Šta je to teokratija?

Sta je teokratija?

Teokratija je kada direktno vlada Bog.
Ne covek.

Teokratija je bila kada je Bog stvorio zemlju.

Tada je postojala i smrtna kazna u slucaju da neko stvorenje postane zlo i bude pretnja svim drugim stvorenjimai svakom dobru.

1. Mojsijeva 2,17Ali s drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi; jer u koji dan okusiš s njega, umrijećeš.

Stvorenja nisu ucinejna poslusna nekim pravilima, ona su unutar teokratije, priznavsi izvor sa kojeg primaju silu da budu u skladu sa bozjim zakonom, bila poslusna.
Stvorena su dobra, bez mane.
Stvorenja nisu ni znala za zlo dok se nije desio pad sotone i nase zemlje, pad coveka.
Zakoni teokratije nisu tu da nateraju nekoga da bude poslusan.

Kako?

Dakle kao danas, zla osoba se sklanja u zatvor.
U nekim zemljama postoji i smrtna kazna.
Zasto?
Da bi se zastitil isvi ostali i sistem koji stiti ljude od zla, otimanja, ubijanja itd.
Samo nerazumno bice bi uklonilo drzavne zakone na primer pod izgovorom da bi bez njih bilsvi slobodni.
Ne govorim o nepravednim zakonima, jer zivimo na zemlji gde Bog ne vlada u potpunosti, vec zli ljudi koji su odbacili Boga i sile tame kojima ljudi, svojim odbacivanjem Boga, daju takodje pravo vladavine nad zemljom.

Jovan 14,30Već neću mnogo govoriti s vama; jer ide knez ovoga svijeta, i u meni nema ništa.
Jovan 16,10A za pravdu što idem k ocu svojemu; i više me nećete vidjeti;
Jovan 16,11A za sud što je knez ovoga svijeta osuđen.

Luka 4,6I reče mu đavo: tebi ću dati svu vlast ovu i slavu njihovu, jer je meni predana, i kome ja hoću daću je;

Bog je mogo odma da unisti pale andjele i coveka, ali je pomerio unistenje zlih ljudi i demona u celom svemiru da bi na osnovu primera pada coveka i palih andjela pokazao sta se tada dogadja i kuda to vodi kada stvorenja, u ovom slucaju covek i paki andjeli, napuste Boga i zastitu datu stvorenjima,Teokratiju.
Tada imamo sve ovo zlo na zemlji.

Sada na zemlji ne vlada samo Bog vec vecim delom sile tame i destruktivni ljudi.
Zato Bog ne moze zastiti zemlju da se zla ne dogadjaju.
Zlim silama i ljudima je dato vreme da pokazu celom svemiru, posledice izlaska iz Bozje vladavine, teokratije.
Na tom priemeru sada ceo svemir gledajuci ovu zemlju, zna sta je dobro a sta zlo.
1. Mojsijeva 3,22I reče Gospod Bog: eto, čovjek posta kao jedan od nas znajući što je dobro što li zlo; ali sada da ne pruži ruke svoje i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do vijeka živi.

Dotle je znao samo Bog i posle covek.
Od pada coveka zna ceo svemir na osnovu naseg priemera.
Niko nece vise nikada moci da kaze, ja nisam slobodan ako ne ostanem u Bozjoj teokratiji.
Bozji zakon, UMRECETE nije odizimanje nekome slobodne volje ili sprecavanje da cini kako zeli.

Vec sprecavanje velikog zla koje bi moglo da unisti celi svemir da Bog to zlo, ovaj svet,nije izolovao.
.
Tako da ce na kraju svi u celom svemiru kada Bog unisti sile tame i ovaj svet,reci:
Otkrivenje 16,5I čuh anđela vodenoga gdje govori: pravedan si Gospode, koji jesi, i koji bješe, i svet, što si ovo sudio;
Otkrivenje 16,7I čuh drugoga iz oltara gdje govori: da, Gospode Bože svedržitelju, istiniti su i pravi sudovi tvoji.

Niko nece sumnajti u Bozju pravednost.
Da je Bog odma unsitio coveka i sotonu, sumnja i strah u mnogim bicima bi ostala vecna.
Stvorenja bi sluzila Bogu iz straha da ne budu unistena, jer ne poznaju posledice odpada, destrukcije, napustanja teokratije.

To je kao da detetu da nedas da dira u stek dozu sa strujom, a ono jos vise hoce, jer misli da ga ogranicavas.
Kada bi imalo iskustvo, samo ne bi dirnulo tamo ili bi ti bilo zahvalno da si mu branio.

To nije ogranicavanje vec zastita deteta.

Posle pada u greh, osim Adama i Eve niko nije kriv za pad coveka.
Celo njihovo potomstvo nije krivo.
Izgledalo bi kao da su svi kaznjeni za nesto sto nisu ucinili.
To jest kaznjeni za nesto sto su ucinili njihovi praroditelji.

Tako je Bog stvorio ponovo mogucnost mini Teokratije.
Neku sliku one prave.
Izabrao je jedan narod koji je dobrovoljno pristao na teokratiju.
Nije ih Bog prisilio.

Hocete, hocemo.
2. Mojsijeva 19,8A sav narod odgovori složno i reče: što je god kazao Gospod činićemo. I Mojsije javi Gospodu riječi narodne.

Ostali narodi nisu hteli, ali ovaj narod je hteo.
Tako je Bog uzeo narod koji hoce.
Nazvavsi ga Izrail.
Sada mozes da zivis u maloj Teokratiji koju su Adam i Eva izgubili dok ne dodje ona prvobitna ponovo.

Ali cilj nije bio da samo Izrail bude deo Teokratije, vec videvsi ostali narodi kako Bog vodi i blagosiulja Izrail, da i svi oni tada dodju Bogu.

Ali Izrail nije ostao polsusan i Bog nije mogao da ispuni svoj plan sa njima i pokaze blagoslove Teokratije:
Matej 23,37Jerusalime, Jerusalime, koji ubijaš proroke i zasipaš kamenjem poslane k sebi! Koliko puta htjeh da skupim čeda tvoja kao što kokoš skuplja piliće svoje pod krila i ne htjeste!

Na kraju Izrail nije hteo.
Bog je pokusao stotine puta.

Zar Bog nije znao da nece uspeti sa njima?
Prvo, nije imao nikoga drugoga osim Izraila.
Drugo, Bog je sa svoje strane pokazao da je spreman da svi oni koji su se odlucili drugacije nego Adam i Eva, imaju sansu.
Jer nisu krivi za njihov greh i moze da se vrate Bogu iako je i svako posle ucinio svoj greh i zasluzio smrt.

Bog nije mogao da ispuni taj plan sa Izrailom i na kraju je rekao:
Matej 23,37Jerusalime, Jerusalime, koji ubijaš proroke i zasipaš kamenjem poslane k sebi! Koliko puta htjeh da skupim čeda tvoja kao što kokoš skuplja piliće svoje pod krila i ne htjeste!
Matej 23,38Eto će vam se ostaviti vaša kuća pusta.
Mesija je hteo jos jednom da nacini teokratiju, i to je bio poslednji pokusaj teokratije.
Izrail nije hteo.
Takve sanse vise nece imati, jer Mesija vise nikada nece doci.
Vreme Mesije je proslo, Isus nece vise nikada doci kao Meisja.
Vec kao Car, Spasitelj itd.

Bog menja taktiku, vise ne pravi niti ce praviti Teokratiju gde ce odvojiti jedan narod i parce zemlje, niti to obecava
Vec:
Djela apostolska 10,34A Petar otvorivši usta reče: zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko;
Djela apostolska 10,35Nego u svakom narodu koji se boji njega i tvori pravdu mio je njemu.

Narod koji nije trazio Gospoda ga je nasao a narod koji je bio sa Gospodom, neda nista da mu se kaze.
Rimljanima 10,20A Isaija govori slobodno: nađoše me koji me ne traže; i javih se onima koji za me ne pitaju.
Rimljanima 10,21A k Izrailju govori: vas dan pružah ruke svoje k narodu koji ne da da mu se kaže i odgovara nasuprot.

Sada su svi primili obecanje dato izrailu, prema tome sada su svi koji dodju Gospodu Izrail seme Avramovo:

Galatima 3,26Jer ste vi svi sinovi Božiji vjerom Hrista Isusa;
Galatima 3,27Jer koji se god u Hrista krstiste, u Hrista se obukoste.
Galatima 3,28Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškoga roda ni ženskoga; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu.
Galatima 3,29A kad ste vi Hristovi, onda ste sjeme Avraamovo, i po obećanju našljednici.

Sada je i nemoguce vise stvoriti posebnu Teokratiju, jer Bog ima svoju decu medju svim narodima.
Ne moze Bog izabrati Marka i Peru i tu stvoriti tepokratiju a Zizel i Mizel tamo negde u nekoj drugoj zemlji izostaviti.
Niti to ima vise smisla jer se na neki nacin cilj teokratije i ostvario, jer su svi narodi culi za Gospoda, mada mnogo kasnije.
Bog je hteo da ti svi narodi postepeno budu deo teokratije koju je poceo sa Izrailem gde nece stradati kao pod raznim bezboznim vlastima.
Ali Bog je ostvario svoj plan tu gde jesmo iako je to minijatura prema onome sto je hteo sa Teokratijom.

Efescima 2,10Jer smo njegov posao, sazdani u Hristu Isusu za djela dobra, koja bog naprijed pripravi da u njima hodimo.
Efescima 2,11Zato se opominjite da vi koji ste negda po tijelu neznabošci bili i nazivani neobrezanje od onijeh koji su se zvali po tijelu obrezanje, koje se rukom radilo,
Efescima 2,12Da bijaste u ono vrijeme bez Hrista, odvojeni od društva Izrailjeva, i bez dijela u zavjetima obećanja, nada ne imajući, i bezbožni na svijetu:
Efescima 2,13A sad u Hristu Isusu, vi koji ste negda bili daleko, bliski postadoste krvlju Hristovom.

Isus je Izrailu vec najavio:
Matej 3,9I ne mislite i ne govorite u sebi: imamo oca Avraama; jer vam kažem da može Bog i od kamenja ovoga podignuti djecu Avraamu.
Matej 3,10Već i sjekira kod korijena drvetu stoji; svako dakle drvo koje ne rađa dobra roda, siječe se i u oganj baca.

Bog nema vise svoj poseban narod iz jedne nacije samo
Sada su svi iz svih naroda njegov narod pa i svaki Jevrejin.
Bog sada radi preko svakog pojedinca kao mala teokratija.

Sada je Bog od svakog od nas stvorio malu Teokratiju jer vlada nasim zivotom.

Sada mi mozemo Bogu da dozvolimo da od svakog od nas ucini svog pravog sina ili kcer, i da on bude vladar naseg zivota, koji ce biti primer ovome svetu, i preko cijeg zivota ce mogu ljudi da upoznaju Gospoda.
Ne samo preko reci.
Djabe reci ako ne zivimo Bozju teorkatiju.
Da pokazemo kako nas Bog licno vodi.

Filibljanima 2,13Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno.
Filibljanima 2,15Da budete pravi i cijeli, djeca Božija bez mane usred roda nevaljaloga i pokvarenoga, u kojemu svijetlite kao vidjela na svijetu,

Matej 5,14Vi ste vidjelo svijetu; ne može se grad sakriti kad na gori stoji.
Matej 5,16Tako da se svijetli vaše vidjelo pred ljudima, da vide vaša dobra djela, i slave oca vašega koji je na nebesima.

Videci nas zovot i ucenje, videce Oca, i narodi ce moci da donesu odluku za ili protiv.
To je Bozji plan do kraja.
Do drugog Hristovog doalska kada ce prava Bozja teokratija biti uspostavljena u potpunosti na celoj zemlji.

Tada mozete reci Bogu ako bi bilo nepravde ako bi nevini stradali, zasto je to tako.
Jer ce tamo biti:
Otkrivenje 21,4I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovijeh, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe.

Bozja Teokratija na zemlji, sam Bog ce ovde premestiti svoje prebivaliste:

Otkrivenje 21,2I ja Jovan vidjeh grad sveti, Jerusalim nov, gdje silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevjesta ukrašena mužu svojemu.
Otkrivenje 21,3I čuh glas veliki s neba gdje govori: evo stana Božije među ljudima, i življeće s njima, i oni će biti narod njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.
Otkrivenje 21,4I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovijeh, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe.

Па то је метод бр. 1 који сам описао.

Sa teoktatije prelazak na Cara.
Drzavnu vlast

. Samuilova 8,9 Zato sada poslušaj glas njihov; ali im dobro zasvjedoči i kaži način kojim će car carovati nad njima.
1. Samuilova 8,10 I kaza Samuilo sve riječi Gospodnje narodu koji iskaše od njega cara;
1. Samuilova 8,11 I reče: ovo će biti način kojim će car carovati nad vama: sinove vaše uzimaće i metati ih na kola svoja i među konjike svoje, i oni će trčati pred kolima njegovijem;
1. Samuilova 8,12 I postaviće ih da su mu tisućnici i pedesetnici, i da mu oru njive i žnju ljetinu, i da mu grade ratne sprave i što treba za kola njegova.
1. Samuilova 8,13 Uzimaće i kćeri vaše da mu grade mirisne masti i da mu budu kuharice i hljebarice.
1. Samuilova 8,14 I njive vaše i vinograde vaše i maslinike vaše najbolje uzimaće i razdavati slugama svojim.
1. Samuilova 8,15 Uzimaće desetak od usjeva vaših i od vinograda vaših, i davaće dvoranima svojim i slugama svojim.
1. Samuilova 8,16 I sluge vaše i sluškinje vaše i mladiće vaše najljepše i magarce vaše uzimaće, i obrtati na svoje poslove.
1. Samuilova 8,17 Stada će vaša desetkovati i vi ćete mu biti robovi.
1. Samuilova 8,18 Pa ćete onda vikati, radi cara svojega, kojega izabraste sebi; ali vas Gospod neće onda uslišiti.
1. Samuilova 8,19 Ali narod ne htje poslušati riječi Samuilovijeh, i rekoše: ne, nego car neka bude nad nama,
1. Samuilova 8,20 Da budemo i mi kao svi narodi; i neka nam sudi car naš i ide pred nama i vodi naše ratove.
1. Samuilova 8,21 A Samuilo čuvši sve riječi narodne, kaza ih Gospodu.
1. Samuilova 8,22 A Gospod reče Samuilu: poslušaj glas njihov, i postavi im cara. I Samuilo reče Izrailjcima: idite svaki u svoj grad

Evo pogledaj.
Trazeci cara, odbacili su Boga, to jest teokratiju.
Jer je teokratija direktna vladaviba Boga.
Sve drugo nije vise Teokratija.
Mozemo tako da ju nazovemo, ali nije vise.

Ок, онда се изгледа не слажемо око терминологије. Ја схватам теократију као стање у којем владају божији закони (спонтано или присилно, небитно), а појам "директне владавине бога" ми је неодређен и збуњујући. Ко ту тачно треба да директно пита бога и да добија савете од њега?

Ок, онда се изгледа не слажемо око терминологије. Ја схватам теократију као стање у којем владају божији закони (спонтано или присилно, небитно), а појам "директне владавине бога" ми је неодређен и збуњујући. Ко ту тачно треба да директно пита бога и да добија савете од њега?
Nije problem ako se ne slozimo.
Mozda cemo nekad?
Ne mozemo da izaberemo sta je Teokratija.
Citas u Bibliji kako je bilo.
Bog je prisutan u Hramu.
Tamo se javlja svesteniku i on ga pita.
Ili proroku koga on izabere.

Mojsijeva 16,2 I kaza Gospod Mojsiju: reci Aronu bratu svojemu da ne ulazi u svako doba u svetinju za zavjes pred zaklopac koji je na kovčegu, da ne pogine, jer ću se u oblaku nad zaklopcem javljati.
4. Mojsijeva 12,6 I reče im: čujte sada riječi moje: prorok kad je među vama, ja ću mu se Gospod javljati u utvari i govoriću s njim u snu.

1. Samuilova 3,21 I Gospod se stade opet javljati u Silomu, jer se Gospod javljaše Samuilu u Silomu riječju Gospodnjom.

Svestenicima i prorocima.
Па то је тај суштински проблем. Ако широке народне масе не чују глас божији, онда они слушају те пророке све док у једном тренутку не почну да сумњају у речи њихове. Онда настављају да их слушају простом инерцијом, повлађивањем околини, присилом кроз неке моралне норме, итд.

Како да се разлучи да ли грађанство поштује те речи зато што искрено верује да су то божије речи, или само зато што "сви остали тако чине" или што "тако треба, шта ће народ да каже"?

Па то је тај суштински проблем. Ако широке народне масе не чују глас божији, онда они слушају те пророке све док у једном тренутку не почну да сумњају у речи њихове. Онда настављају да их слушају простом инерцијом, повлађивањем околини, присилом кроз неке моралне норме, итд.

Како да се разлучи да ли грађанство поштује те речи зато што искрено верује да су то божије речи, или само зато што "сви остали тако чине" или што "тако треба, шта ће народ да каже"?

Narod vidi cesto da je Bog tu.
Bog im pokazuje cesto da je onaj koga je on izabrao rekao istinu.
Jer bi taj bio odma kaznjen.
Ne moze da govori nesto drugo kada Bog vlada.
Samo Bog zapoveda u Teokratiji, niko drugi.
Naravno da narod , svestenik, prorok moze da pita i trazi.
I pozeljno je bilo da pitaju za sve.
Sta cemo sa ovim sa onim, kako, sta.
Narod je rekao, staresibe su prenele do svestenika na primer.
Nije moguce uciniti prevaru kada je Bog tu i vlada naridom.
Narod vidi da li se dogadja tako kako je odredjena osoba rekla.
Ako neko kaze nesto, pa se ne ispuni.
Ne trebaju slusati kaze.
Bog u Teokratiji cini cuda i narod zna da je to od Boga.

Samo Bog zapoveda u Teokratiji, niko drugi.
Naravno da narod , svestenik, prorok moze da pita i trazi.
I pozeljno je bilo da pitaju za sve.
Sta cemo sa ovim sa onim, kako, sta.

Ок, рецимо сад да је све тако како си у горњој поруци описао.

Народ сада пита за нешто, рецимо, да ли да ове године садимо грожђе или броколи? И бог им каже да саде броколи, а њима се баш једе нешто слатко и пије алкохолно вино. И онда народ размишља - не свиђа нам се ово, али бог тако каже и зато ћемо да послушамо.

Да не наводим сад десет оваквих примера, него да скратим причу. На крају народ заврши живећи тако што у већини ради оно што не воли и није му драго, већ само зато да би послушао бога. Да ли постоји та могућност, и какво би било решење?

Ок, рецимо сад да је све тако како си у горњој поруци описао.

Народ сада пита за нешто, рецимо, да ли да ове године садимо грожђе или броколи? И бог им каже да саде броколи, а њима се баш једе нешто слатко и пије алкохолно вино. И онда народ размишља - не свиђа нам се ово, али бог тако каже и зато ћемо да послушамо.

Да не наводим сад десет оваквих примера, него да скратим причу. На крају народ заврши живећи тако што у већини ради оно што не воли и није му драго, већ само зато да би послушао бога. Да ли постоји та могућност, и какво би било решење?

Da li je tako kako sam pisao?
Citamo o tome da je bilo tako, nisam ja to izmislio.
Pa zasto narod nije trazio da sadi grozdje?

U stvari Bog ih je obilno blagosiljao poljoprivredom i stocarstvom da su sve imali.

Resenje je isto kao sada i nije nista drugacije:

Rimljanima 8,8A koji su u tijelu ne mogu Bogu ugoditi.
Rimljanima 8,9A vi nijeste u tijelu nego u duhu; jer Duh Božij u vama živi. A ako ko nema Duha Hristova, on nije njegov.
Rimljanima 8,10A ako je Hristos u vama, onda je tijelo mrtvo grijeha radi a Duh živ pravde radi.
Rimljanima 8,11A ako li živi u vama Duh onoga koji je vaskrsao Isusa iz mrtvijeh, onaj koji je podigao Hrista iz mrtvijeh oživljeće i vaša smrtna tjelesa Duhom svojijem koji živi u vama.
Rimljanima 8,12Tako dakle, braćo, nijesmo dužni tijelu da po tijelu živimo.
Rimljanima 8,13Jer ako živite po tijelu, pomrijećete; ako li duhom poslove tjelesne morite, življećete.
Rimljanima 8,14Jer koji se vladaju po duhu Božijemu oni su sinovi Božiji.

Nasa priroda je gresna i zeli uvek suprotno od onoga sto Bog trazi i njegov zakon.

Niko taj zakon i Bozju volju ne moze odrzati bez sile Duha svetoga.
Ili silom koju daje Isus ili Otac.

Kada se to desi, onda covek shvata sta je greh i mrzi greh i u stanju je da zivi po Bozjoj volji i zakonu.
Onda mislimo ovako:
Galatima 2,20A ja više ne živim, nego živi u meni Hristos. A što sad živim u tijelu, živim vjerom sina Božjega, kojemu omiljeh, i predade sebe za mene.

Mi shvatamo da treba da pobedimo greh u sebi i nase slabosti.

Bog nam daje silu za to.
Bog nije odradio posao ako nas je nekim zakonima prisilio.

Morda da se desi natrpirodna promena u nama.
Mi ne drzimo zakon jer se bojima unistenja, ili kazne na kraju.
Vec zato sto je Bog upisao taj zakon Duhom svetim u nas karakter.

Jevrejima 10,15A svjedoči nam i Duh sveti; jer kao što je naprijed kazano:
Jevrejima 10,16Ovo je zavjet koji ću načiniti s njima poslije onijeh dana, govori Gospod: daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovijem napisaću ih;

Nas karakter postaje izmenjen po Bozjem zakonu i tada zivimo po njemu.
Mi postajemo kao zakon.
Inace niakda ne bsimo mogli d azivimo po zakonu.

Svestenicima i prorocima.
Kod Mikja zagovornika Teokratije hvali, sila Bozja.
On bi sve na oruk na mac, a carstvo Bozje, Teokratij, je u nama kaze Hristos.

Teokratija je u svakome od nas kaze sveti apostol Pavle.
Galatima 2,20A ja više ne živim, nego živi u meni Hristos. A što sad živim u tijelu, živim vjerom sina Božjega, kojemu omiljeh, i predade sebe za mene.

Kada ce doci Teokratija pitaju Farizeji?
Luka 17,20A kad ga upitaše fariseji: kad će doći carstvo Božije? odgovarajući reče im: carstvo Božije neće doći da se vidi;
Luka 17,21Niti će se kazati: evo ga ovdje ili ondje; jer gle, carstvo je Božije unutra u vama.
2. Korincanima 6,16Ili kako se udara crkva Božija s idolima? Jer ste vi crkve Boga živoga, kao što reče Bog: useliću se u njih, i življeću u njima, i biću im Bog, i oni će biti moj narod.

Teokratija je uvama, pocela vec.
Bog treba da bude vladar vaseg zivota i karaktera.
A to ne mozete postici sami ili silom maca.
Vec Hristos to cini kroz vas kaze Pavle gore.

1. Korincanima 3,16Ne znate li da ste vi crkva Božija, i Duh Božij živi u vama?
Duh bozji treba da zivi u vama ne mac.

Otkrivenje 13,10Ko u ropstvo vodi, biće u ropstvo odveden; ko macem ubije valja da on macem bude ubijen. Ovdje je trpljenje i vjera svetijeh.

1. Samuilova 8,10 I kaza Samuilo sve riječi Gospodnje narodu koji iskaše od njega cara;
1. Samuilova 8,11 I reče: ovo će biti način kojim će car carovati nad vama: sinove vaše uzimaće i metati ih na kola svoja i među konjike svoje, i oni će trčati pred kolima njegovijem;
1. Samuilova 8,12 I postaviće ih da su mu tisućnici i pedesetnici, i da mu oru njive i žnju ljetinu, i da mu grade ratne sprave i što treba za kola njegova.
1. Samuilova 8,13 Uzimaće i kćeri vaše da mu grade mirisne masti i da mu budu kuharice i hljebarice.
1. Samuilova 8,14 I njive va
што цитирате те текстове?
има људи који неће да читају библију нити остала наређења мањине - јер сматрамо да смо сви исти и нико никоме не сме да командује шта да ради (ни директно ни индиректно)

Teokratija je vladavina Boga... ni meni nije najjasnije kako bi se uspostavila, dr Petrović naginje ka tome da ipak treba da postoje nekakvi kontrolori ponašanja koji bi to sankcionisali prema onome kako Biblija nalaže. Dakle, ljudi koji su nad hiljadu, sto, pedeset, deset... i tako da se uspostavlja neki red i mir.
Uviđam i sama da tu postoji jedan veliki i nerešiv problem, ali hajde...

Videćemo!

Meni je Teokratija počela otkako čitam Bibliju uz dr Petrovića, jer konačno razumem o čemu se tu radi... pre sam Bibliju čitala kao neki roman, i sad... Ne mogu vam opisati koliko puta sam se sablaznila i pomislila-Ne, ovo nije moguće... mora da su zamenjene teze, loš prevod, čuda...
Neću više namerno da budem trn u oku Bogu, ispravljaću se, dovešću se do onoga koliko mi je Bog dao da budem velika, čista, dobra, kći Boga... mada su žene u Bibliji malo sporedne ličnosti, kako dr Petrović kaže, to je strateška-ratna knjiga, a žene treba da su pošteđene toga.

Теократија је облик владавине у којој религија или вера играју доминантну улогу. У теократским друштвима је верска структура комплементарна структури власти или доминира над њом. Реч потиче из грчког језика и дословно значи „владавина Бога”. Државе које данас имају елементе теократије су: Иран, Израел, Саудијска Арабија, Ватикан. Теократске власти примењују теономију (од грчке речи теос [θεός] - Бог, номос [νόμος]- закон)

Ne dogodila nam se! Bili bi smo u takvoj nesreći kao nikada do sada!

Svi mladi i obrazovani koji mogu bi odmah pobegli, a u Srbiji bi se rađala generacija idiota koja bi dokrajčila i ovo malo Srbije što nam je ostalo.

Teokratija je vladavina Boga... ni meni nije najjasnije kako bi se uspostavila, dr Petrović naginje ka tome da ipak treba da postoje nekakvi kontrolori ponašanja koji bi to sankcionisali prema onome kako Biblija nalaže. Dakle, ljudi koji su nad hiljadu, sto, pedeset, deset... i tako da se uspostavlja neki red i mir.
Uviđam i sama da tu postoji jedan veliki i nerešiv problem, ali hajde...

Videćemo!

Meni je Teokratija počela otkako čitam Bibliju uz dr Petrovića, jer konačno razumem o čemu se tu radi... pre sam Bibliju čitala kao neki roman, i sad... Ne mogu vam opisati koliko puta sam se sablaznila i pomislila-Ne, ovo nije moguće... mora da su zamenjene teze, loš prevod, čuda...
Neću više namerno da budem trn u oku Bogu, ispravljaću se, dovešću se do onoga koliko mi je Bog dao da budem velika, čista, dobra, kći Boga... mada su žene u Bibliji malo sporedne ličnosti, kako dr Petrović kaže, to je strateška-ratna knjiga, a žene treba da su pošteđene toga.

Bog ne postoji pomiri se sa tim. Teokratija je tiranija kojom vladaju popovi malog đokice i iskompleksirani idioti.

што цитирате те текстове?
има људи који неће да читају библију нити остала наређења мањине - јер сматрамо да смо сви исти и нико никоме не сме да командује шта да ради (ни директно ни индиректно)
Izvini nemoj da se ljutis... ;)

Back