Šta sve možeš u Srbiji sa 5, 5% većom platom?

Lagerta

Supermoderator
Poruka
30.578
Plata zaposlenih u školama od septembra biće povećana za 5,5%.

U dinarima, važećoj platežnoj valuti u Republici Srbiji, tih 5,5 % iznosi između 3000 i 4500 dinara u zavisnosti od godina staža i eventualnog odeljenjskog starešinstva (o visini naknade po ovom osnovu neću sada).

skola-ucionica-sto.png

A šta se može za te novce priuštiti kako bi se osetila materijalna blagodat najavljenog povećanja?
Pa ovako:

– 20 litara dizela ili

– 3 kg čajne kobasice (na akciji) ili

– 4 kg praška za veš ili

– 2, 5 kg junetine sa koskom i 4 rolne (dvoslojnog) toalet papira ili

– 0,4 metra drva, 4 džaka peleta ili

– 3500 dinara – rata za udžbenike ili…

Naravno, nešto od gore pomenutog možemo kupiti po važećim cenama u mesecu julu, jer za cene u oktobru, kad dobijemo na sva zvona najavljeno povećanje, ne garantuje niko, pa ne mogu ni ja.

Sve gore navedeno ne važi za pomoćno-tehničko osoblje u školama. Oni sa svojih 5,5% ne mogu ništa, kao i do sada.

Dakle, sa navedenim povećanjem možemo samo da sednemo na klupu, školsku ili onu u parku, isto nam dođe, bezbednost nigde nije garantovana, i razmislimo da li je vreme da se prekvalifikujemo kolektivno u molere, vozače, vodoinstalatere… i okačimo diplome na zid.

Autor: Rukovodilac Resora za obrazovni sistem USPRS, Snežana Romandić

meni malo bode oci sto se prosvetari najvise zale i bune a nemaju uospte losa primanja sveukupno u odnosu na ostatak ljudi u zemlji a rade posao bez imalo odgovornosti
da li ce dete nauciti ili nece, nije njihova odgovornost vec svode na to da je dete gloopo ili bezobrazno ili lenjo i da ga roditelji pustaju.

vec sam pricao o soku prosvetara kad su zeleli pre 10..20 godina da idu na zapad kad su ih pitali da li su bili suspendovani.

na zapadu je normalno da suspenduju lose profesore, kod nas to ne postoji kao opcija..
a kad bi se i uradilo odmah bi skocili kako su ugnjetavani.

neka se prosvetarima daju vece plate ali neka se tacno definise njihova odgovornost prema deci.;

ako je 5.5% izmedju 3 i 4.5 hiljade dolazimo do onog sta sam pricao
prosvetari sveukupno gledano stanje u drzavi i plate drugih imaju solidna primanja izmedju 60 i 90 hiljada
uz to ti sa 60 hiljada su srednja strucna sprema bez staresinstva sa samo 20 casova nedeljno.

Мјок...то је све безвезе...

Цене дивљају, рецесија, некретнине стају, евро пропада 15 на год нивоу, привреда и прозва.стаје, услуге расту привидно, итд...

U dinarima, važećoj platežnoj valuti u Republici Srbiji, tih 5,5 % iznosi između 3000 i 4500 dinara u zavisnosti od godina staža i eventualnog odeljenjskog starešinstva (o visini naknade po ovom osnovu neću sada).

skola-ucionica-sto.png

A šta se može za te novce priuštiti kako bi se osetila materijalna blagodat najavljenog povećanja?
Pa ovako:

– 20 litara dizela ili

– 4 kg praška za veš ili

Naravno, nešto od gore pomenutog možemo kupiti po važećim cenama u mesecu julu, jer za cene u oktobru, kad dobijemo na sva zvona najavljeno povećanje, ne garantuje niko, pa ne mogu ni ja.

Sve gore navedeno ne važi za pomoćno-tehničko osoblje u školama. Oni sa svojih 5,5% ne mogu ništa, kao i do sada.

Dakle, sa navedenim povećanjem možemo samo da sednemo na klupu, školsku ili onu u parku, isto nam dođe, bezbednost nigde nije garantovana, i razmislimo da li je vreme da se prekvalifikujemo kolektivno u molere, vozače, vodoinstalatere… i okačimo diplome na zid.

Нажалост док раст плата и пензија не престигне инфлацију само ћемо бити у мањем дохотку

meni malo bode oci sto se prosvetari najvise zale i bune a nemaju uospte losa primanja sveukupno u odnosu na ostatak ljudi u zemlji a rade posao bez imalo odgovornosti
da li ce dete nauciti ili nece, nije njihova odgovornost vec svode na to da je dete gloopo ili bezobrazno ili lenjo i da ga roditelji pustaju.

vec sam pricao o soku prosvetara kad su zeleli pre 10..20 godina da idu na zapad kad su ih pitali da li su bili suspendovani.

na zapadu je normalno da suspenduju lose profesore, kod nas to ne postoji kao opcija..
a kad bi se i uradilo odmah bi skocili kako su ugnjetavani.

neka se prosvetarima daju vece plate ali neka se tacno definise njihova odgovornost prema deci.;
Kod nas suspenduju profesore na svaku prijavu koju tabloidi pokažu, i baba Mileva može da nas suspenduje, tako da ne znam o čemu pričaš.

skola-ucionica-sto.png

Pa ovako:

– 20 litara dizela ili

– 4 kg praška za veš ili

Kod nas u Hrvatskoj je prosječna plaća učitelja u OŠ oko 1212€, a u SŠ oko 1261€.
https://www.srednja.hr/zbornica/mzo...-place-ucitelja-i-nastavnika-za-travanj-2023/

Ne znam kako se kreću cene kod vas, tako da ne znam je l to neki prosek ili iznad, mada bi za naše uslove bilo iznad svih očekivanja da nam daju toliko platu.
Pa cijene su otprilike iste kao kod vas, nešto skuplje, nešto jeftinije, iako u globalu mislim da je to jako slično.
https://kretanje-cijena.hr/
https://www.konzum.hr/katalozi/
https://www.plodine.hr/pregled-kataloga?id=87

Npr. litra dizela je 1.36€, a benzina 1.46€

Prosječna plaća je 1133€
https://dzs.gov.hr/vijesti/prosjecna-neto-placa-u-svibnju-1-133-eura/1616

Poslednja izmena:

Back