Šta posaditi na severnoj strani dvorišta?

kamenicvet

Iskusan
Poruka
5.433
Imam jedno parčence zemlje,po mojoj slobodnoj proceni 5x3m,jako lošeg kvaliteta ali bih nasula već neku bolju zemlju, koje je 90% u senci ,pa bih da ga malo uredim. Svaki savet je dobrodošao,i šta nasuti i šta posaditi,a u obzir dolazi i neko drvce, ukrasna trava, puzavica,cvetnica,aman baš sve. Imajte u vidu da sam početnik i da objašnjenja budu što jednostavnija.:bye:

Prvo pripremi zemljiste tako sto ces ga izriljati i lepo usitniti!Kada kazes loseg kvaliteta moras biti malo preciznija sta to znaci?Ako je glinovita,tu bas ne mozes mnogo uraditi po pitanju kvaliteta,ali ces onda birati biljke koje podnose zadrzavanje vode!
Dakle,riljanje sa odstranjivanjem korova sa sve korenom,pa grabuljanje.Mozes prosuti jedna kolica peska,sto ce poboljsati vodopropustljivost.Mozes npr u cosku dodati zemlje i napraviti uzvisenje i po tom"brdascetu"pobacati malo vece kamenje i tu posaditi perene pokrivace tla.Zbunovi-trajnice,koje vole senku su:rododendron,Aucuba japonica,Physocarpus.Umesto vec sto puta vidjenih Tuja,posadi lovor-visnju,ona moze i na Sunce i u hlad.U jesen posadi koren Devojackog srca,i svake godine ce te obradovati prelepim cvetom,a voli senu!Od drvceta moze Acer AutopurpureumImas mnostvo tkz.pokrivaca tla koji ti ostaju i sledece god,samo sto se sire.Npr.Houttuynia cordata,Acaena microphylla,Iberis,vise vrsta cuvarkuca....
Pronadki po ovim nazivima na netu,pa vidi kako izgledaju,pa asov u ruke,a posle papir i olovka da nacrtas odprilike gde ti je kamenjar,gde zbun...pusti masti na volju i uzivaj.Pitaj sta te zanima,pa ce vec neko odgovoriti...:cvet:

Molim i drugi put!Ja se uredjenjem baste dugo iz hobija bavim,dosta sam naucila u pocetku na sopstvenim greskama!Ali bitno je da te ispunjava rad u basti,meni zemlja izvuce iz mene svu negativnu energiju,i bice ti basta super,naravno vremenom.Ne ocekuj da ce ti odmah sve biti tip top,ali svake god videces napredak!Pitaj ako imas dilemu,pa cemo ti pomoci,jer verujem da na forumu ima jos dosta ljubitelja i poznavalaca biljaka!

Kamael,ja uopšte ne znam kakva je zemlja(kisela ili ne),kako da to otkrijem?Jedino vidim da je tamo gde sam planirala tuje, puna nekog šuta pa planiram da iskopam jedan kanal otprilike metar širine i dubine i da se tu sipa humus (ili kako se već zove ta neka finija zemlja:rumenko: )u koji bi zasadila neke tujice ili možda lovor višnje kako mi je kanarinka predložila,pa bi to bilo kao ogradica za buduću bašticu. Istu tu zemlju sam planirala da dodam i na celu površinu da bi je malo poboljšala.:bye:

Prvo pripremi zemljiste tako sto ces ga izriljati i lepo usitniti!Kada kazes loseg kvaliteta moras biti malo preciznija sta to znaci?Ako je glinovita,tu bas ne mozes mnogo uraditi po pitanju kvaliteta,ali ces onda birati biljke koje podnose zadrzavanje vode!
Dakle,riljanje sa odstranjivanjem korova sa sve korenom,pa grabuljanje.Mozes prosuti jedna kolica peska,sto ce poboljsati vodopropustljivost.Mozes npr u cosku dodati zemlje i napraviti uzvisenje i po tom"brdascetu"pobacati malo vece kamenje i tu posaditi perene pokrivace tla.Zbunovi-trajnice,koje vole senku su:rododendron,Aucuba japonica,Physocarpus.Umesto vec sto puta vidjenih Tuja,posadi lovor-visnju,ona moze i na Sunce i u hlad.U jesen posadi koren Devojackog srca,i svake godine ce te obradovati prelepim cvetom,a voli senu!Od drvceta moze Acer AutopurpureumImas mnostvo tkz.pokrivaca tla koji ti ostaju i sledece god,samo sto se sire.Npr.Houttuynia cordata,Acaena microphylla,Iberis,vise vrsta cuvarkuca....
Pronadki po ovim nazivima na netu,pa vidi kako izgledaju,pa asov u ruke,a posle papir i olovka da nacrtas odprilike gde ti je kamenjar,gde zbun...pusti masti na volju i uzivaj.Pitaj sta te zanima,pa ce vec neko odgovoriti...:cvet:

Odličan savet...:)

S tim što bih naglasila pesak kao obavezan, i zbog vode, ali i zbog vazduha u zemlji.

Za severnu stranu dvorišta, toplo preporučujem hortenziju. Voli senovita mesta.

Da, a ima ih baš prelepih..

8454565-typical-traditional-stone-house-with-red-hortensia-in-brittany-france.jpg

Back