Šta se dešava sa jajima?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.444
Dobro, kod nas još uvek ima dovoljno jaja, mada su znatno poskupela nego prošle godine. Ali ponegde u svetu vlada prava nestašica. U Americi pogotovo.
Kažu da je zbog ptičijeg gripa i rata u Ukrajini, ali smrdi na nešto mnogo dublje.

Neki misle da je namerno izazvano. Zašto, pitam se?

file-20220810-13-j2s91z.jpg

čitao sam da napumpaju one piliće vodom ili nekom tečnošću da budu velika i debela?
zbog popularnosti piletine i govedine u americi sve je to tretirano hormonima brzog rasta (koji se prenose na ljude). U americi je mnogo zdravije svinjsko meso i curetina jer oba su nepopularna, pa nece da trose dodatne hemikalije da povecaju profit.

oni napumpaju?

jos pre neki 5 godina kaze mi lokalni mesar - nisi svestan koliko sa novom hemijom moze da se ugura vode u meso. Mnogo vise nego sto mozes i da pomislis.

I stvarno, kad se ubaci tako neko meso da se przi ono ispusti vode kao da je neki sundjer, a ne meso.
Fora je, ako mogu da povecam tezinu tako sto cu da ti uvalim vodu po ceni mesa ... a to ne moze da se dokaze, pogotovo kad je zamrznuto ... eto profita!

Uzmite sveze meso, hermeticki ga zatvorite u kesu ili kutiju, izvadite posle 2 dana u zamrzivacu - koliko leda ste odbacili kad ga izvadite? I koliko jos vode ispusti kasnije kad pocnete da ga kuvate.

Neki tehnolog hrane sa kojim sam pricao takodje kaze - vidis lepo crveno meso u samoposluzi, mislis stiglo sveze sad, a ono - farbano! da izgleda sveze - kaze - ne zelis da vidis meso pre tog tretmana - nikad ga ne bi kupio - svi lesevi su sivi. Cest slucaj je ako operete meso pre no sto pocnete da ga kuvate, pecete i przite - primeticete vrlo brzo da gubi tu lepu svezu crvenu boju na koju se vizuelno palimo.

E sad, dal' jedem meso, jedem, al' se cesto i zapitam sta zapravo jedem. Pa pomislim mozda bolje suvo meso...

pa da.. da se sto vise zaradi, stede na hrani, logicno da koka nema kalcijuma i minerala za jaja... pa dok to shvate, ispadne haos na berzi kokosijih jaja. potom sire sarene laze i sve u krug. to nije samo slucaj sa kokama

a raja ko raja, taman im dobro dodje da polemisu o teorijama zavera ili vec... sta im prvo padne na um. vazno da se ne prica o prodaji zastarelih projektila i bioloskim ratovima. a idealno sto se ne puca nad njihovim glavama, nego tamo negde... u ukrajini ili na kosovu, srbiji, iraku itd

Back