Šta se dešava kada mesec dana jedete ultraprerađenu hranu?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.444
download.jpg

Televizijski voditelj BBC-ja dr Chris van Tulleken jeo je 80% dijetu ultraprerađene hrane. Za četiri nedelje dobio je 7 kilograma, izgubio san, uznemirio se, imao je nizak libido i osećao se 10 godina starijim.

Biomarkeri su takođe pokazali da je njegov mozak stvorio nove veze koje povećavaju rizik od ponavljajućeg jedenja poput reakcije mozga na duvan i alkohol. Dijeta mu je povećala hormon gladi (grelin) za 30% i brže je jeo hranu.

Ultraprocesirani proizvodi povezani su sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2, bolestima srca, rakom i povećanim rizikom od smrtnosti od svih uzroka; metabolička bolest takođe povećava rizik od teške bolesti i lošeg ishoda od COVID-19.

Ključno je zapamtiti da je hrana temelj vašeg zdravlja i dugovečnosti. Razmislite o postavljanju cilja da 90% prave hrane i 10% ili manje prerađene hrane napravi značajnu razliku u upravljanju telesnom težinom i ukupnom zdravlju.

Poslednja izmena od moderatora:
Prerađena u odnosu na ultra prerađenu hranu i zašto je to važno za vaše zdravlje

Sve što menja osnovnu prirodu poljoprivrednog proizvoda - grejanje, zamrzavanje, rezanje kockicama, sok - je prerađena hrana.

Nutricionisti su termin ultra prerađene hrane počeli da koriste pre oko 10 godina. Jedan sistem klasifikacije sumira kao „grickalice, pića, gotova jela i mnogi drugi proizvodi stvoreni uglavnom ili u potpunosti od supstanci ekstrahovanih iz hrane ili izvedenih iz sastojaka hrane a sa malo netaknute hrane. Primeri bi mogli da uključuju pakovani čips, bezalkoholna pića i bombone. "Stvari koje su spakovane i gotovo spremne za jelo sa malo posla". "Stvari poput jela od pirinča, jela od testenina - sve što treba da uradite je da dodate vodu i stavite ih u mikrotalasnu pećnicu."

Ne treba biti akcenat na hrani po meni

Nego na fizickoj aktivnosti, trening, sport na prvom mestu.

Ako nema kretanja - dzabe birate gorivo jer vam automobil stoji u garazi.

Prema tipu masine odredjuje se gorivo.

Hrana je tek na drugom mestu, nije najbitnija.

Ovo nije baš tačno... Zato što tvoje telo nije auto da se ugasi kada se ne vozi, ono radi makar ti i sedeo, apsorbuje ono što si uneo u sebe.

Ovo nije baš tačno... Zato što tvoje telo nije auto da se ugasi kada se ne vozi, ono radi makar ti i sedeo, apsorbuje ono što si uneo u sebe.

Moje telo jeste automobil
6-3.jpg

Tvoje telo je takodje automobil
17-funny-car-pictures.jpg

To sto telo radi makar ti sedeo to se zove bazni metabolizam, ili u automobilskoj industriji poznatije kao rad u leru kada je menjac izbacen iz brzine.

Razlika izmedju mog i tvog automobila je ta sto ja moj vozim na trkama nekoliko puta dnevno a ti tvoj drzis u garaziranom stanju.

Nema potrebe dalje da ti objasnjavam edukuj se, uci, citaj jer moje vreme kosta a ti para nemas.

Aufiderzen.

Moje telo jeste automobil
Pogledajte prilog 956432

Tvoje telo je takodje automobil
Pogledajte prilog 956433

To sto telo radi makar ti sedeo to se zove bazni metabolizam, ili u automobilskoj industriji poznatije kao rad u leru kada je menjac izbacen iz brzine.

Razlika izmedju mog i tvog automobila je ta sto ja moj vozim na trkama nekoliko puta dnevno a ti tvoj drzis u garaziranom stanju.

Nema potrebe dalje da ti objasnjavam edukuj se, uci, citaj jer moje vreme kosta a ti para nemas.

Aufiderzen.

Ugašen auto u garaži i rad u leru nije isto, tako da sledeći put napravi bolje poređenje ako već hoćeš da istakneš nešto.

Pojma nemaš o mom automobilu, a ni gde ga držim, tako da si površan toliko da nemaš šta ni objašnjavati.

Back