Šta je to sa Američkim gradovima*

Parametri cistog vazduha moraju da uzimaju u obzir i ukupno zagadjenje, otisak u atmosferi, ali ako neko zagovara ekologiju sile tipa ja cu lokalno opstati, a vi pocrkajte onda su normalni postovi da je cistiji 6tolitrazni motor od 2 litraznog...i sasvim je normalna diskusija(eticki debilna, ali normalna iz ugla nasilnika) vi vizite bicikle da smanjite zagadjenje , a mi cemo da vozimo 6000l auto koji osklobadja 2l ugljen dikosida na sat...
Sasvim je jasno da isto zagadjenje na 5000000 hektara lokalno nije isto kao zagadjenje na milion hektara urbane sredine velike gustine stanovanja.
Kada govorimo o globalnom zagadjenju, a razmisljamo lokalno onda je takodje normalno da u Beograd uneses tehnilogiju amerike i zagadis grad, a onda ti je previse 1000 potrosaca od 125g CO2 koje proizvodi euro5, jer bi ti vozio auto koji sam zagadi beograd koliko tih hiljadu potrosaca....dzukacko seljacka logika....
I kada takvom nasilniku kazes da je nasilnik onda je to govor mrznje...jer on i ne shvata koliko je lokalno glup...

A sta je s americkim gradovima? Imaju prostor koji evropa nema i sire se, pa je koncentracija zagadjenosti mnogo manja iako zagadjuju mnogo vise atmosferu nego cela evropa i afrika zajedno...ne racunajuci da je proizvodnja amerike locirana svuda po svetu i generise milion puta vise otrova nego sve ostale industrije...."americki san" je dominacija i pljacka sveta i ne krivim laike i konformiste kojima se svidja da im neko komanduje i placa opljackanim parama, jer njima jedino mozes da pripises glupost, a to ih bas i ne vredja....

Kak'A je ovo temma?
O zagađeenju?
16455793719272880513172978917303.jpg

Šta je život bez dekadencije?
Splačina.
Video sam danas električni BMW.
Zamalo da oslepim.
Bicikl?
Nemam.
Imam ono fensi đubre.
16455796008204593932181787505269.jpg

I kad pređem 20km,šta?!
Mislim.E'o.Sad zamišljam sebe dok pada kiša.Ne mogu.Ja sam muškarac.Mislim nisam ja ne znam to je neozbiljno kakav bicikl..pre bih vodio ljubav sa seksualnim robotom.

Problem sa Američkim gradovima je nastao iz koncepta "američkog sna" gde se ljudima prodavao ideal života u predgrađu, samostalna kuća sa velikim dvorištem i dva automobila. Takvo predgrađe ima retku naseljenost i grad sa takvim predgrađima mora da zauzima veliku površinu, što povlači neophodnost posedovanja automobila.

Motiv ljudi u SAD da pobegnu u predgrađa, koji nije postojao u Evropi, je velika segregacija, bogati belci su bežali u predgrađa zato što su siromašni obojeni (crnci, latinosi i kinezi) bili fokusirani po gradovima. Predgrađe ti je garantovalo "sigurno okruženje".

Turbo-kapitalizam je takođe forsirao automobile iz "praktičnog" razloga - oni su bolji po ekonomiju od javnog prevoza. Autom trošiš više goriva, menjaš više guma, radiš više popravki, češće ga menjaš itd. Javni prevoz je previše ekonomičan i praktičan, nema tu love. Zato su autobusi bili nužno zlo koje koriste siromašni, železnička mreža je specijalizovana za prevoz robe a putnicima je postala nepraktična itd.

Lakog rešenja za SAD nema, tranzicija mora da bude agresivna i bolna, mislim da nisu spremni za to.

Preporučujem ovaj kanal na tu temu: Not Just Bikes
POČELA TRANZICIJA ?
protest-3-830x0.jpg

Back