta 3000 dinara mesecno za predskolce.
Dnevni boravak za cerkicu koja je drugi razred osnovne skole, koji ukljucuje boravak posle skole , dorucak, uzinu, rucak, uzinu kosta 3900 dinara mesecno za ovaj mesec(tu je negde oko 3500-4000 zavisi od broja radnih dana u mesecu).

...moja borba sa vetrenjacama... u petak kada sam otisla po dete u vrtic, roditelji koje sam tada videla se slozili da je to sa plesom "neka prevara". u ponedeljak se dogovorili (jednoglasno) necemo ples. u isti taj ponedeljak tokom dana vaspitacice pustale deci muziku i pokazivale plesne pokrete koje ce vezbati ako budu isli na ples. na kraju dana im podelile pristupnice -plesni studio...bla,bla,bla... koje roditelji treba da potpisu i da predaju do kraja nedelje. moje dete moli da ide na ples, pogotovo sto ce casovi plesa biti od 11h, odnosno za vreme spavanja. ko ne plese mora da spava!
edukativni paket (olovke, blokovi, bojice, lepak... ukupno 2000 din) kupili na pocetku god, e danas treba radna sveska koja kosta 480 din. jedna baka, vidno iznervirana, pita koja je to tacno radna sveska, zeli sama da je kupi i donese u vrtic na sta se vecina prisutnih roditelja poce smejati. a to sto vaspitacica ne zna ko je izdavac pomenute radne sveske nikom nije bilo smesno!
kakav smo mi to narod?

Ovo o cemu pisete nije obavezno, ili cete upisati dete ili necete, imate izbor. Nije obavezno cak ni da dete boravi u vrticu izuzev pripremnog predskolskog programa. Ples, jezik, vrtic fizicke kulture i ostali programi nisu obavezni ( ali su zakonom predvidjeni, nije prevara i ne sme ni da bude). Ne vidim zasto bi morala upisati dete na ples ili na bilo koji oblik aktivnosti koje su izbornog, neobaveznog karaktera. Na osnovu vaseg teksta dozivela sam vaspitacicu kao "poreznika". Vaspitaci rade ono sto im se naredi i u obavezi su da prenesu neke od informacija. Sto se iformacija oko finansija tice njih mozete dobiti od finansijske sluzbe. Oni mogu do tancina da vam objasne gde ide vas novac, a ne vaspitaci (to nije njihova obaveza). Sto se konkretno plesnih aktivnosti tice njih drze vaspitaci koji prolaze odredjenu obuku koju im drze ili plesni savezi ili neko drugi ko se time profesionalno bavi i ima papire da time moze da se bavi.Cena je razlicita od mesta do mesta. Novac od plesa ide plesnom savezu ili vec tom nekom drugom ko vrsi obuku vaspitaca, a neki postotak ide vaspitacima realizatorima programa.Program se sprovodi u vreme dok deca borave u vrticu, a van radnog vremena vaspitaca ( znaci on dolazi ranije na posao da bi odrzao plesne aktivnosti ili odlazi kasnije s posla u zavisnosti od smene.) Cinjenica je da veliki broj dece ide na plesne aktivnosti ali to ne znaci da su ova deca koja ne idu uskracena za nesto zbog toga. Deca koja ne idu na ples ostaju sa svojim vaspitacem i drugom decom iz grupe i bave se nekim drugim vidovima aktivnosti. Placa se na pocetku godine didakticki materijal ili edukativni paket i to je tacno, a placa se zbog toga sto novac koji roditelji uplacuju za vrtic ide na druge stvari kao sto su ishrana, higijena itd. U mom mestu je vrtic 3.000,00 din. Da li mozete za taj novac kupiti vasem detetu hranu za mesec dana? Jedan deo novca finansira opstina jer je ona osnivac PU ., a ostatak za didakticki materijal , radne sveske opet roditelji. Taj novac dajete jednom , na pocetku radne godine i to je to. Sto se autora radnih listova tice i radnih listova, uopste o tome koji ce se koristiti za rad odlucuje grupa ( komisija) sacinjena od strucnih saradnika, vaspitaca i roditelja. Ne mogu da kazem da su svi vaspitaci savrseni ima tu i izuzetnih i osrednjih ali treba se potruditi da se ostvari dobar kontakt sto naravno deci ide u prilog. Lako je osuditi ali kada se i roditelji malo vise zainteresuju i ukljuce u zivot vrtica mozete otkriti da je to dobra sredina za razvoj vaseg deteta.Saznacete da te tete tamo ne cuvaju samo decu vec se bave i vaspitno - obrazovnim radom. Nije to samo golo cuvanje i ne znam ni ja vec kako to drugi zamisljaju.... Jednostavno probajte da zamislite sebe sa dvadesetoro ( nekad i vise) dece od tri godine i iskreno se zapitajte da li je to jednostavan i lak posao ( ovo se odnosi na onaj komentar u vezi plata vaspitaca).Da napomenem da vaspitaci imaju visu, a neki i visoku strucnu spremu . Plate se razlikuju od opstine do opstine , tako da mnogi vaspitaci imaju bedne plate.Unapred se izvinjavam jer nisam imala nemeru da bilo koga uvredim smo sam imala potrebu da bar malo pojasnim neke stvari.

Poslednja izmena od moderatora:
prvo - zao mi je ako sam nekog uvredila, a zao mi je i sto se nismo razumeli.
nemam puno vremena pa cu probati da skratim...
nacin prezentovanja "dobrovoljnog":
predajem biologiju u gimnaziji. kad dodje na red cas u prirodi, deca se raduju i rado ucestvuju u radu. ti casovi su obavezni kao i bilo koji drugi cas u skoli. ako bih ja rekla: "ko nece da skuplja biljke moze da ide kuci" - odredjen broj dece bi otisao kuci. (sto je apsolutno protiv pravila)
kada bih rekla: "na terensku nastavu mogu da idu oni koji su clanovi tog i tog kluba i cija se clanarina placa toliko, a ko ne placa ici ce npr, na casove matematike" - sva deca bi platila clanarinu i isla na terensku nastavu!
da li je to dobrovoljnost ili vise lici na nesto drugo?

Imam sina od 18 godina i ćerku od dve, i , veruj mi, iskustva sa svim tim. Sin je išao u vrtić od svoje prve godine, državni, jer tada baš i nije bilo privatnih a nije ni bilo potrebe jer su dobro funkcionisali postojeći. Baba i deda su izjavili da imaju pametnija posla nego da se bakću našim detetom i da su oni svoje odradili sa sinom. Sada, ćerka ide u privatni vrtić , a vikendom, kada radimo je čuva baba.
I nema to veze sa tim da li je neka žena histerična ili ne, sa svekrvom se poprilično dobro slažem, ima veze sa tim kako je mom detetu sa njom.

U svakom slucaju detetu je bolje sa babom nego sa vaspitacicom.Najdrasticniji primer mi je onaj gde je vaspitacica decu kljukala sa lekovima za smirenje da bi deca bila mirna.Sve te osobe koje rade sa decom vremenom oguglaju na posao kao sto i mesar ogugla na emocije prema zivotinjama koje prikolje.
Opterecene su raznim privatnim problemima plus posao im dodje kao mesto za abrove i naklapanje sa koleginicama a decu ne sisaju ni 0.0000001 %.
Onaj ko vam kaze suprotno taj vas laze.Moja druga zena je bila vaspitacica u vrticu i preko nje sam upoznao kompletnu ekipu iz vrtica i mogu vam reci vrlo brzo sam se otreznio i oslobodio zablude da se tamo neko brine o deci.Nije ni cudo sto se sa decom desava tom sto se desava ako se uzme u obzir ko ih po vrticima vaspitava i cuva.

Mozda ovo i ne zvuci kao nepravda, ali svakako je (bar meni) neobicno.
Vrtic! Placam redovnu cenu boravka deteta u vrticu, zatim higijenski paket i edukativni paket. Ako nekog zanima sta sve sadrze ti paketi rado cu napisati. Mislim da detetu ne treba toliko, ali dobro.

Danas me vaspitacica pita da li zelim da mi dete ide na casove sportskog plesa. Ples je u vrticu, dva puta nedeljno po 35 minuta, za vreme boravka deteta u vrticu i kosta samo 700 din mesecno. Oni koji budu isli ucestvovace na dva festivala plesa u toku godine, a oni koji ne uplacuju ne mogu ni vezbati ples, a samim tim ni ucestvovati na festivalu.
Dobro. Da li dolazi neki instuktor?
A ne, rece vaspitacica, mi ih vezbamo ali program podrzava fakultet za fizicku kulturu iz Beograda! :think:
Kome ja onda placam tih 700 din mesecno, pitah ja onako zbunjeno!?
-Pa nemorate, ples nije obavezan. Ja sam vam to izlozila kao mogucnost. I samo da znate da su se skoro svi iz vase grupe prijavili, nemojte posle da bude nisam vam rekla!
Eto, cini mi se da nije uredu da placam vaspitacicama nesto sto rade u vreme svog radnog vremena. Ako placam nekom drugom -kome? I na kraju -kako mogu da podele decu i kazu ...vi sad idete na ples ...a vi ...sta znam, crtajte kad vase mame i tate nece da placaju???

Jel u pitanju drzavni ili privatni vrtic?

Meni su u vrticu (drzavnom) dali letak za neke sportske akrivnosti, koje drzi instruktor sa difa, a ispod pise sledece:

po odluci ministarstva od ove godine takve i slicne aktivnosti mogu se odrzavati tek posle 17h.

To je po mom misljenju korektno , a i vaspitacice ostaju sa onom decom koja ne idu na sport.

Van pameti je da vaspitacice u radno vreme rade nesto privatno i jos to da naplacuju.

Nisam skeptican rekoh ti moja bivsa zena je radila kao vaspitacica i bolje da ne znas kakvih sam se sve gadosti o vrticu naslusao.

nisu sve vaspitacice kao tvoja bivsa zena. ima zaista briznih i dobrih vaspitacica. moja cerka voli i vrtic i svoje vaspitacice.
ja nemam ni jednu zamerku sto se tice rada vaspitacica sa decom, a ono sto me "nervirucka" je njihov odnos prema roditeljima dece, koji pak uglavnom proistice iz straha vaspitacica od direktora i kojekakvih uprava!

Jel u pitanju drzavni ili privatni vrtic?

Meni su u vrticu (drzavnom) dali letak za neke sportske akrivnosti, koje drzi instruktor sa difa, a ispod pise sledece:

po odluci ministarstva od ove godine takve i slicne aktivnosti mogu se odrzavati tek posle 17h.

To je po mom misljenju korektno , a i vaspitacice ostaju sa onom decom koja ne idu na sport.

Van pameti je da vaspitacice u radno vreme rade nesto privatno i jos to da naplacuju.

U pitanju je drzavni vrtic, i sto je najludje u celoj prici, sad smo clanovi nekog plesnog studija iz pozarevca, grada koji je od mog mesta stanovanja udaljen oko 100 km. a prihod od clanarine (koju placamo da bi deca ucestvovala u plesu) ide malim delom vrticu, vecim delom pomenutom plesnom studiju, a najveci deo ide za finansiranje sportskog saveza srbije.
nisam sigurna da vaspitacice rado ucestvuju u ovom programu, vise mi lici na "cuti i trpi", stvarno ne znam. znam samo da mi ovo deluje potpuno uvrnuto!

Ovo o cemu pisete nije obavezno, ili cete upisati dete ili necete, imate izbor. Nije obavezno cak ni da dete boravi u vrticu izuzev pripremnog predskolskog programa. Ples, jezik, vrtic fizicke kulture i ostali programi nisu obavezni ( ali su zakonom predvidjeni, nije prevara i ne sme ni da bude). Ne vidim zasto bi morala upisati dete na ples ili na bilo koji oblik aktivnosti koje su izbornog, neobaveznog karaktera. Na osnovu vaseg teksta dozivela sam vaspitacicu kao "poreznika". Vaspitaci rade ono sto im se naredi i u obavezi su da prenesu neke od informacija. Sto se iformacija oko finansija tice njih mozete dobiti od finansijske sluzbe. Oni mogu do tancina da vam objasne gde ide vas novac, a ne vaspitaci (to nije njihova obaveza). Sto se konkretno plesnih aktivnosti tice njih drze vaspitaci koji prolaze odredjenu obuku koju im drze ili plesni savezi ili neko drugi ko se time profesionalno bavi i ima papire da time moze da se bavi.Cena je razlicita od mesta do mesta. Novac od plesa ide plesnom savezu ili vec tom nekom drugom ko vrsi obuku vaspitaca, a neki postotak ide vaspitacima realizatorima programa.Program se sprovodi u vreme dok deca borave u vrticu, a van radnog vremena vaspitaca ( znaci on dolazi ranije na posao da bi odrzao plesne aktivnosti ili odlazi kasnije s posla u zavisnosti od smene.) Cinjenica je da veliki broj dece ide na plesne aktivnosti ali to ne znaci da su ova deca koja ne idu uskracena za nesto zbog toga. Deca koja ne idu na ples ostaju sa svojim vaspitacem i drugom decom iz grupe i bave se nekim drugim vidovima aktivnosti. Placa se na pocetku godine didakticki materijal ili edukativni paket i to je tacno, a placa se zbog toga sto novac koji roditelji uplacuju za vrtic ide na druge stvari kao sto su ishrana, higijena itd. U mom mestu je vrtic 3.000,00 din. Da li mozete za taj novac kupiti vasem detetu hranu za mesec dana? Jedan deo novca finansira opstina jer je ona osnivac PU ., a ostatak za didakticki materijal , radne sveske opet roditelji. Taj novac dajete jednom , na pocetku radne godine i to je to. Sto se autora radnih listova tice i radnih listova, uopste o tome koji ce se koristiti za rad odlucuje grupa ( komisija) sacinjena od strucnih saradnika, vaspitaca i roditelja. Ne mogu da kazem da su svi vaspitaci savrseni ima tu i izuzetnih i osrednjih ali treba se potruditi da se ostvari dobar kontakt sto naravno deci ide u prilog. Lako je osuditi ali kada se i roditelji malo vise zainteresuju i ukljuce u zivot vrtica mozete otkriti da je to dobra sredina za razvoj vaseg deteta.Saznacete da te tete tamo ne cuvaju samo decu vec se bave i vaspitno - obrazovnim radom. Nije to samo golo cuvanje i ne znam ni ja vec kako to drugi zamisljaju.... Jednostavno probajte da zamislite sebe sa dvadesetoro ( nekad i vise) dece od tri godine i iskreno se zapitajte da li je to jednostavan i lak posao ( ovo se odnosi na onaj komentar u vezi plata vaspitaca).Da napomenem da vaspitaci imaju visu, a neki i visoku strucnu spremu . Plate se razlikuju od opstine do opstine , tako da mnogi vaspitaci imaju bedne plate.Unapred se izvinjavam jer nisam imala nemeru da bilo koga uvredim smo sam imala potrebu da bar malo pojasnim neke stvari.

Odlican post. :)

Back