Sta je?!Tresu se gace...?!

Желим нешто да кажем Б.А.Л..-у и свима осталима...
Орјентисаћу се на економију.
Прво Б.А.Л., комунизам(социјализам) за који сам схватио да се ти залажеш готово да не постоји( механизмом централизоване алокације ресурса, данас се још само Куба и С. Кореја ослањају на такав пројекат).
То многи кажу али ретко сам овде чуо објашњење ''зашто'', иако је тачно да је капиталистичка тржишна економија и економски систем показала супериорност над социјалистичком, ретко ко овде се упушта да наведе разлоге. Ево ја ћу цитирати:

''Колективистички карактер својине сматра се извором неефикасности социјалистичке државе. Пракса је потврдила да социјализам нерационално троши ретке ресурсе. Извориште неефикасности социјализма је његов фундамент-колективистички карактер својине.Показало се да је социјални инжињеринг у облику ''марксистичког'''пројекта друштва био ''утопистички инжењеринг'' и да је у себи имао конструкциону грешку(друштвена својина и планска регулација). Реформе социјализма су све до 1990. године заобилазиле питање својине. Када је питање својине стављено у центар, плитке реформе су замењене транзицијом ка тржишној привреди. Ствар је дефинитивно сазрела када је већини у друштву постало јасно да је у погледу ефикасности социјализам на врхунцу своје моћи, заправо на ниском брегу у односу на високу планину капитализма...''
Ђуричин Д. ''Како да Србија престане да буде европско привредно острво'', Економист , бр.1 март 2001 стр 13-14.

Међутим, с друге стране ''чиста'' привреда заснована на слободном тржишту(либерална привреда) је такође ретка јер и она има ''конструкционе'' слабости(монопол исл.).

Чињеница је да су савремене економије, у ствари, мешовите привреде.Оне у свом развоју истовремено користе, полуге тржишта и полуге плана(државе). Јавни и приватни сектор утичу један на другог у решавању економских проблема на начин који одговара текућим и дугорочним интересима развоја и стабилности датог друштва. Нпр. у Шведској 2/3 од укупних инвестиционих активности је контролисано од стране владе, ресурсна алокација је више ''командно орјентисана'' од тржишне.
Дакле човечанство је само пронашло златну средину, а све зависи од државе до државе...

B.A.L.:
Narodna Republika Kina odgovorila je na napade SAD zbog uspesnog unistavanja svog satelita lansiranjem raketa sa zemlje.Lansiranje rakete "Feng Jun" 19 januara i unistenje vestackog satelita na oko 800 km od zemlje izazvalo je ozbiljne napade na NR Kinu.SAD i ostale zapadne kapitalisticke zemlje ocenile su ovaj cin NR Kine kao sokantan odgovor na napore SAD da u Aziji instaliraju svoj antibalisticki nuklearni sistem.
Ugled i moc socijalisticke Kine raste iz dana u dan.Najmnogoljudnija zemlja na svetu usla je u red najrazvijenijih (ekonomski a pogotovu vojno) zemalja sveta i uzurbano radi a jos vecem jacanju vojne sile u 21 veku.Obaranje starog satelita samo je jos jedan korak u tom pravcu.

armaxt8.jpg

Дрћжмо се ми Европе - Немачке, Француске и Италије а ови остали ће се потепати сами међу собом (мислим на жутаће и Американце).

Back