STA NAS SPASAVA, SAMO VERA U HRISTA ILI I DELA?

SPASENJE VEROM ILI DELIMA?

Joh 14:10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.

Kako to Bog kroz Hrista cini, djostikom Solomune? Zaista sam coekmivao ozbiljnost od tebe...

OVDE JE JAKO LEPO OPISANO DA SE NE SPASVAMO DELIMA VEC VEROM A KROZ TU VERU DOLAZE DELA:

Gal 3:10 Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.
Gal 3:11 A da se zakonom niko ne opravdava pred Bogom, poznato je: jer pravednik od vere živeće.
Gal 3:12 A zakon nije od vere; nego čovek koji to tvori živeće u tome.

DELA KOJA CINIMO DA BI SMO SE SPASILI ,JE NEMOGUCE SE SPASITI, OSTAJEMO I DALJE GRESNI.

Dela koja su iz vere, nisu dela koja nama pripisuju zasluge i iz nase sile.
To su dela, prouzrokovana u DOBROVOLJNOJ, SVOJEVOLJNOJ zajdenici sa OCEM, SINOM, i DUHOM svetim, kroz nasu veru.

VERA NAS POVEZUJE SA IZVOROM SILE...

VERA ZNACI DA MI HOCEMO I PRIHVATAMO DA NAM BOG DA SILU, KOJA CE POKRENUTI U NAMA ZELJU A I DOBRA DELA:
Dobra dela su produkt Bozji kroz nas ali mi smo ti koji ih cinimo i hcoemo, zato on cini kroz nas.

NE CINIMO DELA DA BISMO SE SPASILI kako i zelis da nam pogresno predstavis, VEC ZATO STO SMO SPASENI, zatos to smo u zajdnici sa Hristom...

A TO JE OVDE JAKO LEPO OBJASENJENO:

Eph 2:8 Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji,
Eph 2:9 Ne od dela, da se niko ne pohvali.
Eph 2:10 Jer smo Njegov posao, sazdani u Hristu Isusu za dela dobra, koja Bog unapred pripravi da u njima hodimo.

Tit 3:4 A kad se pokaza blagodat i čovekoljublje Spasa našeg Boga,
Tit 3:5 Ne za dela pravedna koja mi učinismo, nego po svojoj milosti spase nas banjom prerodjenja i obnovljenjem Duha Svetog,
Tit 3:6 Kog izli na nas obilno kroz Isusa Hrista Spasitelja našeg,
Tit 3:7 Da se opravdamo blagodaću Njegovom, i da budemo naslednici života večnog po nad
i.

APOSTOL JAKOV SAM KAZE DA SVE NASE DOBRO KOJE CINIMO DOLAZI ODZOGO:

Jak 1:17 Svaki dobri dar i svaki poklon savršeni odozgo je, dolazi od Oca svetlosti, u kog nema promenjivanja ni menjanja videla i mraka;

Jak 1:18 Jer nas dragovoljno porodi rečju istine, da budemo novina od Njegovog stvorenja.

On nas poziva da na taj nacin slusamo Bozji zakon.

Jak 1:25 Ali koji providi u savršeni zakon slobode i ostane u njemu, i ne bude zaboravni slušač, nego tvorac dela, onaj će biti blažen u delu svom.

Jakov i kaze odkale dolaze dela:

Jak 2:22 Vidiš li da vera pomože delima njegovim, i kroz dela svrši se vera?

2.Pet 1:4 Kroz koje se nama darovaše časna i prevelika obećanja, da njih radi imate deo u Božjoj prirodi, ako utečete od telesnih želja ovog sveta

Eph 2:8 Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji,

Heb 13:21 Da vas savrši u svakom delu dobrom, da učinite volju Njegovu, čineći u vama šta je ugodno pred Njime, kroz Isusa Hrista, kome slava va vek veka. Amin.

Bog nas usavrsava u dobrim delima i pokrece ih u nama kada mu to hocemo i trazimo...

Verom u o noga koji nam daje silu za ta dela i zelju da ih cinimo...

Djojstik jeli?

2.Kor 6:16 Ili kako se udara crkva Božja s idolima? Jer ste vi crkve Boga Živoga, kao što reče Bog: Useliću se u njih, i živeću u njima, i biću im Bog, i oni će biti moj narod.

Gal 3:5 Koji vam dakle daje Duha i čini čudesa medju vama, čini li delima zakona ili čuvenjem vere?

Phil 2:13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što Mu je ugodno.

1.Thes 2:13 Toga radi i mi zahvaljujemo Bogu bez prestanka što vi primivši od nas reč čuvenja Božijeg primiste ne kao reč čovečiju, nego (kao što zaista jeste) reč Božiju, koja i čini u vama koji verujete.

Heb 13:21 Da vas savrši u svakom delu dobrom, da učinite volju Njegovu, čineći u vama šta je ugodno pred Njime, kroz Isusa Hrista, kome slava va vek veka. Amin.

Apg 17:28 Jer kroz Njega živimo, i mičemo se, i jesmo; kao što i neki od vaših pevača rekoše: Jer smo i rod Njegov.

Röm 1:8 Prvo, dakle, zahvaljujem Bogu svom kroz Isusa Hrista za sve vas što se vera vaša glasi po svemu svetu.

Kako to Otac koji je u njjemu tvori dela?

Jovan 10:38 Ako li tvorim, ako meni i ne verujete, delima mojim verujte, da poznate i verujete da je Otac u meni i ja u Njemu.

Joh 14:11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.

BOZJA DELA KROZ KROZ NAS:

Joh 14:23 Isus odgovori i reče mu: Ko ima ljubav k meni, držaće reč moju; i Otac moj imaće ljubav k njemu; i k njemu ćemo doći, i u njega ćemo se staniti.

Mi znamo da Bog cini u nama i kroz nas.

To mozemo i da osetimo.

Ali kako to tacno funKcionise, niko nezna DA OBAJSNI.

To je Bozja tajna.

Bog uvek zeli nasa pristanak, nasu slobodnu volju i saglasnost, nase trazenje da deluje kroz nas.

Jer sami nikada ne bismo uspeli bez njega kao sto nije ni Izrailj...

Bog izgradjuje u nama karakter koji je u skladu sa njegovom voljom i zakonom:

Jev 10:16 Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;

Tako ne cinimo dela da bismo se spasili i u svojoj sili, vec cinimo dela jer smo po prirodi postali takvi.

Po prirodi smo ponovo u sagalsnosti sa Bozjim zakonom.

Mi onda ne mozemo drugacije i ne zelimo, jer smo rpihvatili prirodu poslusnosti...

Naravno ovo je jedan proces, koji Bog moze za kratko vreme da ostvari u nama.

Ne od danas do sutra.

Jev 13:21 Da vas savrši u svakom delu dobrom, da učinite volju Njegovu, čineći u vama šta je ugodno pred Njime, kroz Isusa Hrista, kome slava va vek veka. Amin.

Phil 2:13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što Mu je ugodno.

TAJ PROCES JE I OVDE OPISAN:

Eph 4:13 Dokle dostignemo svi u jedinstvo vere i poznanje Sina Božijeg, u čoveka savršenog, u meru rasta visine Hristove;

Poslednja izmena:

Back