Šta mi je ovo na listu nektarine?

Kakva je formula za rastvor plavog kamena?
Na Netu ćeš naći razne formule (i nijedna ne mora biti tačna),.. zavisi koliko je Plavi kamen stajao,.. . Kombinuje se sa krečom u Bordovsku čorbu, da bi mu se promenio pH (kiselost) rastvora.
Najsigurnije je meriti pH. Ali su biljke manje-više tolerantne na opseg kiselosti od 5 do 8 (listovi, ali koren baš i ne). Znači koji god recept da koristiš - nećeš puno pogrešiti (ali ni utrefiti - na pH 6 :) ).
edit: da ponovim ako padne kiša u međuvremenu ili bez obzira
Bakarni preparati, odrade zaštitu odmah (poubijaju spore i gljivice, malo šta preživi).
jedno prskanje biljke sa Bordovskom čorbom, ili oksi-hloridom, ili oksidom, ili hidroksidom bakra će čak i OČVRSNUTI BILJKU - drugo će je malo oslabiti. To je kao otrov, koji u malim dozama deluje kao lek !

Ostane malo bakarmog preparata na listovima i posle kiše. Ne treba zbog kiše ponoviti prskanje, iako je to KONTAKTNI fungicid.

Na Netu ćeš naći razne formule (i nijedna ne mora biti tačna),.. zavisi koliko je Plavi kamen stajao,.. . Kombinuje se sa krečom u Bordovsku čorbu, da bi mu se promenio pH (kiselost) rastvora.
Video sam jednoga što je pomešao sa krečom i vodorastvarajućom farbom, ali to je bilo za premaz a ne za prskanje.
Dakle, i za prskanje se dodaje kreč?

Video sam jednoga što je pomešao sa krečom i vodorastvarajućom farbom, ali to je bilo za premaz a ne za prskanje.
Dakle, i za prskanje se dodaje kreč?
Da, ali je lakše kupiti gotov bakarni preparat ( Cu-hidroksid*** važi za najbolji i najjači, Oksid za najslabiji - pa je preporučljiv za osetljivije biljke).
Što se tiče blagotvornog dejstva na biljku , Bordovska čorba ( Plavi kamen je bakar-sulfat zato je kiseo - sulfati su kiseli, + kreč (kalcijum karbonat = jaka baza ) je NEPREVAZIĐENA - ali da se SVEŽA.

*** Ti preparati najčešće imaju drugačije komercijalno ime,.. recimo Cu-Hidroksid je u radnjama Funguran.

Back