sta ste naucili od kako ste dobili decu?

Vratite se na temu, a o pelenama možete otvoriti posebnu temu.
Hvala :hvala:

svi pricaju kako je to velika promena,pa me zanima kako se vase razmisljanje promenilo od kako ste postali roditeli(prica je o svim aspektima zivota(ljubavi,politici,surovosti,neznosti...svega sto mozete da se setite....)?:)

- - - - - - - - - -

sad kontam ja da se neki ljudi menjaju,al me je recimo iritiralo kad sam slusala o nekim naglim promenama u karakteru(na osnovu izjave te osobe)pa mi nije bas jasno kako to najedanput shvatis prave vrednosti?zar nisi ranije znao/znala sve to?

- - - - - - - - - -

naravno ja bi pre da ovo bude neka lepa tema ,al sam se prvo setila onog komentara koji me je iznervirao:mrgreen:,vi pisite lepe stvari:D

Ja sam naucio dve veoma vazne stvari,
Jedna je , za mene neverovatno otkrice, da deca ma koliko mala bila, umeju veoma precizno da ocene ljude oko sebe, cesto mnogo bolje od nas starijih.
A druga, nazalost veoma ruzna , je da postoje roditleji kojima deca sluze samo bi preko njih ostvarile uticaj i kroz ucenu stigli do njima vaznih stvari.

svi pricaju kako je to velika promena,pa me zanima kako se vase razmisljanje promenilo od kako ste postali roditeli(prica je o svim aspektima zivota(ljubavi,politici,surovosti,neznosti...svega sto mozete da se setite....)?:)

- - - - - - - - - -

sad kontam ja da se neki ljudi menjaju,al me je recimo iritiralo kad sam slusala o nekim naglim promenama u karakteru(na osnovu izjave te osobe)pa mi nije bas jasno kako to najedanput shvatis prave vrednosti?zar nisi ranije znao/znala sve to?

- - - - - - - - - -

naravno ja bi pre da ovo bude neka lepa tema ,al sam se prvo setila onog komentara koji me je iznervirao:mrgreen:,vi pisite lepe stvari:D

Научила сам или боље рећи схватила:
да су ми приче о деци ,,колегиница мама'' досадне и предосадне и да се у парку играм како бих избегла то смарање,
да се све више бојим педофила, саобраћаја, крадљиваца органа и разне медијске пропаганде штетне по децу,
да не постоји мушкарац који ме може избацити из емотивне равнотеже,
да дете уме бити и ужасно саможиво и изразито саосећајно и оба неочекивано,
да су слаткиши опасан допинг од којег деца постају перпетум-мобиле баш кад треба да мирују
да ми треба бар два сата дневно потпуне самоће за коју пре рађања нисам схватала колико је битна и благотворна
да дете ствара оплемењујући увид у будућност
и да биолошки здрава жена која одлучи да никад не роди дете, не рачунам да је жена, него створење.

Poslednja izmena:
Карактер ми се није променио, и ништа посебно нисам научила.

Сем да је ова врста одговорности мајка свих одговорности.

И постала сам јача.

hajde da dodam jos par stavki u vezi sa marfijevim zakonom i jos par zapazanja :)...
- ako se vratis nervozan sa sljake, klinci ce bas te veceri postati hiperaktivni
- ako jednog ponedeljka slucajno zabravis da poneses rezervnu odecu u vrtic/jaslice, oni ce se bas tog dana totalno iskvasiti ili ispovracati u vrticu
- klinci ce se razboleti bas u onom periodu kada si prebukiran na poslu frka sa deadline-om
- kada poneses brdo igrackica u parkic, nece se igrati ni sa jednom...ako ne poneses ni jednu, kukace za svojim igrackicama
- jahace sar planinca i napuljskg mastifa kod dede i babe, ali ce se sakriti iza tebe kada vide pekinezera
- ako te drmne virus i budes u full-u malaksao, klinci ce imati 1001 "problem" koji moras resiti bas u tom trenutku, citanje pricice za laku noc je obavezno ili smak sveta, zakuntaju posle 22h. cim ozdravis, ne cita im se pricica, zakuntaju u 21h

bojao sam se da mi dete ne bude kreten ali kad sam video postove Adriane Lime ovde mislim da mi dete ima debele sanse da postane akademik.

:rotf:

- - - - - - - - - -

hajde da dodam jos par stavki u vezi sa marfijevim zakonom i jos par zapazanja :)...
- ako se vratis nervozan sa sljake, klinci ce bas te veceri postati hiperaktivni
- ako jednog ponedeljka slucajno zabravis da poneses rezervnu odecu u vrtic/jaslice, oni ce se bas tog dana totalno iskvasiti ili ispovracati u vrticu
- klinci ce se razboleti bas u onom periodu kada si prebukiran na poslu frka sa deadline-om
- kada poneses brdo igrackica u parkic, nece se igrati ni sa jednom...ako ne poneses ni jednu, kukace za svojim igrackicama
- jahace sar planinca i napuljskg mastifa kod dede i babe, ali ce se sakriti iza tebe kada vide pekinezera
- ako te drmne virus i budes u full-u malaksao, klinci ce imati 1001 "problem" koji moras resiti bas u tom trenutku, citanje pricice za laku noc je obavezno ili smak sveta, zakuntaju posle 22h. cim ozdravis, ne cita im se pricica, zakuntaju u 21h

istina

- - - - - - - - - -

Počela sam da se interesujem za politiku, stanje u državi, globalna dešavanja i generalno za budućnost. Dok nisam imala decu, živela sam u svom svetu i nije me bilo briga da li će sutra biti apokalipsa.
Naučila sam da brinem i od drugima, a ne samo o sebi. Pri tom ne mislim samo na moju decu nego uopšteno. Pre dece sam bila užasno samoživ stvor.
Izveštila sam se u komunikaciji i emocionalna inteligencija mi je na vrhuncu jer moram da umem da "provalim" šta kontaju u svojim glavama i na koji način da ih navedem da se ponašaju u skladu sa pravilima, a da to ne dožive kao naredbu. To primenjujem i na muža i slažemo se kao nikad pre. :D
Naučila sam da se uzdam u sebe i samo sebe jer je to jedini siguran put. Pre dece sam se više oslanjala na druge ljude pa sam prolazila kao bos po trnju. Ali mi to tada nije toliko smetalo, sada nema šanse da se prepustim stihiji.
I shvatila sam kolika je moć ljubavi i da je moguće voleti više od jednog stvorenja celim srcem i nepodeljeno. I ne samo to nego voleti nekoga više nego sebe.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Shvatila sam da moze da se voli vise nego sto sam volela.
Pomenuse, I ja sam pocela da se bojim, ne preterano, ali ranije nisam uopste.
Manje spavam, a vise radim I ne znam kako mi to uspeva, s obzirom da ni ranije nisam spavala mnogo.
Ranije sam uvek stavljala sebe prvu, vise ne.

- - - - - - - - - -

Научила сам или боље рећи схватила:
да су ми приче о деци ,,колегиница мама'' досадне и предосадне и да се у парку играм како бих избегла то смарање,
да се све више бојим педофила, саобраћаја, крадљиваца органа и разне медијске пропаганде штетне по децу,
да не постоји мушкарац који ме може избацити из емотивне равнотеже,
да дете уме бити и ужасно саможиво и изразито саосећајно и оба неочекивано,
да су слаткиши опасан допинг од којег деца постају перпетум-мобиле баш кад треба да мирују
да ми треба бар два сата дневно потпуне самоће за коју пре рађања нисам схватала колико је битна и благотворна
да дете ствара оплемењујући увид у будућност
и да биолошки здрава жена која одлучи да никад не роди дете, не рачунам да је жена, него створење.
Oh, ovo za sat-dva samoce, kakva istina.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Cica Maco promenio mi se i to dosta ! Shvatila sam pravu smisao svog zivota..shvatila sam sta znaci bezuslovna ljubav .shvatila sam da mogu mnogo vise voleti.. sad znam da razmisljam i mozgom a i srcem.. prestala sam na svet da gledam koz ruzicaste naocare..pogotovo jer sam mlada postala mama..zrelija sam..ponasanje mi se promenilo, u nekim situacijama i stav. Nacin razmisljanja..odjednom sam odrasla ...mogla bih do sutra pisati....

Zivot se promeni za tren. Nikad nisam razmisljala da cu upovracanu bebu drzati u narucju, da cu ustajati vise puta preko noci, da cu biti toliko umorna u toku dana da necu imati snage da operem sebi kosu, da necu imati snage da popricam sa prijateljicama, da cu pozeleti da imam jos jedan par ruku, jer su mi dve bile nedovoljne.Vremenom, kako dete raste tako se i zivot menja. Nadjes se zateknutom, pitanjima o vasioni, ishrani, ratu, miru, smrti i slicno. Odgovoris na sva ta piitanja i onda upitas sebe : "Jel sam ovo bila ja koja sve ovo zna?". A znas, jednostavno znas, postala si na neki nacin odrasla. To mu nekako dodje kao i vozacka dozvola, dobijes je a ne usudjujes se da vozis. Ali moras. Kreces polagano dok ne steknes rutinu. Posle sve ide kako treba. A za sve to potrebno je vreme.

Poslednja izmena:

Back