sta predlazete da upisem???

Ovako visa zubotehnicka je gubljenje vremena, ako ces da se bavis zubnom tehnikom nadji i zakaci se za nekog vuka iz stare garde koji je dobar i uci od njega, naucices vise veruj mi nego za tri godine vise skole. Malo je danas mladih tehnicara kakva je stara garda koja na zalost polako ide u penziju treba iskoristit dok jos rade da se od njih pokupe cake. Ja mogu da ti kazem da upises stomatologiju ili filoloski ali nikako visu zubotehnicku.

Mogu ti reci jos samo jednu stvar da se ne prevaris u zivotu zubna tehnika i stomatologija su ,sta god razni likovi koji kolutaju ocima i iscudjavaju se pricaju, zanati i to fizicki i psihicki teski. To je jedna teska fizikalija ako hoces da budes dobar tehnicar ili dobar stomatolog klinicar. Naravno uvek mozes da budes sminkic-teoreticar koji ce da glumi ludilo i izigrava nivo u odelcetu . Oba posla zahtevaju da im se predas od pocetka, da ih volis i da ih radis sa mnogo ljubavi. Tehnika recimo zahteva da neko vreme po zavrsetku srednje skole ako zelis da budes dobar samo gledas od starog vuka kako radi sto zna da bude prilicno frustrirajuce. Pa ce onda on vremenom da ti daje malo po malo pa sve vise i vise posla ako pokazes talenat. Naravno ovo sve vazi ako zelis da budes DOBAR TEHNICAR i DOBAR STOMATOLOG KLINICAR, onaj kome pacijenti ne izlaze iz stolice, koji nema 1 minut odmora.

Poslednja izmena:
I ja ove godine treba da upisem faks, ali se dvoumim izmedju zubne tehnike i pedagoskog fakulteta. I jedno i drugo mi se jako svidja, ali je razlika sto pedagoski volim ceo zivot, a ovo sam zavolela u srednjoj skoli. S druge strane, za pedagogiju je jako tesko naci posao, kao i za sve u nasoj zemlji.
Moj savet ti je da gledas sta volis, i ako ti se svidja zubna tehnika slobodno je upisi, mislim da je korisna visa i da neces pogresiti. I ja se jos uvek dvoumim, ali mislim da je to jako lep posao i da je korisno upisati taj smer, ali samo ako ga volis i ako budes jako vredan.

Jao ja ne znam da li da upisem stomatologiju... Prvo, zanima me koliko toga ima veze sa srednjom zubotehnickom ili se radi sve iz pocetka? Nemam neku narocitu osnovu, onako, srednja zalost, ali opet ovi iz gimn tek nemaju veze blage, pa me zanima da li i sa nula predznanja moze da se ide na faks? Druga stvar, gde je bolje, Bg ili NS? Treca stvar, koliko toga se nauci na faksu, a koliko moras ti sam da se mucis?

BG je uvek priznatiji. Ne mogu reci koji je bolji (za to bih trebao studirati na oba, pa izvuci paralelu, ali studiram samo na Beogradskom Univerzitetu, pa...), ali je sigurno BGU priznatiji. Sto se tice decka iz prvog posta, batali odmah filozofiju. Sve je to divno i sjajno i bajno, al novac ne pada sa neba. Upisi fax, ako si spreman na veca odricanja, ako nisi, onda visu. Svakako, trebace ti neka teska praksa da postanes dobar, nece te fax/visa nauciti zanatu nesto posebno, ali opet, diploma je diploma. :)

Back