Шта припремате и купујете за Божић и Бадње вече?

Ne pripremam nista niti slavim bilo koji oficijalni praznik zaboli me tuki za sve a posebno religiju.
Grozim se kad vidim kako su ljudi bedni i glupi a ponasve i trivijalni.
Ko normalan u veku nauke i tehnike moze da veruje u isprazne religijske budalastine.
Ocito je da ima magaraca koji masakriraju sumu valjaju se po slami izvrse pokolj prasica pucaju kao u Bejrutu opijaju se kao majmuni i ponasaju se krajne nenormalno i nemoralno uz podrsku popova lopova.
Patrijarh kad se razboleo nije otisao na ostrog da molitva i tamo se leci nego je pohitao na vma avaj doktori pomagajte ....pametnom dosta o bogu isusu kog je rodila devicaz:shock: otac mu se vec jednom zenio.....dakle sto bi rekao narod od zla oca i jos gore majke i sad da se slavi njegovo rodjenje koje moz biti i 25 12 i 07 01 ko je ovde lud.
Bozic je porodicni praznik koji ako ne zelis i ne mora da ima veze sa religijom. Mozes da ga shvatis kao dan okupljanja porodice oko svecanije postavljenog stola, oko bogatijeg rucka. Ja sam par godina u instranstvu slavila Bozic 25.12 jer sam to posmatrala iz druge perspektive.
Ako ni to ne zelis onda si promasio temu, jer ne vidim zasto se rugas i podsmevas ljudima koji u tome uzivaju. Religijski ili tradicionalno, kako ko.

- - - - - - - - - -

Ne pripremam nista niti slavim bilo koji oficijalni praznik zaboli me tuki za sve a posebno religiju.
Grozim se kad vidim kako su ljudi bedni i glupi a ponasve i trivijalni.
Ko normalan u veku nauke i tehnike moze da veruje u isprazne religijske budalastine.
Ocito je da ima magaraca koji masakriraju sumu valjaju se po slami izvrse pokolj prasica pucaju kao u Bejrutu opijaju se kao majmuni i ponasaju se krajne nenormalno i nemoralno uz podrsku popova lopova.
Patrijarh kad se razboleo nije otisao na ostrog da molitva i tamo se leci nego je pohitao na vma avaj doktori pomagajte ....pametnom dosta o bogu isusu kog je rodila devicaz:shock: otac mu se vec jednom zenio.....dakle sto bi rekao narod od zla oca i jos gore majke i sad da se slavi njegovo rodjenje koje moz biti i 25 12 i 07 01 ko je ovde lud.

Patrijarh je bio pametan i skolovan covek. Ni jedan takav nece pomoc traziti od Boga u bolesti vec u medicini. Oni koji pohitaju u molitve i u crkvu kada se razbole krenuli su putem bez povratka...

Bozic je porodicni praznik koji ako ne zelis i ne mora da ima veze sa religijom. Mozes da ga shvatis kao dan okupljanja porodice oko svecanije postavljenog stola, oko bogatijeg rucka. Ja sam par godina u instranstvu slavila Bozic 25.12 jer sam to posmatrala iz druge perspektive.

Подржавам начин размишљања. Нисам хтео у првом посту да детаљније коментаришем и у овом смислу јер ми је било помало жао човека који не слави празнике које 99% других људи славе (али, сви смо ми различити и свако има право да одлучи шта жели да ради у свом животу). По мени је једноставно жалосно да за Нову Годину и Божић будете "инатно дете" које без пријатеља бојкотује у шпајзу и броји тегле "на научној основи", јер побогу, то инатно дете не воли празнике где се други људи лепо проводе уз пријатеље и породицу, мире, праштају и помажу другим људима са једне стране, а са друге једноставно настављају традицију стару вековима, а нарочито кад узмем у обзир да исто то "инатно дете" ради то у име неког непостојећег циља који је једноставно и више него нетачан, смешан, жалостан, тотално превазиђен и заостао у данашње време "науке и технологије" како то исто инатно дете наводи (једноставно мораш да будеш много, не знам како то другачије да напишем, осим глуп и заостао, да напишеш да те у садашње време поштовање вере и традиције спречава да будеш научник, или да се лепо проведеш за дочек нове године уз пријатеље и породицу иако ниси верник (али, исто тако мислим, да без обзира на све што сам написао, није моје да му судим). Ово је само неко моје мишљење о том посту, али исто тако наглашавам да ја лично једноставно не познајем довољно тог члана форума и да претпостављам да вероватно и он има неке своје друге разлоге због чега не слави Нову Годину и Божић, или их можда ипак прославља на неки његов начин... z;)

Поред свега, истом том "инатном детету" желим да му Бог помогне да пронађе пријатеље са којима ће прослављати празнике (на научни, технолошки, верски или неки начин који њему одговара) и да пронађе свој мир, срећу, радост и весеље. z:)

Patrijarh je bio pametan i skolovan covek. Ni jedan takav nece pomoc traziti od Boga u bolesti vec u medicini. Oni koji pohitaju u molitve i u crkvu kada se razbole krenuli su putem bez povratka...

Вера, поред осталог, даје и једну унутрашњу снагу за превазилажење многих животних ситуација и може бити снажан покретач воље. Мислим да си се погрешно изразила. Патријарх налази и помоћ и снагу и у својој вери (једно не искључује друго и није супростављено). У преводу: паметном и школованом човеку који верује у Бога нимало не смета да заједно са својом вером у Бога оде код лекара. z;)

Подржавам начин размишљања. Нисам хтео у првом посту да детаљније коментаришем и у овом смислу јер ми је било помало жао човека који не слави празнике које 99% других људи славе (али, сви смо ми различити и свако има право да одлучи шта жели да ради у свом животу). По мени је једноставно жалосно да за Нову Годину и Божић будете "инатно дете" које без пријатеља бојкотује у шпајзу и броји тегле "на научној основи", јер побогу, то инатно дете не воли празнике где се други људи лепо проводе уз пријатеље и породицу, мире, праштају и помажу другим људима са једне стране, а са друге једноставно настављају традицију стару вековима, а нарочито кад узмем у обзир да исто то "инатно дете" ради то у име неког непостојећег циља који је једноставно и више него нетачан, смешан, жалостан, тотално превазиђен и заостао у данашње време "науке и технологије" како то исто инатно дете наводи (једноставно мораш да будеш много, не знам како то другачије да напишем, осим глуп и заостао, да напишеш да те у садашње време поштовање вере и традиције спречава да будеш научник, или да се лепо проведеш за дочек нове године уз пријатеље и породицу иако ниси верник (али, исто тако мислим, да без обзира на све што сам написао, није моје да му судим). Ово је само неко моје мишљење о том посту, али исто тако наглашавам да ја лично једноставно не познајем довољно тог члана форума и да претпостављам да вероватно и он има неке своје друге разлоге због чега не слави Нову Годину и Божић, или их можда ипак прославља на неки његов начин... z;)

Поред свега, истом том "инатном детету" желим да му Бог помогне да пронађе пријатеље са којима ће прослављати празнике (на научни, технолошки, верски или неки начин који њему одговара) и да пронађе свој мир, срећу, радост и весеље. z:)

Вера, поред осталог, даје и једну унутрашњу снагу за превазилажење многих животних ситуација и може бити снажан покретач воље. Мислим да си се погрешно изразила. Патријарх налази и помоћ и снагу и у својој вери (једно не искључује друго и није супростављено). У преводу: паметном и школованом човеку који верује у Бога нимало не смета да заједно са својом вером у Бога оде код лекара. z;)

Mogu da se slozim sa tobom da nisam svoju ,misao lepo iskazala. Naravno da nauka i religija nisu suprostavljene. Licno posle jedne zivotne epizode, sam malo sa Bogom kao takvim u problemu mada nikada ne negiram da je mozda bas i on odigrao ulogu, pored tradicionalne medicine. Mogu i da ispricam samo ne znam koliko je auditorijumu to zanimljivo :confused:

Mogu da se slozim sa tobom da nisam svoju ,misao lepo iskazala. Naravno da nauka i religija nisu suprostavljene. Licno posle jedne zivotne epizode, sam malo sa Bogom kao takvim u problemu mada nikada ne negiram da je mozda bas i on odigrao ulogu, pored tradicionalne medicine. Mogu i da ispricam samo ne znam koliko je auditorijumu to zanimljivo :confused:

Искрено, стварно не знам шта да ти напишем, осим да мислим да те разумем (постоје емоционалне ствари које "чувамо" у нама, а које су последица појединих великих емоционалних дешавања). Речи у неким ситуацијама не могу да опишу поједине емоције. У овом случају ја се искрено извињавам обзиром да сам вероватно постом несвесно иницирао подсећање на неки догађај. Могу да ти кажем само да сам свој лични емоционални мир након неких догађаја који су се мени догодили пронашао у сасвим искреној краткој дневној молитви са жељом за "боље сутра" (као и у томе да сам дефинитивно научио да уживам у малим свакодневним стварима и догађајима). Нисам ни ја сигуран да желим да наставим писање у том правцу јер стварно не желим да неко помисли да пропагирам нешто (не интересује ме уопште да се бавим нечим таквим). Поштујем и своју и туђе вере, желим свима најбоље, а човека стварно ценим само по томе какав је човек (не по боји коже, верској припадности или било чему другом).

Све најбоље и велики поздрав.

Мушки род се извињава, али, "Једна ласта не чини пролеће". Чињеница је да се улаже велики труд у спремање Божићних и новогодишњих празника и поштујем то (а, поштујем и оне друге свакодневне активности које свака жена свакодневно обавља у кући). z;)

п.с. Може чаша воде z:D (шала)
Ne generalizujem,ne obracam se tebi direktno. :) Napisala sam uopsteno jer cesto cujem koliko muski ne postuju kada zensko sprema za praznike."A sta si to radila,hajde Boga ti" do "samo si spremila svu hranu i prala sudove,nije to nista posebno." :mmmm:
P.S.Moze :D .(Znam.)

Interesantno kako svi postuju savete sa tv-a kako trpeza treba da bude bogata, a nigde saveta o deljenju viska hrane i pomaganju onima koji je nemaju.
Ja recimo pamtim da kad sam bila mala, ko je slavio Bozic za Badnje vece uvek je vise hrane delio nego sto je ostavljao na stolu! Za veceru se spremao posan pasulj, neka posna pita i mnogo suvog voca. Sarenilo i preterivanje je cini mi se nova potrosacka moda.
U Banatu jedini obicaj koji mi se dopada je korindjaski: deca idu od kuce do kuce i pevaju bozicne i saljive pesme a kao nagradu dobijaju voce, slatkise, nekada i novac.
Sutra je tzv. Mali Bozic, prvo sto sam jutros procitala je da na stolu treba da bude peceno prase! Moram reci da to prvi put u zivotu cujem.
Uvek je bilo da se sprema svecani rucak, ali sta ce ko spremiti zavisi od vise faktora :)

Interesantno kako svi postuju savete sa tv-a kako trpeza treba da bude bogata, a nigde saveta o deljenju viska hrane i pomaganju onima koji je nemaju.
Ja recimo pamtim da kad sam bila mala, ko je slavio Bozic za Badnje vece uvek je vise hrane delio nego sto je ostavljao na stolu! Za veceru se spremao posan pasulj, neka posna pita i mnogo suvog voca. Sarenilo i preterivanje je cini mi se nova potrosacka moda.
U Banatu jedini obicaj koji mi se dopada je korindjaski: deca idu od kuce do kuce i pevaju bozicne i saljive pesme a kao nagradu dobijaju voce, slatkise, nekada i novac.
Sutra je tzv. Mali Bozic, prvo sto sam jutros procitala je da na stolu treba da bude peceno prase! Moram reci da to prvi put u zivotu cujem.
Uvek je bilo da se sprema svecani rucak, ali sta ce ko spremiti zavisi od vise faktora :)

Није ти пало на памет да неко слави онако како је научио од детињства?

Не сећам се да смо ми делили храну, јер нисмо имали коме, сем да изађемо на улицу па да нудимо.

А трпеза је увек била богата, и код бабе и дете, и код мојих родитеља, па тако и код нас.

Као што је обичај да се за Ускрс на столу нађе јагњетина, тако се за Божић коље прасе.

И то нема везе са телевизијом, неке ствари и даље не радимо као што кажу на тв-у, него онако како су нас стари научили.

Није ти пало на памет да неко слави онако како је научио од детињства?

Не сећам се да смо ми делили храну, јер нисмо имали коме, сем да изађемо на улицу па да нудимо.

А трпеза је увек била богата, и код бабе и дете, и код мојих родитеља, па тако и код нас.

Као што је обичај да се за Ускрс на столу нађе јагњетина, тако се за Божић коље прасе.

И то нема везе са телевизијом, неке ствари и даље не радимо као што кажу на тв-у, него онако како су нас стари научили.

palo mi je na pamet.
takodje mi je palo na pamet da ne kupim ono sto sluzi za hvalisanje, ili onu kolicinu hrane koja se kuvala iznad ognjista za mnogoclanu porodicu, ili ono sto ti bilo ko kaze, a nece se pojesti. danas su izuzetno retke porodice koje za veceru, ili tri vecere mogu pojesti celo prase, a retko kome padne na pamet da kupi pola ili cetvrtinu, a ostatak novca uplati na neki od silnih ziro racuna za gladnu ili bolesnu decu!
uvek ima kome da se da, ali nas strah od siromasne trpeze je izgleda mnogo veci od otvaranja ociju.

Ne znam za vas ali meni se jos vuce hrana od Badnje veceri. Sada sam presipala iz vece u manju ciniju a ponesto i bacila. Strasno mi je da bacam hranu ali nemam izbor.
Da li dobro procenite količinu kada spremate za praznike ili se zlopatite sa ostavima narednih dana?

Ona sprema.Ostanu sarme,po nekad i suva crvena punjena paprika.Pojede se svakako posle Bozica.Sve ostalo se pojede dan pre jer se spremaju manje porcije a ovo je da ima bas.

Postoje komunisti koji su naprasno postali "vernici" koji "uce" sa tv ekrana,iz novina sta,kako jer je to moderno u "novijoj istoriji Srbije".Postoje ljudi koji su ostali bez babe/dede/oca/majke a strasan je stres da sam spremas odjednom,frka kako se nesto ne bi zaboravilo i tako.Pohlepni.Ali najvise je sirotinje koja samo za praznike sme u kucu da unese dosta mesa,svega a da ne bude prebacivano "raspikuco/bacas pare" vec se podrazumeva kao normalno.
Mi smo vernici ali ne fanaticni ne deklarativni vec od srca.Bogata trpeza podrazumeva sustinski da svega ima po malo.Obicaj da se nesto hrane ostavlja na stolu tokom noci (voce/suvo voce,ajvar itd.isl.) vezan za pretke.
Ne znam sta smatras pod sarenilom i preterivanjem,ne mogu da komentarisem.Badnji dan se posti ceo dan ne samo uvece tako da je normalno da hrana ostane.Posna hrana je slabija od mrsne i vise treba da se covek zasiti.
Ko je te srece da nakon praznika ima za prase da.Ko nema barem malo praseceg mesa valja da se ima na stolu.Izguglala sam zasto ali zaboravila - i bez toga zna se,za praznike ide prase :D iz drugog,istorijskog razloga.
#Srbija (To potice jos iz vremena okupacije Srbije od strane Turaka - okretalo se prase na raznju jer nisu ulazili da otimaju - ne jedu prasetinu.)
Sto se tice deljenja.Crkva deli sokove,voce,peciva,rakiju za Badnje vece.Ovako da bi se delilo treba neko da zeli da uzme a to se cesto danas smatra izuzetnom uvredom.Niko ne zeli da bude obelezen time sto ce im se dati - ljudi koji nemaju su obicno izuzetno ponosni.Oni koji imaju umeju da budu brutalni "sta ce im milostinja,imaju".Simbolicna deljenja su u redu ako ima kome da se da i ako ta druga strana to ne vidi kao uvredu.Pri svakoj slavi daje se ljudima koji su dosli pecenje da nose kuci,sokovi,pivo,sta ko ima viska.Ti ljudi koji su dobili na dar kad slave svoju slavu uzvracaju ili daju simnolican poklon.Ali opet,to funkcionise samo kad ljudi prihvataju.Ako ne nista.

A sta spremate veceras? Da li neko sprema Vasilicu? Ili krofne?
Moja baka i mama su pravile krofne one lepe sa rupom kako ih ja zovem i to po receptu iz Patinog kuvara.
Toplo krofne i hladan sampanjac ili Prosecco za ovu Novu godinu. Pravoslavnu.
Vasilice su spremane juce uvece,jeli smo ih,veceras pojedene potpuno.
Nema nista posebno da se sprema za konkretni datum.

Мене лично интересује и прослава Божића у другим земљама (али, нажалост ових дана сам стварно у неким великим приватним обавезама и не стижем да погледам како то изгледа и у неким другим земљама).

Bozzic.jpg

Кратко, да не заборавим:

У Русији се нпр. за породичну божићну вечеру спрема јело које не садржи месо и које се зове "кутја", у Македонији праве "коледе" где деца певају од врата до врата Божићне песме, у Грузији се чека да сат откуца 12 пута и тада почиње вечера уз традиционално Грузијско вино, у Јерусалиму обилно једу слаткише и припремају јагњетину, у Бугарској се припрема посебна вечера од 12 јела која симболишу 12 месеци у години, итд ...

п.с. погледаћу наредних дана још неке занимљивости (ово пишем да не заборавим).

Велики поздрав за све

Back