Šta svaki budući vlasnik psa treba da zna?

• Začetnik teme Začetnik teme Reyna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A, to... Da, pas je velika obaveza. Mora barem 3x dnevno da se vodi u šetnju, traži ljubav i pažnju, stalno ispituje granice, kao dete.

Ima štenaca kojima po mesec dana treba da nauče gde da (ne) obavljaju nuždu, a upravo u tom periodu prolaze i stres zbog odvajanja od majke, braće i sestara.

Takođe, tu su odluke koje moramo da donesemo za njih a tiču se prvenstveno reproduktivnog zdravlja, tipa sterilizacije ili rizika od polno prenosivih bolesti/tumora.

I za kraj, moramo da budemo spremni na to da žive prekratko i da će i kad ostare oni biti naša odgovornost i obaveza, kad oslepe, ogluve, kad im bešika više ne bude držala kako treba, dugujemo im to zbog svih onih divnih trenutaka i bezgranične ljubavi iz perioda kad su bili mladi i divni.

Može?

Dobro to. Mislila sam više na ono- ako uzimaš psa, obavezuješ se da ćeš ga maziti, paziti i voleti od sada do kraja njegovog života i sl. :) :rolleye: :aha:
Da te ne uvredim,da li si toliko mlada ili već imaš,svoj posao,primanja i tako?Pitam te sa razlogom,jer se desi da roditelj uzme svom detetu psa,ljubimca,pa se to okrene naopako po ljubimca!Jednom prilikom su mi neki rodjaci tražili mačku,ali pazi ovo"ako imate neko mače da se naša ćerkica igra,imali smo jedno pa se izgubilo",moji roditelji prvo sto su rekli da ne dolazi u obzir,a i ja tako mislim.Potrebna je saglasnost,radi ljubimca!Baš sam tako znao jednog lika,koji je bio situiran,ali koliko je često radio,ti psi su ostajali gladni i bez brige o njima,zato što iz njegove porodice nije bio saglasan,a i on je prestao da vodi brigu,zbog navodno"važnih"stvari.Ishod je bio katastrofalan,psi su bili poput aveti,mi smo pokušali da utičemo,ali to se završilo puštanjem,jedan je uginuo,a drugome se ne zna trag,mada sumnjam da su ga ubili!

A, to... Da, pas je velika obaveza. Mora barem 3x dnevno da se vodi u šetnju, traži ljubav i pažnju, stalno ispituje granice, kao dete.

Ima štenaca kojima po mesec dana treba da nauče gde da (ne) obavljaju nuždu, a upravo u tom periodu prolaze i stres zbog odvajanja od majke, braće i sestara.

Takođe, tu su odluke koje moramo da donesemo za njih a tiču se prvenstveno reproduktivnog zdravlja, tipa sterilizacije ili rizika od polno prenosivih bolesti/tumora.

I za kraj, moramo da budemo spremni na to da žive prekratko i da će i kad ostare oni biti naša odgovornost i obaveza, kad oslepe, ogluve, kad im bešika više ne bude držala kako treba, dugujemo im to zbog svih onih divnih trenutaka i bezgranične ljubavi iz perioda kad su bili mladi i divni.

Može?

Maša je u pitanju. :)
Hoću devojci da objasnim da ljubav i želja da imaš psa nije dovoljno. I da je pas kao čovek, ima emocije, pogotovo Maša, ne bi podnela još jedno razdvajanje..

- - - - - - - - - -

Da te ne uvredim,da li si toliko mlada ili već imaš,svoj posao,primanja i tako?Pitam te sa razlogom,jer se desi da roditelj uzme svom detetu psa,ljubimca,pa se to okrene naopako po ljubimca!Jednom prilikom su mi neki rodjaci tražili mačku,ali pazi ovo"ako imate neko mače da se naša ćerkica igra,imali smo jedno pa se izgubilo",moji roditelji prvo sto su rekli da ne dolazi u obzir,a i ja tako mislim.Potrebna je saglasnost,radi ljubimca!Baš sam tako znao jednog lika,koji je bio situiran,ali koliko je često radio,ti psi su ostajali gladni i bez brige o njima,zato što iz njegove porodice nije bio saglasan,a i on je prestao da vodi brigu,zbog navodno"važnih"stvari.Ishod je bio katastrofalan,psi su bili poput aveti,mi smo pokušali da utičemo,ali to se završilo puštanjem,jedan je uginuo,a drugome se ne zna trag,mada sumnjam da su ga ubili!

Aja imam dvadeset i dve godine. :)
Imam dva psa, jednog na udomljavanju, četiri mačke, papagaja, dva pacova, dve koze i konja nadam se uskoro. :)
Svog prvog psa sam dobila sa 10 godina i nikad je keva nije šetala, ja sam tražila psa i ona je bila uglavnom moja obaveza.
A od 12te se bavim zaštitarstvom i udomljavanjem.
Ovo što tražim je namenjeno devojci, sestri mog druga, koja želi da usvoji psa kojeg ja udomljavam.
Koje objašnjenje. xD Kao neka anketa. :hvala:

evo ti ovo za prvu pomoc- 12 molbi jednog psa

1) Moj zivot traje 10 do 15 godina. Svaki rastanak od tebe za mene znaci patnju. Razmisli o tome pre nego sto me uzmes.

2) Voli me onakvog kakav sam, jer si me ti birao. Ja nemam tu mogucnost, da biram prijatelja i gospodara.

3) Daj mi vremena da shvatim sta od mene trazis.Pre nego sto me, u toku obuke, izgrdis - preispitaj sebe, mozda ti gresis ili ja ne mogu da shvatim sta ti zelis.

4) Voli me, ja živim od tvoje ljubavi.

5) Ne ljuti se na mene i ne kaznjavaj me.Ti imas svoj posao, svoje prijatelje, svoju razonodu, a ja imam samo tebe.

6) Pricaj sa mnom! I ako ti se cini da te ne razumem, ja ipak znam sta ti mislis i osecas.

7) Znaj da ja ne zaboravljam kako se sa mnom postupa.

8) Pomisli, pre nego sto me udaris, da te ja sa lakocom mogu ugristi, ali ja to nikada ne radim.

9) Ne uzimaj me kao igracku, dok sam mali i sladak, da bi me kasnije odbacio, jer je moja ljubav prema tebi vecna.

10) Brini o meni kada ostarim, ostanem bez zuba, ogluvim i prestanem da se krecem. I o tebi ce se neko brinuti - starost je ista za sve.

11) Prati me na mom poslednjem putu... Nemoj nikada reci: "Ja to ne mogu da gledam" ili: "Neka se to dogodi u mojoj odsutnosti". S tobom je za mene sve lakse. Neka ti to bude dug za moju vernost i nasu lepu mladost.

12) Kada me vise ne bude bilo, nemoj tugovati, vec usreci nekog novog psa i voli ga kao sto si mene voleo.

Uh, nezgodna stvar sa Mašom, toliko je već toga prošla. :( Devojku uključi koji dan u aktivnosti oko pasa, da vidi iz prve ruke, možda stekne predstavu.Gizma sam tokom bombardovanja, sa mononukleozom, pod visokom temperaturom izvodila u šetnju, nema tu ne mogu, mrzi me, nije mi do toga. Kasnije, kad je omatorio, skoro sve što zaradim sam trošila na granule, mahom iz medicinskog programa superpremium kategorije i na razne grickalice, lekiće i vitaminčiće. I još je on bio mali pa se to i dalo podneti.

Da, i meni su padale na pamet molbe, ali mislila sam da ih imaš.

Iskreno se nadam da negde na netu postoji pdf izdanje knjige "400 saveta prijateljima pasa". Radi se o oko 50 godina staroj nemačkoj knjizi koja je aktuelna i danas. U njoj je 400 saveta veličine pasusa i svaki je korisniji od prethodnog. Kada sam želeo da imam poslednje leglo planirao sam da iskopiram knjigu i poklonim svakom novom vlasniku mojih štenaca. Nađi je kako god znaš i umeš, nećeš da zažališ. U osnovi je tanka i ima dosta crteža i fotografija (naravno crno-belih).

Iskreno se nadam da negde na netu postoji pdf izdanje knjige "400 saveta prijateljima pasa". Radi se o oko 50 godina staroj nemačkoj knjizi koja je aktuelna i danas. U njoj je 400 saveta veličine pasusa i svaki je korisniji od prethodnog. Kada sam želeo da imam poslednje leglo planirao sam da iskopiram knjigu i poklonim svakom novom vlasniku mojih štenaca. Nađi je kako god znaš i umeš, nećeš da zažališ. U osnovi je tanka i ima dosta crteža i fotografija (naravno crno-belih).

Uzlud se nadas. Mladi ljudi zele da imaju odredjenu vrstu ( sada je kako vidim u Srbiji jako aktuelan cane corso) i nista ih drugo ne zanima.
Samo da njihov primerak bude veci, bokji, snazniji od primerka njihovog drugara, ti psi jako brzo rastu, onda nastaju problemi vec u osmoj, desetoj
nedelji, onda pocne stani pani u smislu da ne znaju sta da rade sa krivim nogicama kod psa, pare za veterinara nemaju, ne znaju kome da se obrate,
pas sam verovatno na kraju i umire u teskim mukama.

Uzlud se nadas. Mladi ljudi zele da imaju odredjenu vrstu ( sada je kako vidim u Srbiji jako aktuelan cane corso) i nista ih drugo ne zanima.
Samo da njihov primerak bude veci, bokji, snazniji od primerka njihovog drugara, ti psi jako brzo rastu, onda nastaju problemi vec u osmoj, desetoj
nedelji, onda pocne stani pani u smislu da ne znaju sta da rade sa krivim nogicama kod psa, pare za veterinara nemaju, ne znaju kome da se obrate,

Увек је ту улицa..

To si u pravu,baš sam pričao sa jednom koleginicom i u priči pokažem slike svog psa,a ona će na to"a,ništa je to,ovo je pravi pas",pa mi pokaza slike cane corso,ja sam joj rekao da ima finog psa,ali da ni ostali nisu loši,a njena nevolja je ta što taj pas nije imao dana dresure i po mom mišljenju nije ga uzela iz ljubavi,nego iz drugih pobuda!

Svaki vlasnik psa treba da zna da pas nije igracka i da nebi trebalo da ga kada mu dosadi baci u kanal ili da nekom drugom posle nekog vremena,da se pas ne rangira po tome da li je rasan ili ne,treba takodje da zna da pas zivi prosecno 15 godina,da ga treba redovno hraniti,da pas zahteva odredjenu paznju,da ako napravi neku stetu nije on kriv nego vlasnik koji ga nije usmerio na pravi put sta sme a sta ne,da se ne moze vezivati na metar dva lanca i staviti u cosak dvorista baciti mu koru hleba i malo vode i pomaziti tu i tamo......... ako sam nesto zabortavio dopunite(malo kasnim ali sam pomno pratio :D )

Back