Šta mi je s orhidejom?

sanja*

Drevna Kornjača
Poruka
8.706
Ima li neko ideju šta mi se dešava s orhidejom?
Da li joj je prehladno? Sobu u kojoj je ne grejem noću. Ovo se dešava od pre nekoliko dana, dakle, od perioda kad je zahladnelo.
Imala sam i neku smrdibubu u kući, našla je u saksiji s drugim cvećem, list počeo da biva smeđ, odsekla ga. (bubu izbacila, naravno)
Da li je mogla smrdibuba nešto da joj uradi?

Fali li joj nekih nutritijenata?
Kako da pomognem orhideji, help, hilfe, ayuda!

243559422_943310379863049_5751668371707137879_n.jpg

245133903_408552044008554_823027603620140749_n.jpg

242948086_276223451035692_129836057506787260_n.jpg

Ima li neko ideju šta mi se dešava s orhidejom?
Da li joj je prehladno? Sobu u kojoj je ne grejem noću. Ovo se dešava od pre nekoliko dana, dakle, od perioda kad je zahladnelo.
Imala sam i neku smrdibubu u kući, našla je u saksiji s drugim cvećem, list počeo da biva smeđ, odsekla ga. (bubu izbacila, naravno)
Da li je mogla smrdibuba nešto da joj uradi?

Fali li joj nekih nutritijenata?
Kako da pomognem orhideji, help, hilfe, ayuda!

Pogledajte prilog 1033285

Pogledajte prilog 1033286

Pogledajte prilog 1033287
da je nisi mozda zalivla? a usput je uvece na prilicno hladnom?
skoro sve biljke zimi treba zalivati manje...umereno

Zalivala je jesam, kao i inače što je zalivam - na svakih deset dana stavim saksiju u kojoj je u dublju saksiju s vodom, sačekam dok korenje ne pozeleni, izvadim.

Misliš da je to toga?
Šta da radim s ovim smeđim delovima? Jel' neće to smeđe da mi se proširi na ostatak biljke?

Zalivala je jesam, kao i inače što je zalivam - na svakih deset dana stavim saksiju u kojoj je u dublju saksiju s vodom, sačekam dok korenje ne pozeleni, izvadim.

Misliš da je to toga?
Šta da radim s ovim smeđim delovima? Jel' neće to smeđe da mi se proširi na ostatak biljke?
nisam sigurna...imam par orhideja i vidjala sam ih po cvecarama takve...verovatno ce poceti i da zuti lisce malo...
ja bih na tvom mestu smanjila zalivanje neko vreme na mimimum, ne bih je potapala...
a sada nisam sigurna da li odseci te krajeve ili ne...orhideje mi nisu specijalnost :rumenko:

Ništa, treba iskustva i iskustva, orhideja je među najtežima da se održava. Kad ti se čini da je mrtva, ipak sipaj par kaljica vode, škrto, kao da žališ... i možda te iznenadi uskoro. Orhideja je parazitska biljka, otuda njeno vaskrsavanje iz mrtvih, to je zapravo niži oblik života.

Узми чинију (неку коју не користиш логично,само за ову потребу) нађи негде у граду где знаш да се скупљају голубови,покупи им мало измета (морбидно звучи) , донесеш тај измет кући,и на количину измета исто толико ситно измрвиш стиропора. Све то поспеш по земљи,и оставиш да одстоји недељу дана. После повадиш,и зали водом. Поу

Back