Sta studirati za neuroinženjering u Srbiji?

Milos Cicmil

Početnik
Poruka
8
Skroz odličan sam učenik 4. razreda Matematičke gimnazije i evo već uveliko bi trebalo da sam odlučio gde da počnem studije, kraj januara je, a nikako da nadjem fakultet i smer u Srbiji koji bi koliko toliko odgovarao neuroinženjeringu.
Neuroinženjering je veoma nova disciplina u svetu, a kod nas u Srbiji ne znam koliko je ljudi uopšte čulo za taj termin. =)
Ovde je dosta lepo objšnjeno o disciplini: http://www.mdexplorer.rs/neuroinzenjering/
Ukratko, važeća definicija neuroinžejeringa je: “Neuroinženjerstvo je interdisciplinarno područje istraživanja koje povezuje neuronauke i inženjerske metode za analizu neurološke funkcije, i osmišljava rešenja problema povezanih s ograničenjem i gubitkom nervne funkcije”, u principu primena elektronike i računarstva za direktnu vezu sa ljudskim mozgom, kako za istraživanje tako i za terapiju.
Zaista mislim da je ovo jedna od najperspektivnijh naučnih disciplina danas, interfejsi izmedju kompjitera i ljudskog mozga već uveliko postoje, postoje neinvazivni uređaji pomoću kojih je moguće voziti kola (samo putem misli), koristiti se kompjiterom, pa čak i detektovanje zamišljenih čitavih reči, a teorijski moguća dostignuća u budućnosti, od ljudske memorije u terabajtima, preko vida u infracrvenom spektru, do života u vidu super-inteligentnih kiborga, su realno nebrojiva. Stvarno ne želim ničemu drugom da posvetim svoj život! =]
Sad problem je šta upisati ovde u Srbiji. Konkurisao sam za Cambridge i za još par poznatih engleskih univerziteta, na Cambridgu sam odbijen, na Univerzitetu u Glasgovu sam primljen (ali ne postoji stipendija za srpske studente tako da od toga ništa), za ove ostale još čekam rezultate, ali verovatno ću morati da počnem studije ovde (master moram van). Medicinu sam odmah otpisao (da 5 god učim svaki mišić i košticu, a najnepriznatiji fax u Srbiji), ETF je priznat, ali trebao bih odmah početi sa neuroscience-om, tako da mi izgleda ne gine biologija, gde je opet najbliži smer Molekularna biologija i fiziologija, a ne želim da učim za taj prijemni!
Molim vas ako svako ko ima ideju šta bi bilo najbolje početi neka postuje (al bez zezanja), pogotovo imajući u vidu da ću master sigurno upisati negde van, i to baš na polju neuroinženjeringa.
Svaka ideja je dobrodošla! :D

Molekularna biologija je jedino resenje. Ucicesh detaljno Neurobiologiju i Biofiziku tako da ces imati dosta znanja iz te oblasti. Toplo preporucujem jer znam nekoliko ljudi koji se time bavi vani posle molekularne.
Medicinu nikako. ETF je previse tehnicni fakultet, dok na MBF imas dosta vise vezano za neurobiologiju kao nauku + ucish metode.

Usput, saosecam sa odbijanjem Kembridza, jer sam i sam iskusio to. Kao i sa blazenstvom da si primljen u Glasgov (ja bejah u Edinburgh) ali u to vreme Slovenija josh nije bila deo EU a mojima nije bilo na kraj pameti da roknu 10 000 funti za skolarinu :(

Poslednja izmena:
Svakako da si trebao odmah za Ameriku da konkurises jer su vece sanse da prijem a i stipendije nisu lose.

Ne bih ti savetovao da upisujesh medicinsku fiziku jer se prilikom mastera dosta gleda priznatost fakulteta vani, a molekularna je poznatija sa nashih fakulteta. U svakom slucaju, ti mozes da upises i opstu i experimentalnu fiziku npr i da kasnije nastavish na masteru sa neuronaukama. Ipak, ostacesh uskracen za bitan deo fiziologije, biohemije i molekularne biologije koje su vrlo vazne za razumevanje neuronauka i njenih grana. Usput, neki od profesora biofizike sa Bioloskog se i bave neuronaukama/neurofiziologijom tako da ces tu zaista dobro proci.

Da li se isplati studirati na etf-u biomedicinsko inzenjerstvo, da li je to bacanje vremena?

Da to i ja ponajvise planiram. U skoli matematiku imam 4 god 8 casova nedeljno, a biologiju samo 2 god po 2 casa, tako da bih za prijemni za bioloski doslovno trebalo da se ubijem od strebanja, plus sto se i na studijama uglavnom buba napamet koliko cujem. :\
Neuroinzinjering ma koliko bila uska specijalizacija ipak ima vise oblasti. Na ETF-u bi mi najbolje bilo Signale i Sisteme (koliko sam video po predmetima), ali bi to bilo usmeravanje ka inzenjerskom delu neuroinzinenjeringa (mada bih ja vise zeleo time da se bavim kao neuronaucnik). Ali uporedjujuci priznatost fakulteta i izglede za razmenu studenata sve vise mislim da je ova opcija na ETF-u mnogo bolja, pa bih eventualno kasnije mogao da nadoknadim znanja iz neurobiologije i psihologije...
Uopste mi nisu jasni ovi sa PMF-a, uci se 10 puta vise, a 10% od toga je zaista od koristi, ko da iz neke sujete ne zele da se menjaju, da postanu priznati u svetu, i studenti i profesori bi jednako imali koristi. A sve nam tako funkcionise...
Sve razmisljam da li bih mogao nekako bez veze da nadjem sponzora recimo ovde za Glasgow ili da konkurisem jos negde dok imam jos vremena... :\ :\ :\

E sad jel se gleda prosek u prvoj godini ako bi recimo za sledecu godinu konkurisao negde van?
I to sto kazes bubaju, to mi najteze pada. :\
E a sto si medicinu? =]

Danas se u nauci forsira multidisciplinarnost - na raznim problemima rade razni strucnjaci. U mojoj grupi koja se bavi posebnim domenima na celijskoj membrani zarazenih celija, nalaze se razni ljudi: biolozi, hemicari, medicinari, matematicari i fizicari cak. To ti je i poenta, svako ce problem da posmatra sa drugacije tacke gledista i da doprinese resenju. Medicinu sam odabrao jer mi se najvishe svidjala a i hteo sam siroko znanje o funkcionisanju organizma. U sushtini sve sto odaberesh ima bubanje. I na etf, i na medicini, i na bioloskom svugde. Ali nikada ne znash zasta ce ti trebati. Moja koleginica koja je studirala biologiju, nije razumela tokom studija u Ljubljani zashto je potrebno uciti alge, gljive, biljke kada nju samo zanima humana biologija. A ironija je sto jedan deo svog projekta radi na algi Chlorelli, i bez znanja botanike morala bi sve ispocetka da uci. U svakom slucaju ne kajem se zbog svog izbora. z:)

Da to i ja ponajvise planiram. U skoli matematiku imam 4 god 8 casova nedeljno, a biologiju samo 2 god po 2 casa, tako da bih za prijemni za bioloski doslovno trebalo da se ubijem od strebanja, plus sto se i na studijama uglavnom buba napamet koliko cujem. :\
Neuroinzinjering ma koliko bila uska specijalizacija ipak ima vise oblasti. Na ETF-u bi mi najbolje bilo Signale i Sisteme (koliko sam video po predmetima), ali bi to bilo usmeravanje ka inzenjerskom delu neuroinzinenjeringa (mada bih ja vise zeleo time da se bavim kao neuronaucnik). Ali uporedjujuci priznatost fakulteta i izglede za razmenu studenata sve vise mislim da je ova opcija na ETF-u mnogo bolja, pa bih eventualno kasnije mogao da nadoknadim znanja iz neurobiologije i psihologije...
Uopste mi nisu jasni ovi sa PMF-a, uci se 10 puta vise, a 10% od toga je zaista od koristi, ko da iz neke sujete ne zele da se menjaju, da postanu priznati u svetu, i studenti i profesori bi jednako imali koristi. A sve nam tako funkcionise...
Sve razmisljam da li bih mogao nekako bez veze da nadjem sponzora recimo ovde za Glasgow ili da konkurisem jos negde dok imam jos vremena... :\ :\ :\

Iako je izbor studija tvoja stvar svakako, i ne zelim da te teram da uzmesh neshto sto ne zelish ali i na ETFu ces imati gomilu predmeta koje ne volish i koji ti nece sluziti nicemu. Mislim da je njihov program falican jer ti necesh imati nikakvo znanje celijske biologije, biohemije, molekularne a da ne govorim o anatomiji i fiziologiji. A to je ono sto ce ti gledati najvishe prilikom upisa mastera vani. A koji ti je kriterijum po kome je ETF priznatiji od Bioloskog? Evo ja sam sa Medicinskog koji je priznat jedino u Iranu (i Kataru?) uspeo da konkurishem i udjem u uzi krug na 3 mesta (2 u Nemackoj i 1 u Ljubljani). U svakom slucaju, ostacesh uskracen za jako puno znanja iz biologije i biohemije koje se ne nadokandjuje lako. Najbolje je da uporedish programe studija i izaberesh.
Bioloski i svi naslednici PMF su izuzetno priznati fakulteti i dosta diplomaca je trenutno na doktoratu na Kembridzu i po Americi.

Sto se tice sponzora, svaki sponzor ce uloziti pare, ali da mu se vrati sa kamatom. Znaci da radish kod njega i to. U Americi ako se secam ima i spring admission, znaci da radish sada SAT testove i onda da konkurishesh za letnji semestar.

P.S. Jesi li razmisljao mozda o biohemiji? Program im je izvanredan!

Poslednja izmena:
Da objasnim ukratko moju situaciju. Idem u 3 godinu srednje elektrotehnicke skole, odlican sam ucenik. Elektrotehnika je jako dosadna, glupost, barem za mene, iako je veoma perspektivna i jako dobro placena.. Mene interesuje medicina, ali ne mogu ici direktno na medicinski fakultet. Jedno vreme je bila opcija da prvo zavrsim 3 godine Visoke zdravstvene skole u BG-u, pa da se posle prebacim na medicinski fakultet, nebitno gde, i da pocnem SVE OD PRVE GODINE, sto je meni nezamislivo. Dakle, ta opcija otpada. Mene interesuje fizika. Video sam potpuno slucajno na nekom sajtu da postoje programi vezani za medicinu na PMF-u.. I naravno, to me je zainteresovalo. Cim sam video smer Medicinska fizika, mislio sam to je to, a sa tim ubedjenjem sam "ziveo" koji dan, dok nisam ponovo otisao na sajt PMF-a, i video smer molekularna biologija.. I najrelevantnije pitanje, sta je bolje studirati( u smislu da nakon mastersa upisem doktorat vezan za neuroinzinjering, ne bitno da li ovde, ili u inostrasntvu). Ne spominjite mi ETF, onaj smer za biomedicinu, davno sam odustao od toga. Omovi zakoni, i crtanja sema su me dovoljno dotukla za ove 3 godine, ne mogu da zamislim da sve to ucim jos 5 godina.. Dakle, ko je imalo kompetentan da ma odgovori na sva ova pitanja, neka se oglasi. :)

Da objasnim ukratko moju situaciju. Idem u 3 godinu srednje elektrotehnicke skole, odlican sam ucenik. Elektrotehnika je jako dosadna, glupost, barem za mene, iako je veoma perspektivna i jako dobro placena.. Mene interesuje medicina, ali ne mogu ici direktno na medicinski fakultet. Jedno vreme je bila opcija da prvo zavrsim 3 godine Visoke zdravstvene skole u BG-u, pa da se posle prebacim na medicinski fakultet, nebitno gde, i da pocnem SVE OD PRVE GODINE, sto je meni nezamislivo. Dakle, ta opcija otpada. Mene interesuje fizika. Video sam potpuno slucajno na nekom sajtu da postoje programi vezani za medicinu na PMF-u.. I naravno, to me je zainteresovalo. Cim sam video smer Medicinska fizika, mislio sam to je to, a sa tim ubedjenjem sam "ziveo" koji dan, dok nisam ponovo otisao na sajt PMF-a, i video smer molekularna biologija.. I najrelevantnije pitanje, sta je bolje studirati( u smislu da nakon mastersa upisem doktorat vezan za neuroinzinjering, ne bitno da li ovde, ili u inostrasntvu). Ne spominjite mi ETF, onaj smer za biomedicinu, davno sam odustao od toga. Omovi zakoni, i crtanja sema su me dovoljno dotukla za ove 3 godine, ne mogu da zamislim da sve to ucim jos 5 godina.. Dakle, ko je imalo kompetentan da ma odgovori na sva ova pitanja, neka se oglasi. :)

Upiši ti istoriju ili tako nešto. Nisi ti za ineženjera, a kamoli da razmišljaš o doktoratu.

Čisto da znate, biomedicinski inženjerig je užasno složena oblast ima da se ukenj*ate od kompleksne analize, Furijeovih transformacija, digitalne obrade elektrofizioloških signala, filtriranja, simulacija i još što šta...

Kome je Omov zakon i crtanje šema dosadno, neka razmisli o nečem drugom, prigodnijem za njegove afinitete i sposobnosti.

Upiši ti istoriju ili tako nešto. Nisi ti za ineženjera, a kamoli da razmišljaš o doktoratu.

Čisto da znate, biomedicinski inženjerig je užasno složena oblast ima da se ukenj*ate od kompleksne analize, Furijeovih transformacija, digitalne obrade elektrofizioloških signala, filtriranja, simulacija i još što šta...

Kome je Omov zakon i crtanje šema dosadno, neka razmisli o nečem drugom, prigodnijem za njegove afinitete i sposobnosti.

Vidim vrlo dobro da nemas blage veze sta je elektrotehnika. Trebao si ici u srednju elektro skolu, pa bi video da se svaki strucan predmet svodi na Omov zakon, i postao sam alergican kada mi neko kaze: " Ovaj zadatak se moze resiti preko Omovog zakona." A sto se tice crtanja sema, sve 3 godine imamo makar 2 predmeta, ako ne i vise, gde stalno crtamo, i ja imam svoje razloge za to. Ne znam da li si primetio da sam napisao : "Dakle, ko je imalo kompetentan da ma odgovori na sva ova pitanja, neka se oglasi." Dakle, ne znam zasto si se ti uopste i javio, ali dobro. :) Takodje vidim da si VEOMA analizirao ovu temu, i da si uzeo, i napisao da upisem FTN, iako su ljudi koji su mnogo upuceniji od tebe gore naveli da se ne upisuju tehnicke nauke, jer na njima nema skoro nijedan predmet, uze povezan sa neuroinzinjeringom, ili uospte sa medicinom. I iako sam ja napisao da mi niko ne kaze da upisem tehnicke nauke, ti si svejedno to napisao. I izvinjavam ti se u ime svih onih ljudi koji ne vole monotone poslove.

Poslednja izmena:
Vidim vrlo dobro da nemas blage veze sta je elektrotehnika. Trebao si ici u srednju elektro skolu, pa bi video da se svaki strucan predmet svodi na Omov zakon, i postao sam alergican kada mi neko kaze: " Ovaj zadatak se moze resiti preko Omovog zakona." A sto se tice crtanja sema, sve 3 godine imamo makar 2 predmeta, ako ne i vise, gde stalno crtamo, i ja imam svoje razloge za to. Ne znam da li si primetio da sam napisao : "Dakle, ko je imalo kompetentan da ma odgovori na sva ova pitanja, neka se oglasi." Dakle, ne znam zasto si se ti uopste i javio, ali dobro. :) Takodje vidim da si VEOMA analizirao ovu temu, i da si uzeo, i napisao da upisem FTN, iako su ljudi koji su mnogo upuceniji od tebe gore naveli da se ne upisuju tehnicke nauke, jer na njima nema skoro nijedan predmet, uze povezan sa neuroinzinjeringom, ili uospte sa medicinom. I iako sam ja napisao da mi niko ne kaze da upisem tehnicke nauke, ti si svejedno to napisao. I izvinjavam ti se u ime svih onih ljudi koji ne vole monotone poslove.

Nemam, priznajem. :( Sve što znam je zrno pršine spram onoga što u elektrotehnici postoji. A išao sam i u srednju elektrotehničku školu nekad davno. Nego nije to ni bitno moje obrazovanje je ovde irelevantno. Da mi pređemo na ono što je bitno...

Da si lepo pitao ja bih ti rekao da upišeš FTN ili ETF, završiš tamo ono što nude na temu biomedicinskog inženjeringa, a potom se uključiš u program razmene studenata pa završiš master negde na zapadu uz lepu finu stipendijicu od koje ćeš moći i da živiš i putuješ okolo i još sačuvaš malo za kad se vratiš kući.

No pošto si kategorički rekao da želiš leba bez motike, da ti je sve elektrotehnika dosadna, a ipak bi da budeš inženjer i da bi nekako do doktorata :hahaha: bez puno muke, mogu ti samo reći da je to nemoguće i da si ti jedan veoma nepristojan mladić.

Cenim da ti je sa tim stavom najbolje da upišeš višu školu za vaspitačice, kao što već rekoh, nije ozbiljna nauka za tebe. ;)

Haha, bez prepucavanja na mojoj temi!! :D

Ovako, pitao sam u medjuvremenu 15-ak profesora sa ETF-a, Bioloskog, Medicinskog, i nekih stranih univerziteta, i svi do jednog mi savetuju ETF ili FTN da upisem (ali svi koji su mi odgovorili =]). Stvar je u tome, koliko je ko sad objasnio zasto, da je najbitan multidisciplinarni pristup predavanja sa ETF-a, i kako kazu, lakse cu nadoknaditi ono sta mi bude trebalo iz biologije nego elektrotehniku koja se ne bi ni pominjala na Bioloskom (neki su mi samo solomonski odgovorili da je potpuno svejedno, da cu sve ono sto propustim moci da nadoknadim kasnije).
Neuroinzenjering je jedna od oblasti koje su definicija multidisciplinarnih nauka, tako da @Ovlad realno bi mogao ako ti se posreci i da sa cistom matematikom ili psihologijom radis u nekoj extra laboratoriji koja se bavi neuroinzenjeringom, ali naravno bolje je, vece su ti sanse ako upises nesto konkretnije...
Tako ja sam se vec 99% odlucio za ETF (1% za FTN :P), nisam streberski tip tako da Biologija otpada (za osnovne, mozda master budem upisao iz neuronauka samih...

Da pitam vas akademce, jel znate mozda nekoga da je za vreme osnovnih studija da je otisao na razmenu studenata (u SAD, Kanadu)?

Haha, bez prepucavanja na mojoj temi!! :D

Ovako, pitao sam u medjuvremenu 15-ak profesora sa ETF-a, Bioloskog, Medicinskog, i nekih stranih univerziteta, i svi do jednog mi savetuju ETF ili FTN da upisem (ali svi koji su mi odgovorili =]). Stvar je u tome, koliko je ko sad objasnio zasto, da je najbitan multidisciplinarni pristup predavanja sa ETF-a, i kako kazu, lakse cu nadoknaditi ono sta mi bude trebalo iz biologije nego elektrotehniku koja se ne bi ni pominjala na Bioloskom (neki su mi samo solomonski odgovorili da je potpuno svejedno, da cu sve ono sto propustim moci da nadoknadim kasnije).
Neuroinzenjering je jedna od oblasti koje su definicija multidisciplinarnih nauka, tako da @Ovlad realno bi mogao ako ti se posreci i da sa cistom matematikom ili psihologijom radis u nekoj extra laboratoriji koja se bavi neuroinzenjeringom, ali naravno bolje je, vece su ti sanse ako upises nesto konkretnije...
Tako ja sam se vec 99% odlucio za ETF (1% za FTN :P), nisam streberski tip tako da Biologija otpada (za osnovne, mozda master budem upisao iz neuronauka samih...

Da pitam vas akademce, jel znate mozda nekoga da je za vreme osnovnih studija da je otisao na razmenu studenata (u SAD, Kanadu)?

Posavetovću i tebe kao i Ovlada preko pp-a, upiši ono što misliš da je najpribližnije onim čime želiš da se baviš, završi bachelor studije, a onda se ubaci na neki program master studija u EU. Ima ih gomila i svi su odlično stipendirani.

A koga si konkretno pitao sa Bioloskog fakulteta?

Pitao sam profesore Jasnu Šaponjić, Ivanu Bjelobaba, Marka Djordjevica, Selmu Kanazir, i Nadeždu Nedeljković.

Ovo sto kazes Paganko, to mi realno skoro svi savetuju, ali hocu da odem sto ranije, da pocnem zivot, necu da se vezem ovde za nekoga ako me kontas, kada vec planiram da odem van i da se posvetim karijeri. Resio sam da zivim u boljoj, normalnijoj drzavi, ne nameravam da se vracam u Srbiju kada zavrsim skolovanje (i da naplacujem dugove MMF-a :P).

Back