Sta se radi u klanicama?

Zbog ovoga sam ga pitao da li je video klanicu.Tvrdi da skoro pa zive svinje ubacuju u mlinove i melju ih u preradjevine...
Slazem se da biljke ipak ne osecaju (mada se neki nece ni sa tim sloziti ali to je vec druga prica),ali ovo sta pise je potpuna dezinformacija koju guraju vegani u svom agresivnom napadu na ostale...
Rekao je "bez vremena za neuralnu smrt", pod kojom, pretpostavljam, misli na "hlađenje" nakon klanja.

Nema šta da se neko složi ili ne složi da li biljke osećaju ili ne, nauka kaže da reaguju na nadržaje, ali to nije nije isto što i senzacije koje omogućava postojanje nervnog sistema, pa i senzacija bola. Biljke ne osećaju bol, životinje osećaju.

Biljke imaju memoriju. Mogu da čuvaju i koriste sačuvane informacije, ali neće otići kod pshoterapeuta i pričati o tome. Najbolji primer je biljka mesožderka. Ona se zatvara uz pomoć dlaka koje ima na listovima. Kada buba sleti na biljku i dotakne dlake, u zamci je. Ali, ako dodirne jednu dlaku, ništa se neće desiti. Ako dodirne jednu i posle manje od 20 sekundi drugu dlaku, opet je u zamci. Ako prođe više od 20 sekundi, neće se zatvoriti.

https://www.vice.com/rs/article/nzbgpx/pitali-smo-biologa-da-li-biljke-oseacju-bol

mozda to nije ono sto mi smatramo osecanjima

ali ko kaze da smo mi u pravu , mozda su osecanja biljaka jaca nego nasa , ali ih mi ne percipiramo kako treba.

To veze nema sa memorijom, za memoriju su potrebne kompleksne moždane strukture koje bi mogle da ih storniraju i evociraju.

Biljke reaguju na nadražaje, i naravno da i tu tome, kao svaki živi organizam, slede određene pravilnosti, ali to nema veze sa osećajima. To su impulsi i nadražaji organizovani u paterne.

Pa, ako već moraju da umiru da bi bile na našem stolu, poželjno je da ne pate dok umiru, tako shvatam apel teme. Znate, lično, vrlo malo životinja jedem, a i to jednom nedeljno, nekako mi je samo telo ostavilo tu poruku pa se time i vodim. Ne znam da li su umirale u bolnom procesu na putu do mene.

Nije mi se uopšte dopalo ovo što sam videla, ali nekako se na trenutak poistovećujem sa svim mesožderima u životinjskom svetu koji i nemaju baš mnogo obzira za to da li im plen pati dok ih oni ''upotrebljavaju'' za svoj opstanak. Šta bi inače bilo rešenje za ovaj problem?
Proizvesti meso koje u startu nije životinja koja ima svoj život, nego je ono- samo meso koje vam je potrebno. Hm... :think:
Eto... Do tad će svrha pojedinih životinja biti da nam dođu na sto. :sad2:

Svi oni koji se bave sirenjem vegetarijanske ishrane mogli bi da pocnu da misle i na ljude, recimo na one ljude koji nemaju gde da uberu, a gde je zivotinjsko meso bogatstvo. Pa da lepo rasire svoje veze i pobrinu se da veci deo ljudi ima hranu.
Inace, pricati o nacinu ubijanja zivotinja gajenih da bi se veci deo bacao jos u zemlji gde se najvecim delom zivotinje humano ubijaju licnim zalaganjem i gde nekad cela porodica pati sto se neko prase kolje, je malo neodmereno.

Samo da kazem forumasu TnO - u , niti sam mesar niti bih mogao i kokos ubiti , ali ko nije bio u nekom selu
ili gradu kad se neka zivotinja da tzv nazovrm -kolje-
Pa to prvo zveknu macolom u zivotinjsku glavu ili prikace struju na njihove usi pa onda dugo vremena pretrazuju -grkljan- , mesto da zivotinji skrate muke , pa taj mesarski posao nije za svakoga , nije njihov pogled sasvim bistar. .
Pa tek sto su ga -ubili- stave u vrucu vodu ili deru (kad nastaje neuralna -smrt-) .
Mislis da je bolje u klanicama , gde se meso zaledjava na -40 ,pa se onda odledjava i preradjuje, a znamo iz skole
sto se neke namirnice povrgavaju dubokom zaledjavanju , je li ko kad pogledao koliko mu je staro meso po zigu
na njemu , nije .
A seljaci su sami sebi krivi sto hrane zivotinje hormonima i sto im daju kalijumovu so da bi zivotinje zadrzale u njima sto vise vode i bile teze. A gde ima kalijuma da nema delic promil -radioaktivnosti -?

(A opet da kazem da jedem meso .)

Back