Šta (ne)znamo o slobodi?

wildstrawberries

Početnik
Poruka
14
Ovako, nisam aktivan clan na krstarici, ali sam "into philosophy" sto kazu. Fundamentom sloboda se bavim tokom citavog zivota, i poprimam misljenje da covek nemoze biti slobodan. Uvek je rob, u objektivnom ili pak subjektivnom svetu. Tako da, zelim da znam ko je vas "gospodar"? (drzava, bog, vi sami, vas moral, zena :P,...)

Ovako, nisam aktivan clan na krstarici, ali sam "into philosophy" sto kazu. Fundamentom sloboda se bavim tokom citavog zivota, i poprimam misljenje da covek nemoze biti slobodan. Uvek je rob, u objektivnom ili pak subjektivnom svetu. Tako da, zelim da znam ko je vas "gospodar"? (drzava, bog, vi sami, vas moral, zena :P,...)
Moj ''gospodar'' je cokolada, jedino njoj nikad' nisma odoljela! :mrgreen:

A sada, malo ozbiljnije na tu temu, nemoguce je da smo u potpunosti duhovno i fizicki slobodni, jer ako nam niko drugi i nista drugo nije ''gospodar'', onda smo robovi svojih sopstvenih individua... :)

Drzava ti postavlja neke okvire unutar kojeg tvoja "sloboda" moze da dejstvuje .

Ja mislim da je sloboda precenjena. Kad bi svi bili slobodni, svi bi istovremeno bili u nekom sukobu.

Precenjena -jašta...
Bekstvo od društva,od obaveza prema porodici,pobuna protiv svog superega (matrica ponašanja),
ludovanje kreacijama,izmišljanje drugih svetova (pisanje ,slikanje,pravljenje filmova,predstava...),
bekstvo u shizu ili neko ludilo...
Najbolja je delimična sloboda u kojoj se ne shvata previše ozbiljno življenje...
Monti Pajtonovci sasvim dobro osvajaju delove slobode...
Previše slobode postavlja pitanje:Šta s njom?

Praktično čovek je na stalnom putu osvajanja slobode. Kako koji (sledeći) uzvišeniji ili suptilniji stupanj raspoznaje tako ga ugradjuje u svoj način življenja. Put je izuzetno spor jer podrazumeva uvek odgovarajući stepen odgovornosti i odgovarajući stepen prepoznavanja i uvažavanja odredjenih zakona, koje nije postavio čovek ali koji jesu postavljeni da bi čoveku davali smernice da se kreće ispravnim putem ka ekspanziji svesti i kapaciteta ljubavi.
U ovom i ostalim nižim svetovima (svetovima negativnog pola kreacije - dualnim svetovima) čovek nema niti će imati slobode. Ali, kada dosegne nivo dovoljno ekspandirane svesti, kada spozna sebe za ono što jeste i realizuje sebe te počne svesno živeti zu skladu sda Zakonom Ljubavi onda on ima punu slobodu da živi u skladu sa svojim postulatima.
Suštinski, dok smo još razularenog uma slobodu vidimo ako možemo razulareno da se ponašamo ne vodeći računa ni o kome i ni o čemu - što karakteriše osobu koja u sebi nema ni malo ili ima nedovoljno ljubavi, odnosno dok smo u skučenom, humanom stanju svesti.
Jedina prava sloboda jeste duhovna sloboda. Šta se može u tom stadijumu slobode i da li ta sloboda podrazumeva da u ovom svetu možemo ići gde, kada i kako hoćemo? Rekosmo da sve dok smo u ovom svetu moramo poštovati običaje, shvatanja i zakone drugih ljudi i/ili regiona i država. Duhovna sloboda je ono čemu težimo mi kao duhovno biće, Duša, da možemo putovati svim višim svetovima ostavljajući iza sebe svoja tela, svoj um i niže svetove koji ionako imaju ograničeno vreme trajanja.
Pre ili kasnije svako od nas če dostići najviši stepen duhovne slobode. :gace:

Svaka cast drugari, niste me razocarali.
Salu na stranu, ja mislim o slobodi kao o divljini. Da bi postao slobodan moram postati "divljak", tj. odreci se svih socijalnih i intelektualnih normi, principa i moralnih kodeksa, a to ne zelimo.
Sve u svemu, zelimo biti slobodni a ne zelimo se odreci svojih (gore navedenih) "gospodara"...paradoks.

Osloboditi se nečega znači zagrabiti nešto od slobode-ne mora biti ni srećan ni moćan...Može biti nesrećni begunac...:roll:

evo oslobođene, pobegulje i roba! Tri u jednoj! :D

debeljuca.jpg

Praktično čovek je na stalnom putu osvajanja slobode. ...
...Pre ili kasnije svako od nas če dostići najviši stepen duhovne slobode. :gace:
za ovako nešto treba doista biti veliki vjernik. sve je to previše homoerotično. kršćanski
190.gif
. nešto izmišljenog željenog dobrog i uzvišenog. uistinu vučemo rep kroz blato. dvojim da postoji najviši stepen duhovne slobode, štoviše, dvojim da postoji duhovna sloboda. pa čak da tako nešto i postoji, ne vidim da će prije ili kasnije to svatko od nas postići, jer svatko od nas nije mnogo ni niže naseljene ciljeve dostići niti je to poželio niti se u tom pravcu kretao. a ako vjeruješ da je to nešto što dolazi neminovno samo od sebe, kao smrt ili rođenje, onda to također nije nikakva sloboda.
naša sloboda, bilo koja, određen a je našim ljudskim likom i životnom sferom. tak mi se sloboda predstavlja kao izmišljen pojam specifičnog ljudskog mehanizma socijalizacije. u sveopćoj obveznoj stvarnosti sve se odvija pod određenim uvjetima i zakonima. i plesan na jabuci ostaje plesan na jabuci, šta god si izmislio.

za ovako nešto treba doista biti veliki vjernik.... šta god si izmislio.

Ako bi da se nazovem vernikom, onako kako to ljudi zamišljaju rekao bih da nisam. Ipak, sa druge strane jesam ali ne vernik već onaj koji ima poverenja u ono što se zove Život.
Čovek jeste stalno na putu osvajanja slobode u najvišem smislu reči.
Kako?
Jednostavno što život nije onako i sa onom svrhom kako ga najveći broj ljudi još uvek vidi, shvata i zamišlja. Oni koji stvarno žele spoznati život nemaju izbora nego da se otvore prema tom istom životu da punog maksimuma ..

http://www.scribd.com/doc/35176360/TRAGANJE-ZA-BOGOM

Moš bit slobodan (ko konj:mrgreen:)od dobrih ili loših stvari,pojava,osobina i mnogo čega,
a mošbit i njima obuhvaćen,pridodan,obavezan,ophrvan...
Tako recimo :slobodan si (ko konj-opet:mrgreen:)od sedmice na loto,od Madone,od da imaš
harem lepotica,od (dame)buljuka udvarača ,a svi kao Đoni Dep (ili već neki tamo...:mrgreen:),
a naročito si slobodan od uvek biti mlad,lep i pomalo razoran...:(:mrgreen:To moš trajati koju
deceniju i vozdra...
Malo zbrišeš na reku,a tamo si slobodan od onih ćiku...Kad -ne možeš ,a da ne misliš kako će
proći "dete" na ispitu,kako će onaj putovati...Slobodan si da iskočiš iz kože kad god oćeš?:mrgreen:
Nema smajlija s tri prsta...

Back