Učitelj neće da radi s mojim detetom
Kada smo već kod održavanja časova, postoje i komentari kako učitelj ne želi detetu da objasni već vi kući morate da radite sa detetom. Pa dobro, evo najlakšeg i najboljeg objašnjenja. Okupite detetove drugove i drugarice, da ih bude ukupno oko dvadesetak, dajte sebi 45 minuta i svakom detetu posebno objasnite (sa svim detaljima) zašto je 2+2=4. Pritom vodite računa da deca ne galame, da ne ometaju drugu decu, predvidite šta će ko da uradi u svakom mogućem momentu, objašnjavajte gradivo detaljno, objašnjavajte svakom ponaosob, izdvojite par minuta da upišete čas, par minuta da pregledate domaći i par minuta na kraju časa da sve što ste radili ponovite i sve to spakujte u 45 minuta. Ako vam sve to uspe, čestitam, vi ste genije nad genijima. Ne razumem zašto neki roditelji ne žele sebe da uključe u radu sa detetom. Pa zar vi kući ne pogledate šta vam je dete tog dana radilo u školi, zar ne vežbate sa detetom, ne učestvujete ni u kom pogledu? Zar očekujete da vam učitelj dođe kući i radi sa detetom na onome što ono nije usvojilo u školi?
Znam da je svaka školska godina stresan period za svakog roditelja. Naročito u finansijskom smislu. Zbog toga smo i prinuđeni da slušamo izjave tipa: “Šta li ova učiteljica samo izmišlja, te kupi knjige, sveske, bojice, pribor, a da se detetu obnovi odeća i obuća, a užina… Da pare rastu na drvetu opet ih ne bi bilo dovoljno, a ona izmišlja svake godine druge knjige, ne može dete da koristi stare. I za šta im uopšte služi po nekoliko udžbenika za jedan predmet, pa ovakva sveska, pa onakva…“.
Evo ovako stoje stvari. Učitelj ništa od ovoga ne izmišlja i ne traži. U Zakonu o osnovnom obrazovanju jasno stoji – „Nacionalni prosvetni savet donosi na predlog ministra nastavne planove i programe za osnovno obrazovanje… U ostvarivanju obrazovno – vaspitnog rada koriste se udžbenici i nastavna sredstva koje na predlog nadležnog zavoda, odobri ministar. Ministar može da odobri više udžbenika za isti predmet u istom razredu“. Dakle, učitelj ne izmišlja potrebu za udžbenicima. Mada mislim da je pojedinim roditeljima mnogo bitnije da im je dete obučeno po poslednjoj modi nego što im je bitno iz čega će učiti. A što se užine tiče, ne moraju se svakog dana kupovati sokovi, sendviči, peciva, sami spremite deci užinu, biće i ukusnija i zdravija. Ali to je već druga tema.