Sta ocekivati za oboren znak ??

igor101

Zainteresovan član
Poruka
212
Pre 2 dana sam napravio jednu glupost za koju jos uvek neznam koliko ce da me kosta.

Elem...

Prilikom parkiranja u nazad "jedva" sam dotakao stub koji nosi znak sa parking zonom placanja koji se potom prelomio u osnovi i pao na trotoar.

Da bedak bude veci sve je to gledala policijska patrola koja je bila bukvalno preko puta ulice.

Kad sam izasao iz auta da pogledam sta sam ja to uradio oni su vec bili tamo i poceli da me smaraju nakon cega sam dobio policijsku prijavu sudiji za prekrsaje u kome je opisan dogadjaj i sa naznakom da sam prekrsio ZoBS i to: Clan 333. Stav 2. Tacka 9. Ja sam kao nesto gledao po netu ali jednostavnio nisam nasao sta me sledi.... :(

Ono sto me interesuje je, da li je neko upucen kakve konsekvence to ima i cemu da se nadam ??

Znak (stub) koji sam oborio je to jutro bio zavaren za svoju osnovu (ko nogama) i uz najmanji dodir se prelomio. Devojka iz obliznjeg kioska je izjurila napolje i sva zacudjena pitala "JEL OPET PAO ??" jer kako kaze pre neku nedelju je isti taj znak pao sam od sebe prilikom one kosave koja je duvala, i jednostavno dodala da se to nedesava prvi put jer ga oni svaki put tako zavare...

Unapred hvala svima na odgovorima ;)

Logika nalaze da uzmes tu devojku kao svedoka da to nije prvi put da se desava i reseno je a nek se utvrdi da nemas nikakvog ostecenja na autu i da je to bio blagi dodir sa kojim je nemoguce oboriti znak ako je u ispravnom stanju.
Stice ti poziv od sudije a ti onda ispricaj kako je bilo i pomeni devojku da ukoliko ti rebnu kaznu mozes da je pozoves kao svedoka.

Logika nalaze da uzmes tu devojku kao svedoka da to nije prvi put da se desava i reseno je a nek se utvrdi da nemas nikakvog ostecenja na autu i da je to bio blagi dodir sa kojim je nemoguce oboriti znak ako je u ispravnom stanju.
Stice ti poziv od sudije a ti onda ispricaj kako je bilo i pomeni devojku da ukoliko ti rebnu kaznu mozes da je pozoves kao svedoka.

Upravo ovako. Mogu oni da ti pisu sta hoce, ali ces pred sudijom objasniti da na znak nisi delovao takvom silom ni sa takvom nepaznjom da se on samo od toga slomi. Obavezno zamoli tu devojku da ti bude svedok, potrebno je samo da kaze to sto je videla, i raspitaj se ko je popravljao taj znak i koliko puta. O tome mora da postoji neka dokumentacija kod izvodjaca radova, a na tebi je da sudiju uputis gde bi mogao da nadje taj podatak i proveri

Nemam pojma....

Sve u svemu situacija je bila nikad gluplja ali sta ce na kraju da bude videcemo....
Ko sto reko, jedino me brine kazna koju ovaj prekrsaj nosi sa sobom....

evo i neka slikica.....

2013-02-061136092_zpsc5c691c4-1.jpg

2013-02-06113602_zps190a791f-1.jpg

Evo sta kaze novi ZOBS u navedenom clanu:

Члан 333.
Новчаном казном у износу од 5.000 казниће се за прекршај лице који
поступи супротно одредбама из следећих чланова овог закона:
1) члана 21,
2) члана 22. став 4,
3) члана 25. ст. 1. и 2,
4) члана 26. ст. 2. и 3, казниће се возач,
5) члана 27,
6) члана 28. ст. 1. и 3,
7) члана 30. став 1,
8) члана 31,
9) члана 32. ст. 1, 2. и 3,
...

Dalje se samo taksativno nabraja jos jedno 30-tak stavki na ovu foru.
Stav 2. bi trebala da bude ova lista, a tacka 9 je zapravo zagrada 9) je l'...
Prema tome, oni su ti pisali kaznu po prekrsaju koji si nacinio ne postujuci clan 32. A on kaze ovako:

Члан 32.
Возач не сме нагло да мења начин вожње, осим у случају избегавања
непосредне опасности.
Возач који намерава да помери возило удесно или улево, мења
саобраћајну траку, претиче, обилази, зауставља, скреће, окреће се полукружно,
вози уназад, престројава се и сл, сме да отпочне такву радњу само ако се
уверио да то може да учини на безбедан начин.
Након уверавања да сме да отпочне жељену радњу возач је дужан да
друге учеснике у саобраћају јасно и благовремено обавести о томе, дајући им
знак помоћу показивача правца или, ако они не постоје, одговарајући знак
руком. Возач који показивачем правца даје прописани знак, мора давати знак за
све време вршења радње возилом, а по извршеној радњи мора престати са
давањем тог знака.

Pa se ti pronadji u toj radnji. :)

Rusenje saobracajnog znaka nema bas mnogo veze sa samim saobracajnim pravilima i propisima. Ono sto je policija tu trebala da uradi je da napravi mali uvidjaj, sastavi zapisnik i posalje te kod sudije da ti sudi za unistavanje drzavne imovine (tako bi trebalo valjda da se vodi). Pa bi onda sudija rekao, aha gospodine, pa vi nam rustie drzavu ovim cinom i to ce te morati drzavi i da nadoknadite... onda se konsultuje posto znak i toliko ti nalozi da plats... sad 'ebemliga na koji i ciji racun bi.
Ovi panduri su ti rebnuli kaznu, tek onako, cisto da platis nesto drzavi. Sto je mozda i ok i mozda ne bi treba da se preganjas za tih 5000 po sudovima, jer moze da te ispade skuplje u zivcima i vremenu. Mislim da bi najbolje bilo da pitas advokata nekog sta misli o isplativosti takvog cimanja. Drugo, sve dosta zavisi od toga sta su ovi zapisali u zapisnik i prekrsajnu prijavu. Ako nisu pominjali rusenje znaka, onda slucaja realno ni nema i ostaje samo da objasnis sudiji o kakvoj se to nagloj promeni u tvojoj voznji radi, da su oni morali da se dignu i predju ulicu da ti pisu.

kakve to veze ima mardz, kada udaris u vozilo koje stoji ti si kriv, ili u fiksnu metu, moze covek da se pokvari u raskrsnici ili na auto putu, nesmes da ga udaris, a jos gore u nekretninu :mrgreen: cuvaj slike pokazi sudiji i odbi da platis kaznu jer je znak pao losom montazom a ne tvojom krivicom, kazi da ce obavestis neku rodjaku koja je novinarka i trazsices advokata, to uvek pali
ko zna cime su varili, ili neprikladnim eletrodama ili je tu bio ostecen truo pa nemoze da se zavari lepo
ja bih rekao da ga nisam udario i da je pao sam, da nisam hteo da se raspravljam sa pandurima jer nisu coravi, videli su da je to jutro poravljen, ustvari popravljan a nepopravljen, mogao je da padne i unisti auto, nemas nikakvu ogrebotinu i stetu, kamere nesmeju da snimaju prolaznike i parking, treba im tvoj potpis da bi te snimili recimo tvoju decu, to nesme, opusteno, da je drzava odradila kako treba do ovoga ne bi doslo, sve o trosku naroda sto primaju nepismene preko veze za svoj posao, ovo je najblazi prekrsaj, mnogo je gori da je pesak jednom nogom bio na pesackom, opusteno

Poslednja izmena:
Od tog znaka pa na dalje (nekih 5m) je samo trotoar a posle su redovna parking mesta. Kako bi se reklo, nije zabranjeno ali nije ni dozvoljeno parkiranje.
Kako sam uspeo da saznam sudija ce definitivno traziti nadoknadu stete prema gradu i to bi trebalo biti naplaceno od auto osiguranja, kako neko kaze, sledeca registracija ce mi biti skuplja....

To poskupljenje se odnosi samo na taj auto ili se vezuje za vozaca? Na sebe imam registrovana 3 auta a ovaj je na kancelariju... ako je na vozaca onda sam a privatno na.ebao za sve pare...

na nosioca osiguranja auta, vrv, nece biti poskupljenja za to sitno, pokazi slike, probaj da izmajmunises, neces valjda odastati od borbe za znak koji je zbudzen vetar mogao da odnese, tako prave budalu od tebe, popiju pivo, zavare znak koji je korodirao, i odu, nisi ti prvi vrv za taj znak kako vidim po komentarima, kamera nije zabelezila udarac ;)

Poslednja izmena:
ja mislim da te ocekuje betoniranje tog znaka,sta ti mislis? :mrgreen:
kod nas ne mozes nista da ocekujes,zavisi na koju nogu ustane sudija za prekrsaje,dal su policajci popili kafu pre pisanja izvestaja.

inace majstoru koji vari ovako bih porucio da da otkaz (ja bih mu ga dao odmah) ,ne moze se cev koja drzi toliku tezinu i opterecenje variti tek tako spolja,vec se nabace 4 sipke od armature da prespoje pukotinu i preuzmu opterecenje na sebe,pa se one zavare za gornji deo i donji sa sve 4 strane cevi ( ili nabace veci precnik cevi pa prespoje varenjem ). al gde ce nasi to da rade,to je dupli posao,jos mora i beton da se ukopa i obije,bolje ovako da drzi vodu dok majstori odu,a kad znak padne na sto skuplji auto i polomi soferku,oderes im firmu po dzepu, staklo + ugradnja+ izgubljeno vreme,nemar,ugrozavanje bezbednosti

Poslednja izmena:
nikad u zivotu nisam nista zavario,ali za razliku od nazovi "majstora" imam mozak koji koristim.
ti si Igore kriv sto si znak dodirnuo (neka neko pokusa da me ubedi da je to zabranjeno ),a to sto je pao neka ni ne pokusavaju da ti nakace. da je on uradjen kako treba,mozes preci preko njega on mora da se savije a ne da pukne
ja bih bio samo tako bezobrazan i terao svoje,jer sam u pravu,kakav sudija kakve gluposti,da ga ti nisi "oborio" pao bi na neko dete i ubio

pa jel se neko seca ovog snimka ,no comment

Napravio sam vec nekoliko slika oborenog znaka i mog ostecenja na autu, tako da ko pocnu da me drndaju da probam da se vadim.

Sve zavisi koliko im treba para (mislim na grad) toliko ce da me drndaju.
U svakom slucaju ono sto mi je naj vaznije jeste to da za ovu glupost nema negativnih bodova i nema ogranicenja vozacke. Raspitao sam se na par mesta i nadam se da su svi ti ljudi bili upravu... :neutral:

Back