Sta nedostaje fakultetima u Srbiji?

aco brate mili ajde nadji mi fakultet i postavi mi link da vidim koji to dozvoljava.....
evo uzmimo za primer pravni fakultet......
na njemu mozet ti imati izborne predmete prema smerovima kao sto i postoji kod nas ali moraju postojati obavezni predmeti i to kao sto sam rekao ... po dva do tri izborna na godini .... na kraju ti polazi ii po 10 na godini ali pored onih obaveznih neophodna su ti jos 2 do 3 .... pa znas li onda da nijedan student pravnog fakulteta ne bi imao gradjansko procesno, krivicno procesno, trgovinsko i sl. polozeno jer bi svi birali i "specijalizovali" se za nesto drugo a to drugo bi bilo idiotizam ili ti nez nanje i to ono najgore kada mislis da sve znas a tup si ko noc....

malo si ti to prebukvalno shvatio iz americkih filmova ..... kod njih je mnogo veca mogucnsot da biras sta ces kad slusati i polagati ali i tu mora imati neki red ejr ne mozes poloziti krivicno procesno bez krivicno materjialnog.... dakle opet mora postojati neki red i opet se tu odnosi samo na neke tzv. ispite manjeg znacaja koji i nisu toliko obavezni.

Pa nemate zgradu, znam da se predavanj odrzavaju delom na PMF, Dorcolu, Filozofskom, Veterinarskom itd. Niko ne kaze da vam diploma nije priznata niti da nemate znanja vec da nemate zgradu i da je to ono sto vam nedostaje. Buduci da se pare trose na stvari koje nam i nis u potrebne, ali da nemate zgradu...Mislim da bi i neka obicna stara skola mogla lepo da se uredi za nekim milion evra i da se napravi krsten fax za vas. Usput priznata je i diploma biohemije.:) God bless her!

Bernarde, dete moje drago, ne budi toliki bukvalista. Poenta mog posta je bila:da, nedostaje nam zgrada, ali smo bogati u nekim drugim stvarima. Kako ti 5 smajlica nije ukazalo da se salim? :dontunderstand:
Sto se biohemije tice, tacno je da je priznata i slazem se sa tobom da je to divna nauka. Ali nemoj se toliko "zaljubljivati" u nju, niti u jednu drugu nauku, jer ces se lako razocarati.
Pozdrav (buducem, pretpostvljam) kolegi naucniku!!
Za drustvene nauke ne znam, ali mogu reci da prirodnim fakultetima nedostaje mnoooooooogo prakse, jer ja sam svoj prvi eksperiment uradila za diplomski rad.

Bernarde, dete moje drago, ne budi toliki bukvalista. Poenta mog posta je bila:da, nedostaje nam zgrada, ali smo bogati u nekim drugim stvarima. Kako ti 5 smajlica nije ukazalo da se salim? :dontunderstand:
Sto se biohemije tice, tacno je da je priznata i slazem se sa tobom da je to divna nauka. Ali nemoj se toliko "zaljubljivati" u nju, niti u jednu drugu nauku, jer ces se lako razocarati.
Pozdrav (buducem, pretpostvljam) kolegi naucniku!!
Za drustvene nauke ne znam, ali mogu reci da prirodnim fakultetima nedostaje mnoooooooogo prakse, jer ja sam svoj prvi eksperiment uradila za diplomski rad.

Ah pa dobro:), nisam ja dete! :sad2: Znash to sa praxom je malo drugacije. Mi imamo dosta opste obrazovnih predmeta, kao i predmeta koji prodiru duboko u naucnu tematiku. Cesto cesh cuti da nasi studenti brljiraju na postidplomskim studijama jer vec unapred znaju gradivo, barem u teoriji. Gledao sam plan i program studija na Okfordu iz mol. biologije i biohemije, i zaista ti mogu reci da sam uzasnut kakvo je gradivo redukovano, smanjeno. Npr. prva godina, Uvod u Mol. bio, biofizika, biohemija, organska, osnova statistike + istrazivacki rad. Gledam dalje i nijednog od onih opshte obrazovnih predmeta botanike, statistike, mikrobiologije, evolucije itd. Ali zato obiluje (obaveznim) istrazivackim radom. To je razlika, mada mislim da vece znanje dobijash kod nas, ali manje praxe. Zato nashi studenti odlaze na letnje praxe u inostranstvu koje su nam na divnu srecu naklonjene!:):klap:

Nisam ja zaljubljen u biohemiju, iako je jako volim, nadam se da sam upoznao kolegu naucnika. Kod mene je bilo uzasno kolebanje izmedu hemije/fizike/biohemije, ali je 3. prevagnula! :super:

Ovo je oooozbiljna tema. Mnogi pre mene su rekli pametne stvari, ali da sumiram ono sto ja smatram kao manu srpskih fakulteta:

-Nedostatak prakse.
Veliki broj fakulteta ima organizovanu praksu, ali mnogi i nemaju/ne organizuju ovo svojim studentima, sto je sramota! Dakle, bilo bi sjajno kada bi se organizovala ozbiljna praksa, svima bi koristilo. (Pod ovim ne mislim da, receno Acinim recnikom, treba da bude 95% prakse i 5% teorije, vec da ono nauceno moze da se isproba u praksi i steknu prakticne vestine).

-Veliki broj studenata.
Ovo je vec neko pomenuo, i slazem se. Danas je svaka "susa" student, kvote za upis su ogromne i apsolutno ne odgovaraju potrebama naseg trzista. Skolovanjem enormnog broja ljudi samo se doprinosi guzvama na fakultetima (sto smanjuje efikasnost nastave), a kasnije se izbacuju kadrovi ciji je broj znatno veci od broja radnih mesta. Na ovaj nacin, drzava skoluje ljude za odlazak u inostranstvo. Pri ovim uslovima, posao moze da nadje samo onaj ko ima vezu. Dakle, prvi (ma koliko bolan) korak, trebalo bi da bude smanjenje kvote upisanih brucosa.

-Nedostatak sredstava (a velike skolarine).
Pod "sredstvima" se podrazumeva zaista sve, od aparatura za eksperimente do grejanja. Sramota!

-Amaterski odradjena i neregulisana Bolonja (ovo bi mozda moglo da bude i prvo na listi).
Bolonja sama po sebi nije losa, ali odradjena je katastrofalno! Podrazumeva se da fakultet mora da ima autonomiju i da ministarstvo ne moze da se mesa u odvijanje nastave fakulteta, ali neka pravila moraju da budu regulisana... a nisu. U sadasnjem stanju, svaki profesor u Bolonji mzoe prakticnod a radi sta hoce. Ukoliko je normalan i dobar, on ce olaksati studentima i napraviti zanimljive kurseve u kojima se na laksi nacin nauci vise, bolje i temeljnije. Ukoliko je smrad, otezace studentima zivot pomocu nerealnih orudja koja im daje Bolonja (insistiranje na redovnom dolazenju, ispitivanje svakog casa kao u srednjoj skoli, tri minusa ne mozes da izadjes na ispit i sl.) Nesto od ovoga mora da se regulise.

Pored navedenih problema treba navesti i (kao sto je neko vec pomenuo), problem atraktivnog polja marketinga i PR delatnosti, za sta ne postoji fakultet u Srbiji. Izvinjavam se, ali ja kojekakve Megatrendove ne smatram fakultetima u smislu da cete tamo nesto zaista i nauciti. Poenta marketinga NIJE oblacenje u moderne komplete i izigravanje Keri Bredso, kao sto, izgleda, mnoge mlade dame misle. Izinjavam se, ali pomirimo se sa sudbinom-Srbi su duduci i gluperde za marketing. To nam se mnogo puta obilo o glavu. Trebalo bi zaista da postoji kvalitetan fakultet na kome bi se ovo izucavalo. Ja sam mislila da toga ima na FON-u, ali kazu da nije to-to.

PS-Nivo obrazovanja nema veze sa vrstom fakulteta koji je neko upisao. Ima studenata Filoloskog fakutleta koji ne znaju ko je napisao "Aleksandrijski kvartet". Ali opet, (kao sto imamo dobar primer u liku Ace), tek privatni ne mogu da se podice obrazovanim studentima (konkretno Aca jos nije naucio da se "ne znam" pise odvojeno, a nije jedini).

I da pomenem da ovo o cemu Aca prica (uzimanje ponekih ispita sa drugih fakulteta) postoji i kod nas, samo mozda malo sporije ozivljava. Dakle, ne mogu se brkati "babe i zabe" (nuklearna fizika i teorija knjizevnosti- mada se moze naci i tu dosta veza), ali u cilju sirenja polja znanja i delovanja, moze da se kombinuje. Konkretno, dosta studenata sa drugih fakulteta dolazi na Filozofski kako bi polagali neki od predmeta, dok mnogi sa Filozofskog (konkretno znam za arheologiju), polazu ispite, u dogovoru sa mentorom, na drugim fakultetima (geografski, rudarsko-geoloski). To se sve radi u cilju profilisanja znanja i stvaranja novih zanimanja.

Back