Sta mislite o nasim srednjim skolama?

@ sound_of_my_life - Do sada nisi dala neke jake argumente zasto su lose... To da ucimo gomilu stvari koje nam nece kasnije trebati, to su ciste gluposti tako da me postedi toga molim te... I ne samo mene, vec i ostale ovde... Kad budes imala jake razloge da verujes da su nase skole sranje, onda mi se javi...
A i mogla bi malo bolje da procitas moje postove sto se tice ovoga: "Ako ti je stalo da nesto naucis, ti ces to moci i bez profesora/nastavnika" jer tu ipak postoji neki nastavak...

@ xpforswodniw - Koliko ja znam, jos uvek ne postoji. ALi se sve te zapadnjacke skole svode na "shto pre zavrsi i skini mi se sa grbace". Zato su im tako lake i gimnazije i studije...

Do sada nisi dala neke jake argumente zasto su lose... To da ucimo gomilu stvari koje nam nece kasnije trebati, to su ciste gluposti tako da me postedi toga molim te... I ne samo mene, vec i ostale ovde... Kad budes imala jake razloge da verujes da su nase skole sranje, onda mi se javi...
A sta si ti dala? Ajde pojasni mi. Ne nisu gluposti da ucimo gomilu nepotrebnih stvari, da li si tako davno zavrsila skolu pa si zaboravila? Ako nisi primetila to su rekli...pa, svi sem tebe na ovom forumu. Da ne pominjem odnos vecine nasih profesora (opet ponavljam, iam izuzetaka :D:D )prema djacima.
Evo javljam ti se jer 'idem u jednu nasu skolu' i prilicno dobro vidim situaciju
Zato su im tako lake i gimnazije i studije...
Prvi put cujem da su im studije lake. Za razliku od ostalog skolovanja gde se uce tra la la stvari studije su jako teste, ali posle njih postajes pravi strucnjak.
Zasto svi nasi najbolji doktori idu na usavrsavanje u inostranstvo? Sigurno ne zato sto je ovde jako dobro skolstvo :ironic:

Ja sam u SAD zavrsila drugi razred osnovne skole i mogu da kazem da im je sistem mnogo bolji nego nas. Meni je bilo mnogo lakse da naucim engleski da citam i pisem nego srpski, zato sto tamo uciteljice stvarno rade posao za koji su placene i bave se decom. A plata im za njihov standard nije velika. One vole decu i vidi se da svoj posao rade iz ljubavi i trude se, jer i najmanja greska moze kostati posla. Za srednje skole ne mogu da tvrdim kakve su, ali pretpostavljam da je sistem slican, da se vise ide na prakticno znanje i smanjivanje kolicine nepotrebnih podataka. A ja u tome ne vidim nista lose...

temptation...:
Ja sam u SAD zavrsila drugi razred osnovne skole i mogu da kazem da im je sistem mnogo bolji nego nas. Meni je bilo mnogo lakse da naucim engleski da citam i pisem nego srpski, zato sto tamo uciteljice stvarno rade posao za koji su placene i bave se decom. A plata im za njihov standard nije velika. One vole decu i vidi se da svoj posao rade iz ljubavi i trude se, jer i najmanja greska moze kostati posla. Za srednje skole ne mogu da tvrdim kakve su, ali pretpostavljam da je sistem slican, da se vise ide na prakticno znanje i smanjivanje kolicine nepotrebnih podataka. A ja u tome ne vidim nista lose...

Uciteljice i profesorke u USA su vjerovatno bolje skolovane za pedagogiju, sto nas opet vraca
na kvalitet studija u Srbiji.

@sound_of_my_life - pa verovatno ti se cini, jer sta god da sam tokom zivota "nabubao" u ovim nasim odvratnim skolama nisam zaboravio. Cak mi je i drago zbog svega toga jer bi se u suprotnom osecao veoma prazno da sa tobom umem samo da popricam o onoj temi za koju sam pripreman tokom svog visokog skolovanja. I kakvo je sada to pojednostavljivanje? Kada si u zivotu bubala 400 strana da te cujem? A i kada bi imala toliko bas bih voleo da te vidim kako ces to da uradis? To su obicne studentske price koje se prenose sa kolena na koleno. I kada imas ispit od 400 i vise strana nisi lud da ih ucis sve. To se jednostavno ne buba...to se cita sa interesovanjem i razumevanjem i ti si tri cetvrtine svog posla oko spremanja tog ispita zavrsila. Jos ako mozes da se pohvalis elokvencijom i sirim obrazovanjem mozes slobodno da trljas ruke od zadovoljstva.

Evo jedan primjer o (ne)uskladjenosti srednje skole i fakulteta.
2002, ucenica i Brckog je dobila stipendiju da zavrsi 3. i 4. razred u USA. I zavrsila je. Dobila je neku americku diplomu koja (kao) garantuje upis na (skoro) bilo koji normalan fakultet u svijetu. I tako se ona vratila u nesrecnu RS i pokusala da se upise na medicinu u Banja Luci. Madjutim, na iznenadjenje svih koji su imali neke veze sa ucenicom, ucenica nije prosla na prijemnom ispitu.
Srecom, rok za prijemni za medicinu u Zagrebu jos nije bio prosao, i ona se tamo upisala.

Eto to samo pokazuje neuskladjenost domacih sistema skolovanje, te modernih evropskih sistema.

Pa, iskreno, mislim da su nase skole uzasne. Ali............ Kakvo je stanje u svetu, to i nije nesto mnogo strasno. Koga zanima, naucice. Uglavnom, ljudi moraju da rade sami. Ne mozemo se uzdati u to da ce nas nasi profesori izvesti na "pravi put". Osnovna manje-vise, ali, zar stvarno mislite da u srednjoj neko treba da vas vuce za rukav i tera da ucite ovo ili ono? Ko je pametan, pa zna da ce mu znanje trebati, ucice, za ove ostale, stvarno ne znam... U se i u svoje kljuse! Bar ja tako mislim

Pa logicno je da treba da imate sire znanje a ne samo iz onoga za sta ste zainteresovani. Kako ces uopste znati sta te interesuje ako nemas neko znanje iz vise oblasti. Niko ti ne brani da se usavrsavas u oblasti koja te zanima ali koliko ce te ljudi ceniti ako ne znas npr. kad je bila kosovska bitka itd?????? Eh raspisa se ja:D :p :D

Ma celo odeljenje mi kaze da je do dominata samo onaj loogyc ccccc. ma nema on pojma. A Emily uvek voli da se tripuje kako imamo mnogo vise da ucimo nego sto u stvari treba, djole se solidarise sa njom... I tako zar nisam divnu pricicu smislila sve samo da ne ucim do krja hriscanstva
Onaj loogyc ccc... :) hm, ja nemam pojma dokle treba da se uci, znam samo da je predavala do hriscanstva.. U svakom slucaju, danas cemo da pitamo.. Bole me qr*c i bilo sta da dobijem.. imam 4 petice.. :D:D:D

Cetralni problem u nasim skolama je odnos nastavnika prema ucenicima koji misle da su ucenici tu zbog njih a ne oni zbog ucenika,i sto se ne trude da ih nauce nego se njihova uloga svodi na ocenjivanje znanja ucenika.
Sto se tice samog gradiva ono je toliko opsirno da je prihvatljivo samo za natprosecne dok je problem sa prosecnim i losim djacima.
Ono sto postoji u Americi a kod nas ne postoji to je sto se mnogo vodi racuna o dodatnoj i dopunskoj nastavi,npr svi djaci koji imaju lose ucene MORAJU da idu do iznemoglosti na dopunsku nastavu i posle toga nemas sanse da padnes godinu,a a ko ne ides lepo te suspendiju iz skole.
O izbornim predmetima da ne pricam kod nas je to na nivou misaone imenice.

Back