Šta posle Filozofskog fakulteta?

Ne znam sta da ti kazem. Necu da te napusavam, a trebao bih, jer bi ti jedino tako uslo u glavu.

SA FILOZOFIJOM NEMA POSLA

Ako mislis da jednog dana zivis normalno, bez opterecenosti da li ces tog meseca moci da platis racune, odlepi se odmah od pomisli da upises filozofiju. Iskreno cu da ti kazem, prosle godine u ovo vreme mi je jedan drug spomenuo da zeli da upise filozofiju i uradio sam mu samar. (to je bio prvi put da nekog stvarno udarim zato sto sam to zeleo)
Okej, mozes ti da se razbijes uceci i da postanes profesor na fakultetu ili da te neko zaposli u srednjoj da predajes filozofiju. Ali ako ti je ambicija u zivotu da postanes profesor u srednjoj skoli onda ne moram nista vise ni da ti kazem. Upisi geografiju, najbrze ces da zavrsis, a veci fond casova ces da imas.
Uz taj fakultet bi trebalo da uvedu i da ti daju cvrst konopac uz diplomu, da se obesis, jer jedino to mozes posle njega.

Necu da ulazim u to koliko je filozofija besmislena nauka, ali bih voleo da se javi neko pametan ko ce da mi objasni sta je to filozofija kao nauka ikada doprinela covecanstvu i zasto uopste postoji... :dontunderstand:

Zanimljiva diskusija. Npr. ja nemam nameru da studiram filozofiju ali je volim. Kao prvo, besmisleno ti je zato što ne razumeš. Kao treće, filozofija nije nauka. Nema definiciju. Nisi ni prvi ni poslednji ko tako misli. To je zato što te ne zanima i nemam ništa protiv toga. I mene svakakve nauke koje su pa i na neki način doprinele čovečanstvu ne zanimaju. Ostalo je tačno je sve što si rekao. Ali danas i ovi što završe ekonomiju na kraju postanu profesori a sa ekonomijom su kao mnogo veće šanse za zaposlenje. Danas, šta god da studiraš nema posla.

Zanimljiva diskusija. Npr. ja nemam nameru da studiram filozofiju ali je volim. Kao prvo, besmisleno ti je zato što ne razumeš. Kao treće, filozofija nije nauka. Nema definiciju. Nisi ni prvi ni poslednji ko tako misli. To je zato što te ne zanima i nemam ništa protiv toga. I mene svakakve nauke koje su pa i na neki način doprinele čovečanstvu ne zanimaju. Ostalo je tačno je sve što si rekao. Ali danas i ovi što završe ekonomiju na kraju postanu profesori a sa ekonomijom su kao mnogo veće šanse za zaposlenje. Danas, šta god da studiraš nema posla.

Sta bre ne razumem? Da je svakom j.benom coveku u prirodi da filozofira i da nije toga ne bi ni bili ovakva g.vna kao sto jesmo? NIJE NAUKA! UPRAVO! Nije nauka zbog toga sto ne mozes da naucis ljude FILOZOFIRANJU! To svaka budala ima u malom prstu. Ti u sustini ucis o istoriji filozofije i kao i o filozofiranjima nekih bitnijih ljudi u istoriji koji su mislili da su mnoooogooo pametni zato sto sebe nazivaju filozofima.
90% ljudi koji sede u kafani i kenjaju o raznim temama bi isto to moglo da radi i kada je u pitanju filozofija. NE TREBA TI SKOLA DA BUDES FILOZOF, SAMO TREBA DA PRIHVATIS DA NISTA NE ZNAS I ONDA MOZES DA FILOZOFIRAS O CEMU GOD HOCES!
Reci mi koji to posao radi filozof? Sta radi filozof? STA??? Nista! Vidis, po tom nekom sistemu koji je jednom 'davno smislio neki covek (kojeg tada nisu zvali filozofom nego covekom) svi mi treba da radimo nesto da bi preziveli i da bi drugi preziveli. Razmisli, da nije bilo njega sad bi svako morao sa svojim plemenom da juri zeceve po sumi u nadi da ce preziveti time sto ce ih ubiti i pojesti! Mi danas ne moramo to da radimo, samo treba da zavrsimo j.beni fakultet kojime cemo obezbediti sebe i pomoci drugima da prezive! ZAR JE TO TOLIKO TESKO? ZAR JE TESKO DA RADIS NESTO NORMALNO I PAMETNO? DA LI JE MOGUCE DA POSTOJE LJUDI KOJI SU VOLJNI DA SVU SVOJU INTELIGENCIJU POTROSE NA FILOZOFIRANJE!!?!?!?!?!?!?!??!?!?!??!?!?

Jao, sto je ovo ruzno. Ja bih pre ukinula kojekakve marketinge i menadzmente nego filozofiju.

Ali da nema posla - nema. Doduse, to zavisi od toga da li imas vezu ili nemas. Ako imas, onda nije problem. Ako nemas, nikoga nije briga sve i da si student generacije.

Doduse, mozes da pokusas da se istaknes, da se zgotivis sa nekim od profesora. Budes dobar student (ali ne najbolji - najbolje cesto iskuliraju), nego onako solidan, ali zato do yaya da budes sa nekim od profesora. Ako to sve odradis, mozda te uzmu na projekte i da budes demonstrator. Ali ne znam kako te stvari sada idu, jerbo je u poslednje vreme Ministarstvo skresalo sredstva. U svakom slucaju, jos od prve godine gledaj da se prisljamcis nekom profesoru. Ne znam sta drugo da posavetujem studenta Filozofskog.

Sta bre ne razumem? Da je svakom j.benom coveku u prirodi da filozofira i da nije toga ne bi ni bili ovakva g.vna kao sto jesmo? NIJE NAUKA! UPRAVO! Nije nauka zbog toga sto ne mozes da naucis ljude FILOZOFIRANJU! To svaka budala ima u malom prstu. Ti u sustini ucis o istoriji filozofije i kao i o filozofiranjima nekih bitnijih ljudi u istoriji koji su mislili da su mnoooogooo pametni zato sto sebe nazivaju filozofima.
90% ljudi koji sede u kafani i kenjaju o raznim temama bi isto to moglo da radi i kada je u pitanju filozofija. NE TREBA TI SKOLA DA BUDES FILOZOF, SAMO TREBA DA PRIHVATIS DA NISTA NE ZNAS I ONDA MOZES DA FILOZOFIRAS O CEMU GOD HOCES!
Reci mi koji to posao radi filozof? Sta radi filozof? STA??? Nista! Vidis, po tom nekom sistemu koji je jednom 'davno smislio neki covek (kojeg tada nisu zvali filozofom nego covekom) svi mi treba da radimo nesto da bi preziveli i da bi drugi preziveli. Razmisli, da nije bilo njega sad bi svako morao sa svojim plemenom da juri zeceve po sumi u nadi da ce preziveti time sto ce ih ubiti i pojesti! Mi danas ne moramo to da radimo, samo treba da zavrsimo j.beni fakultet kojime cemo obezbediti sebe i pomoci drugima da prezive! ZAR JE TO TOLIKO TESKO? ZAR JE TESKO DA RADIS NESTO NORMALNO I PAMETNO? DA LI JE MOGUCE DA POSTOJE LJUDI KOJI SU VOLJNI DA SVU SVOJU INTELIGENCIJU POTROSE NA FILOZOFIRANJE!!?!?!?!?!?!?!??!?!?!??!?!?

Platon je sve objasnio. Filozofija ti služi da se oslobodiš ove pećine, ne možeš ti to da shvatiš jer si još zarobljenik pećine i svaka rasprava sa tobom je suvišna i besmislena.

Svi završe na birou pre ili kasnije! Da se udajem nemam nameru!!! Nikada! Ikone ne posedujem-ateista sam!

Pre svega ne moraš da budeš toliko bahata. Zna se za koga je filozofija, i isto tako se zna kakva je materijalna korist od iste. tj nikakva. Imaš mnogo boljih fakulteta ako ti je cilj da imaš dobre haljine, da voziš dobra kola, i da živiš ugodno. Što se tiče fakulteta posle njega možeš da dobiješ titulu sofiste (profesora) i možeš kasnije da budeš u nekim političkim vodama i ostale gluposti. Pored svega toga, ti možeš biti filozof iako studiraš neki drugi fakultet, ni grčki mislioci nisu išli na taj fakultet pa su opet stekli znaš i sama kakva znanja.
Aristotel ''Sve su nauke korisnije od filozofije, ali ni jedna nije bolja od nje''
Ma da pored svega toga, žensko neće nikada moći biti filozof ...Uzgred bilo bi lijepo kada bi nam objasnila zašto si ateista? Zato što nisi spoznala boga, ili što si čitala Ničea ?

Dopusti mi da ti objasnim to na ovaj nacin.
Ti si zarobljenik Platonove pecine, Platonove pecine kao teorije po kojoj zivis, i svet u kojem mi zivimo ce tebi zauvek biti samo senka i zvuk u pecini, odbacices sve sto je stvarno i zameniti ga svojim umom i mastom o tome. Ali to, naravno, nece uciniti ovaj svet manje stvarnim i lepim za nas obicne, zarobljenike tvoje pecine, kojima filozofija nije sluzila da se oslobode tvojih zamisljenih pecina, nego onih stvarnih. Onih iz kojih se izlazi u pravi svet, tamo gde se mi, obicni ljudi, borimo da prezivimo i trudimo se da uradimo to na pravi nacin.
Zato, oprosti mi na objasnjenju koje, gledajuci ga na zidu Platonove pecine, nikada neces moci da shvatis. Oprosti mi, jer sam samo obican covek koji, gledajuci zidove tvoje pecine, ne shvata tebe. Ne zato sto ne moze, nego zato sto ne zeli ni da se potrudi. Oprosti mi sto zelim da ostanem covek.

Poslednja izmena:
Pa dobro može i tako...Ne kažem da je to pogrešno, svako bira put i način na koji ''egzistira'' to je sasvim individualna pojava, i zavisi od osobe do osobe...Ja kažem opet da bih za mene samog bilo bolje da nikad ni jedno filozofsko djelo nisam pročitao, jer sada često lupam glavom...Čak sam bio i na pragu ateizma...Uveliko sam i ženomrzac...

Ne znam sta da ti kazem. Necu da te napusavam, a trebao bih, jer bi ti jedino tako uslo u glavu.

SA FILOZOFIJOM NEMA POSLA

Ako mislis da jednog dana zivis normalno, bez opterecenosti da li ces tog meseca moci da platis racune, odlepi se odmah od pomisli da upises filozofiju. Iskreno cu da ti kazem, prosle godine u ovo vreme mi je jedan drug spomenuo da zeli da upise filozofiju i uradio sam mu samar. (to je bio prvi put da nekog stvarno udarim zato sto sam to zeleo)
Okej, mozes ti da se razbijes uceci i da postanes profesor na fakultetu ili da te neko zaposli u srednjoj da predajes filozofiju. Ali ako ti je ambicija u zivotu da postanes profesor u srednjoj skoli onda ne moram nista vise ni da ti kazem. Upisi geografiju, najbrze ces da zavrsis, a veci fond casova ces da imas.
Uz taj fakultet bi trebalo da uvedu i da ti daju cvrst konopac uz diplomu, da se obesis, jer jedino to mozes posle njega.

Necu da ulazim u to koliko je filozofija besmislena nauka, ali bih voleo da se javi neko pametan ko ce da mi objasni sta je to filozofija kao nauka ikada doprinela covecanstvu i zasto uopste postoji... :dontunderstand:
Filozofiju treba studirati fakultativno...:mrgreen:
Msm kao drugi fax.
Inače Filozofija nije nauka ,već prethodnica nauka!Ona koja širi saznajni horizont!
Filozofija doslovno znači voljenje znanja...

Kao jedine studije-mrka kapa!:roll:

Back