Šta je zdravije -puter ili margarin

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
380.000
Puter i margarin su često izbori namaza, ali je večita dilema koji je zdraviji.
Između putera i margarina, puter je generalno zdraviji izbor ako se koristi umereno, i posebno ako je prirodan i minimalno prerađen.

Kratak spisak poređenja,

Puter
Prirodna životinjska mast, sadrži:
Zasićene masti (ali umereno nisu nužno loše)
Vitamin A, D, E, K (posebno ako je od krava hranjenih travom)
Masne kiseline poput butirata koje mogu imati antiinflamatorna svojstva
Može podići LDL („loš“) holesterol ako se konzumira previše

Margarin
Često ima manje zasićenih masti
Neki sadrže biljne sterole koji mogu sniziti holesterol
Industrijski prerađen — sadrži trans-masti
Može imati aditive, veštačke boje i emulgatore
Ako koristite margarin, birajte isključivo onaj bez trans-masti, sa što manje aditiva i što više prirodnih ulja

Alternative puteru ili margarinu

Avokado
Prirodna biljna mast, bogata nezasićenim mastima (dobrim za srce)
Sadrži vlakna, kalijum, vitamine C, E, K, B
Odličan kao zamena za puter na hlebu – možete ga zgnječiti sa malo limuna i soli

Puteri od orašastih plodova
Bogati proteinima, zdravim mastima i mineralima
Izaberi 100% prirodne bez dodatog šećera, ulja i soli
Bademov puter je blažeg ukusa, dok je kikiriki puter jači i masniji. Lešnikov je odličan ako voliš nešto slatkasto.

Tahini (susamov puter)
Odličan izvor kalcijuma, gvožđa i zdravih masti
Blagog, orašastog ukusa – možete ga mazati samostalno ili mešati s medom

Puter i margarin su često izbori namaza, ali je večita dilema koji je zdraviji.
Između putera i margarina, puter je generalno zdraviji izbor ako se koristi umereno, i posebno ako je prirodan i minimalno prerađen.

Kratak spisak poređenja,

Puter
Prirodna životinjska mast, sadrži:
Zasićene masti (ali umereno nisu nužno loše)
Vitamin A, D, E, K (posebno ako je od krava hranjenih travom)
Masne kiseline poput butirata koje mogu imati antiinflamatorna svojstva
Može podići LDL („loš“) holesterol ako se konzumira previše

Margarin
Često ima manje zasićenih masti
Neki sadrže biljne sterole koji mogu sniziti holesterol
Industrijski prerađen — sadrži trans-masti
Može imati aditive, veštačke boje i emulgatore
Ako koristite margarin, birajte isključivo onaj bez trans-masti, sa što manje aditiva i što više prirodnih ulja
Sto e mene tice zdravo je i jedno i drugo u normalnim kolicinama.Ipak pretendujem na svinjsku domacu mast.

Не може бити дилеме који је здравији, јер маргарин не треба уопште користити у исхрани!
Толико постоји доказа о штетности маргарина.
Ево мало са нета:

Margarin ili maslac?

Telo nije u stanju da ugradi transmasne kiseline iz margarina unutar membrana i ako to pokuša može doći do deformacije strukture ćelija. Ovo povećava rizik od pojave tumora, podstiče zapaljenske procese, podstiče starenje i degenerativne promene u tkivu.

Puter je ukusniji u svom kupovnom stanju u odnosu na margarin.
Mazati puter na hleb, pa preko dodati neki začin, naravno da deluje bogataški u poređenju sa kriškom hleba namazanom margarinom...
Kad se setim, za vreme bombardovanja nam je u familiji ostalo zauvek slatko zapecanje hleba pomazanog margarinom u rerni i samo posoljenog odozgo.
Kome aleva paprika pride, kome ne...
Margarin ima, bar za mene, prizvuk sirotinje i maltretiranog, ugnjetavanog naroda.
Baš ga retko kupujem iako mi je u dometu...
a maslac je ipak znak da smo malo dalje uznapredovali od tog groznog perioda istorije.

Puter je ukusniji u svom kupovnom stanju u odnosu na margarin.
Mazati puter na hleb, pa preko dodati neki začin, naravno da deluje bogataški u poređenju sa kriškom hleba namazanom margarinom...
Kad se setim, za vreme bombardovanja nam je u familiji ostalo zauvek slatko zapecanje hleba pomazanog margarinom u rerni i samo posoljenog odozgo.
Kome aleva paprika pride, kome ne...
Margarin ima, bar za mene, prizvuk sirotinje i maltretiranog, ugnjetavanog naroda.
Po meni je mast vise sirotinjski,ali je volim namazanu,slanu sa alevom paprikom.Za mene specijalitet.Kao mali sam tako voleo i dan danas.

Po meni je mast vise sirotinjski,ali je volim namazanu,slanu sa alevom paprikom.Za mene specijalitet.Kao mali sam tako voleo i dan danas.
Mast je carska-mast označava poljoprivrednika, zemoljoradnika i stočara, iako lično nisam uživalac svinjske masti.
Podsećam se samo na zajažljivost jeftinijim... i uviđam da je to na mnoge od nas ostavilo snažan utisak.
Nećeš uzeti puter samo ako je skuplji od margarina, je l' te?
Margarin je veštačkiji po svemu... a ako biramo prirodno, naravno da prednost ima maslac tj. puter.
Mast je između tih izbora najbezbednija-imamo tradiciju izvlačenja iste iz mrtve životinje...
Onako, morbidnost pobeđuje zdrav razum, pa bih ipak najradije izabrala kokosovo ulje. :zcepanje:

Poslednja izmena:
Puter-margarin ne kupujem...volim kada na kiflu namažem puter..to mi je njam :lol:
Od masnoca koristim puter, mast i maslinovo ulje
maslinovo ulje ❤️
Ja koristim svasta i svasta sam probao od masti, al umereno.
Volim u salatu da dodam, sad ne znam kako se kaze u Srbiji, ja dobijam od prijatelja iz Medjimurja, oni to zovu bučino ulje, od bundeve, top je.

Licno ne koristim to bucino ulje ali kažu da je dobro
ukus je vrh, bar meni. Susamovo je isto top, nesto sam se nalozio na Azijsku kuhinju u poslednje vreme, pa kupujem tonu stvari, pravim ta kela, pa sam tako od masti jos uzeo i ulje od kikirikija, riblje ulje, miso pastu (to isto moze da zameni maslac) svasta nesto od drugih namirnica.

E sad ne znam da li spada u istu kategoriju ili ne, ali i kokosovo ulje iako je slatkastko moze umesto maslaca, onda kikiriki puter, veganski maslac,
za pecenje biljna mrs, sad opet ne znam kako se kaze na nasem, znam na engleskom, al ono govedja mast, jagneci loj, pacija ili guscija mast , ulje od avokada, olje od semenki grozdja itd itd

Za salate ima mali milion ulja

Mast je carska-mast označava poljoprivrednika, zemoljoradnika i stočara, iako lično nisam uživalac svinjske masti.
Podsećam se samo na zajažljivost jeftinijim... i uviđam da je to na mnoge od nas ostavilo snažan utisak.
Nećeš uzeti puter samo ako je skuplji od margarina, je l' te?
Margarin je veštačkiji po svemu... a ako biramo prirodno, naravno da prednost ima maslac tj. puter.
Mast je između tih izbora najbezbednija-imamo tradiciju izvlačenja iste iz mrtve životinje...
Onako, morbidnost pobeđuje zdrav razum, pa bih ipak najradije izabrala kokosovo ulje. :zcepanje:
Ne znam,nisam mnogo jeo putera,ali mi nekako ukus nije odgovarao,a margarin sam koristio i danas ga koristim i mazem tanko,kada pravim sendvic.On kao podloga.

Маргарин баш не ваља друже. Прочитај историју маргарина, није за похвалу.
Ma ne vredi to menjati,proslo je mnogo godina,a i ne jedem ja to svaki dan.Ponekad.Navikao sam se na ukus i ne vredi.Inace mazem tanak sloj.Tako su decenijama govorili da je i ulje zdravije od masti,pa se opet na kraju ispostavilo,da je mast,carstvo.Za margarin verujem,jer je i on na bazi ulja,ali ..... .

Back