Sta mogu raditi posle FON-a?

Zanima me da li neko zna sta mogu raditi posle FON-a, znam da je vezan za kompjutere, za programiranje. Koji smer je najbolji, za sta su tacno svi smerovi?

Zavisi od toga koga poznaješ i gde možeš da se uvališ po pitanju posla. Nemoj misliti da ti je posao zagarantovan nakon završetka fax-a. Gledaj da imaš automobil jer ma šta ko da ti kaže - automobil će ti biti kao da si završio 50 % svega.

Probaj nešto vezano za komunikacje ili generalno IT. Radi na projektima sa kojim možeš da se pohvališ, kako u video tako i u audio projekciji.

Na kraju krajeva imaćeš kurseve koje možeš da uzmeš i koji ti mogu pomoći. Gledaj da budu što poznatiji i bolje akreditovani.

Sve u svemu, razmišljaj tako da je gotovo sve kocka i manje-više nije bitno koji ćeš smer završiti onoliko koliko ti je bitna diploma.

Ako već nisi, skidaj PDF sa neta u kojima možeš da učiš C++ ili ako ćeš da se baviš telefonima probaj Java. Uči na svoju ruku kada god možeš. :ok:

1) Opsti menadzment - kao ekonomski smer opsteg usmerenja. Nauce se stvari iz ekonomije, marketinga, ljudskih resursa i ostalih menadzerskih disciplina itd.
2) Operativni menadzment - specijalizovano za upravljanje proizvodnim pogonima, procesima i lancima snabdevanja
3) Upravljanje kvalitetom - kontrola kvaliteta, upravljanje kvalitetom u proizvodnji i uslugama, standardizacija ,ISO standardi
4) Informacioni sistemi i tehnologije - najpopularniji smer jer se kao uci programiranje i IT uopste

Prva 3 su stari smerovi isada su grupisani u smer Menadzment i organizacija, a informacioni sistemi i tehnologije su poseban smer.

E sad, nista se bitno ne nauci ni na jednom drzavnom ili privatnom fakultetu, a drzavni izmaltretiraju studente sa bubacinom itd.

Ako si dobar djak, bubalica i volis da bubas i ucis po ceo dan FON nije losa opcija, ali se ne zanosi da ces nesto nauciti tamo. Prakticno nista.:aha2:

I na Informacionim sistemima i tehnologijama se nista bitno ne nauci, mnogo ima matematickih i menadzerskih predmeta, a dosta manje programerskih itd.

Ja da sad upisujem, upisao bih neki privatni fax, i imao slobodno vreme da ucim IT struku sam u svom rezimu iz knjiga na engleskom sa sajtova poput ovog http://it-ebooks.info/

Zanima me da li neko zna sta mogu raditi posle FON-a, znam da je vezan za kompjutere, za programiranje. Koji smer je najbolji, za sta su tacno svi smerovi?
Imas onda samo jedan vredan smer, Informacioni sistemi i tehnologije.

Drug mi studira i nasuprot opstem misljenju ima dosta da se uci, kaze da je menadzerski 5x laksi smer.

Dobar faks zato sto tu idu u glavnom ekonomski dobro stituirani i mogu da se uspostave korisne poslovne veze.

Ali ako hoces ozbiljno da se bavis programiranjem i tim, onda idi na ETF ili PMF.
Moja sestra radi u jednoj od tih top firmi koje se bave IT-om i kaze da se Softverski inzenjering i Racunarstvo i tehnika sa ETF-a najvise cene.

Na FON-u imas puno menadzerskih predmeta (ekonomija, psihologija, menadzment), tesko je upisati na budzet.

E sad ono sto je dobra stvar je to sto dobijes diplomu na kojoj pise IT, ako sam ucis pored faksa moci ces svugde da se uguras.

?

Ima smerova vezanih za kompjutere ali FON je koliko znam jedan od "menaĐerskih" fakulteta. Taj obrazovni profil im je uvek bio glavni proizvod.
Ako ništa, bar ćeš hebati nešto..ribe su im najbolje i najgolišavije u gradu. Malo previše isfensirane ali...:ok:

- - - - - - - - - -

Budeš npr. Software Development i radiš za US kompanije ovde i imaš soma € platu...tako rade neki FON-ovci koje znam.

Ma 3 soma + još 2 za prevoz i topli obrok :lol:

Tvoji drugari puno lažu

?

Ima smerova vezanih za kompjutere ali FON je koliko znam jedan od "menaĐerskih" fakulteta. Taj obrazovni profil im je glavni proizvod

- - - - - - - - - -

Ma 3 soma + još 2 za prevoz i topli obrok :lol:

Tvoji drugari puno lažu

Ne lažu...u tim firmama rade i ETF-ovci i FON-ovci, fora je što ih nema više od 50-ak ukupno po firmama, a postoji desetak takvih po Bg-u... tako da je i do sreće i kontakata... ;)

IT kadar, da li sa FON-a ili sa ETF-a, se potpuno izjednačio što se tiče traženosti.

Da, da dodamo još, pored ekonomskog, postoji na FON-u i smer za Kvalitet, al pošto je to moj posao, mogu slobodno da kažem da je to nikakav kadar, za razliku od gore pomenutih koji su se pokazali u paksi.
Sa kvaliteta FON-ovci nemaju pojma....

Poslednja izmena:
Ne lažu...u tim firmama rade i ETF-ovci i FON-ovci, fora je što ih nema više od 50-ak ukupno po firmama, a postoji desetak takvih po Bg-u... tako da je i do sreće i kontakata... ;)

IT kadar, da li sa FON-a ili sa ETF-a, se potpuno izjednačio što se tiče traženosti. .

Lepo reci da ti ili neko tvoj ima veze sa FON-om jer inače to što pričaš, nikako nije istina :mrgreen:

RAF i ETF pa svi ostali samo zato jer nema dovoljno onih prvih.

Lepo reci da ti ili neko tvoj ima veze sa FON-om jer inače to što pričaš, nikako nije istina :mrgreen:

RAF i ETF pa svi ostali samo zato jer nema dovoljno onih prvih.

IMAAAAMO , tačno, DA... al ne na tom smeru o kome sam se pohvalno izrazio, ni na onom za koji znam da je loš...

Istina je da je FON startovao kao totalni autsajder i u rangu sada faxova kojima se podsmevamo, ali je što se tiče smera za IT, godinama već je vrlo, vrlo dobar...

(nisam te lagao ni za cifru, zašto bih, pa taj posao se prosto pokazuje u praxi... nisu astronauti u pitanju)

IMAAAAMO , tačno, DA... al ne na tom smeru o kome sam se pohvalno izrazio, ni na onom za koji znam da je loš...

Istina je da je FON startovao kao totalni autsajder i u rangu sada faxova kojima se podsmevamo, ali je što se tiče smera za IT, godinama već je vrlo, vrlo dobar...

(nisam te lagao ni za cifru, zašto bih, pa taj posao se prosto pokazuje u praxi... nisu astronauti u pitanju)

Pa nisi, ali da li su oni (s)lagali tebe ?
Prošla su ta vremena, sada tako fine cifre imaju samo senior developeri ( ili tvoji drugari jesu seniori ).

I nemoj se gaditi da učiš druge jezike, a pogotovo španski, francuski, nemački i italijanski s obzirom da je dobra kinta kod njih.

Plate bi bile tu negde oko oko 10-15e po satu. Moraš samo paziti na državni porez kada budeš zarađivao oko 2 miliona dinara godišnje jer valjda 40% toga moraš dati državi.

:ok:

(iz iskustva u radu sa francuzima za najobičnije titlovanje)

U takvim poslovima će ti biti potreban shuttle miš

ShuttleLeftHand.jpg

Back