Šta misilte o ofsajdu

Bastiani

Poznat
Poruka
7.639
Iskreno, uvek sam se pitao u čemu je smisao tog pravila. Ako treba da se spreči centarfor da "visi" ispred protivničkog golmana, to može da se uradi i nekim drugim, manje restriktivnim pravilom.

Jedina situacija u kojoj mi se pravilo o ofsajdu stvarno čini opravdanim jeste kod izvođenja prekida, da se spreče napadači da se naređaju na gol-liniju i smetaju golmanu.

Iskreno, uvek sam se pitao u čemu je smisao tog pravila. Ako treba da se spreči centarfor da "visi" ispred protivničkog golmana, to može da se uradi i nekim drugim, manje restriktivnim pravilom.

Jedina situacija u kojoj mi se pravilo o ofsajdu stvarno čini opravdanim jeste kod izvođenja prekida, da se spreče napadači da se naređaju na gol-liniju i smetaju golmanu.

to sa prkidima negledas dobro jer se takva situacija posmatra kao opstrukcija igre....
ofsajd je izmisljen da bi se povecalo kretanje igraca, neznam koliko si star ali kad sam ja imao 7 godina (znaci kad je zvezda bila prvak evrope) vazilo je pravilo da igrac sme da vrati loptu golamu nogom a ovaj je uhvati u ruke...

sve te promene su dovele do poboljsanja igre po mom misljenju jedino mi se nesvidjaju ceste promene oko produzetaka....

Slazem se. Ni ja ne vidim bas smisao. Nisam za revolucije, tj. da se ukine skroz, ali da se napravi nesto po tom pitanju obavezno. Lose je i kao pravilo, unistava lepotu igre (kada neko recimo posalje majstorsku loptu u prazno, a napadac u ofsajdu za pola koraka), a lose je i zbog cestiih, da ne kazem precestih sudijskih gresaka, jer je stvarno tesko u delicu sekunde videti.

Nisam razmisljao sta bi se moglo uraditi, ali sad mi pada na pamet da se mozda ukine od polovine do sensaesterca, tj. da bude samo u sesnaestercu ofsajd. Time se onemogucava kampovanje igraca blizu golmana.

kojim?
tri sekunde u šesnaestercu? :lol:

kojim?
tri sekunde u šesnaestercu? :lol:

Evo pogledaj post iznad tvoga posta i imaćeš već jednu ideju.

U hokeju je postojalo, ne znam da li još, pravilo o zabrani dodavanja preko dve linije. To je bila neka vrsta ofsajda u hokeju. Ideja je da se spreče dugačka dodavanja pred protivnički gol, gde "kampuje" napadač. Cenim da je pravilo o ofsajdu u fudbalu, kada je uvedeno rukovođeno istom idejom.

Analogno, moglo bi se pravilo o ofsajdu redukovati da je ofsajd samo onda ako je lopta dodata preko jedne poprečne linije (preko linije sredine terena, ili preko linije 16 metara). To bi bilo dovoljno. Jedino, kao što sam na početku napisao, trebalo bi možda nešto uraditi još sa prekidima, da se ne bi dešavalo da nagomilani igrači u 5 metara ometaju golmana.

Slazem se. Ni ja ne vidim bas smisao. Nisam za revolucije, tj. da se ukine skroz, ali da se napravi nesto po tom pitanju obavezno. Lose je i kao pravilo, unistava lepotu igre (kada neko recimo posalje majstorsku loptu u prazno, a napadac u ofsajdu za pola koraka), a lose je i zbog cestiih, da ne kazem precestih sudijskih gresaka, jer je stvarno tesko u delicu sekunde videti.

Nisam razmisljao sta bi se moglo uraditi, ali sad mi pada na pamet da se mozda ukine od polovine do sensaesterca, tj. da bude samo u sesnaestercu ofsajd. Time se onemogucava kampovanje igraca blizu golmana.

Kada nebi bio ofsajd izostale bi te majstorske lopte zato sto bi odbranbena linija stajala uvek na 20 metara od svog gola.

Ali bi onda odbrana sve vreme kampovala ispred svog sesnaesterca. ;)
Ovakav ofsajd kakav jeste omogucava odbrani da izadje i do centra, i centralnim bekovima da idu u protivnicki sesnaesterac za vreme prekida.

Mislim da ne treba menjati nista kod ofsajda.

Ja bih za sad samo uveo izvodjenje auta nogom. To bi bilo mnogo zanimljivije, i bilo bi vise sansi i golova.

Poslednja izmena:
Ovo je tema o ofsajdu, i necu ici mnogo van, ali je cinjenica da ima dosta stvari koje mogu mnogo bolje da se odrade.

Ono sto mene uzasava kao gledaoca je kad stoper po pricnipu "sto je sigurno sigurno je" ispred napadaca izbacuje loptu u aut. Pa brate ako si fudbaler okreni se pa je durni napred, a ne k'o p.... u aut. To je radio Gavrancic konstantno, sad radi Marko Jovanovic, po malo i Subotic. Mislim da to treba da se kazni. Ne znam kako, ali makar da se taj aut u blizini sensaesterca izvodi nogom. Valjda bi se tad smanjilo.

Ovakav ofsajd kakav jeste omogucava odbrani da izadje i do centra, i centralnim bekovima da idu u protivnicki sesnaesterac za vreme prekida.

Mislim da ne treba menjati nista kod ofsajda.

Ja bih za sad samo uveo izvodjenje auta nogom. To bi bilo mnogo zanimljivije, i bilo bi vise sansi i golova.

Ne kazem da je moj predlog bez mana, daleko od toga, ali treba da plate debelo nekog ko ce 24 sata dnevno jedno par meseci razmisljati samo o tome, i valjda bi se naslo prihvatljivo resenje. Ovako ne ide.

Ofsajd je duboko nelogičan kao pravilo. Prvo, sudija mora u trenutku kada je lopta upućena da ceni kojem igraču je lopta upućena i koji od igrača u eventualnom ofsajdu utiče na igru, što je ponekad teško a ponekad i nemoguće.

Zatim, može da se desi da igrač u prvom trenutku i ne bude u aktivnom ofsajdu ali se u nekom sledećem aktivira, što znači dasudija treba da prekine igru zbog nečega što je postalo prekršaj iako u trenutku koji je merodavan (upućivanje lopte) nije bilo prekršaj. Mislim da tako nešto ne postoji ni u jednom sportu i da je potuno glupo i najblaže rečeno nepotrebno komplikovano.

Ti ustvari misliš da bi se u slučaju da nema ofsajda igra pretvorila u nabacivanje dugačkih lopti pred gol?

Back